La Noguera, amb tu gairebé ho tenim tot...

Situada a les portes del Pirineu, la Noguera ofereix una proporció ideal de natura, aventura, cultura, ciència i gastronomia. La gran diversitat d'elements naturals i contrastos de la Noguera, li configuren un tarannà aventurer i alhora acollidor que captiva qui la visita i el transporta a un món de sensacions i experiències

La Noguera és la comarca més extensa de Catalunya i una de les més heterogènies per la seva gran varietat paisatgística que li confereix un caràcter molt peculiar, únic. La gran diversitat d'elements naturals i contrastos de la Noguera, li configuren un tarannà aventurer i alhora acollidor que captiva qui la visita i el transporta a un món de sensacions i experiències.
A més, bona part del cel de la Noguera està certificat pel Programa M&B (Home i Biosfera) de la UNESCO i divuit municipis de la comarca estan certificats com a Destinació Turística Starlight. De dia, el cel de les valls d’Àger i de Meià està reconegudes com unes de les millors zones de vol lliure a nivell mundial. Al Montsec els amants del vol lliure poden practicar parapent, ala delta, vols en globus i ultralleuger i també vols amb paramotor i paratrike.
A més, i com a part del projecte europeu Pirineus La Nuit –del qual es soci el Consell Comarcal de la Noguera– i amb la col·laboració de l’Ajuntament de cada municipi, el Consell ha instal·lat tres miradors estel·lars en diferents ubicacions de la serra del Montsec que, gràcies a la manca de contaminació lumínica, permeten una excel·lent observació astronòmica del cel nocturn.

Natura i turisme actiu
La gran varietat d’espais naturals de la Noguera permeten la pràctica d’un gran nombre d’activitats de turisme actiu plenament en contacte amb la natura, tant d’aire, com d’aigua, com de terra.
Cel. Les valls d’Àger i de Meià estan reconegudes com unes de les millors zones de vol lliure a nivell mundial. La vall d’Àger durant l’any acull campionats del món, de Catalunya i d’Espanya de parapent i ala delta. Al Montsec els amants del vol lliure poden practicar parapent, ala delta, vols en globus i ultralleuger i també vols amb paramotor i paratrike.
Terra. La Noguera per la diversitat de paisatges convida a practicar senderisme, running, T-rail, o BTT. Les parets verticals de la serra del Montsec són llocs coneguts i únics per a l’escalada, i en coves com la cova del Tabac a Camarasa i la cova Negra a Os de Balaguer es practica l’espeleologia.
Aigua. Els embassaments de Camarasa, Canelles, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna i Rialb configuren l’espai d’aigües tranquil·les més gran de Catalunya, perfectes per practicar piragüisme, passejades en llanxa amb motor, surf de vela, esquí-bob, etc. Al riu Segre, on les aigües són més braves, es pot practicar ràfting i mini-ràfting, i barranquisme al riu Rialb vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres com les de la cova dels Vilars a Os de Balaguer i la cova del Parco a Alòs de Balaguer, i dòlmens com els de Sòls de Riu de la Baronia de Rialb i la Lloella del Llop de Vilanova de Meià.
La Noguera, amb tu  gairebé ho tenim tot...

Visitants amb caiac al pantà de Canelles. Foto: Montsec Activa.

Una imatge d’una paret de Panelles, pintada durant el Gargar Festival de Murals i Art Rural. Foto: Ajuntament de Penelles.

Una imatge de Balaguer, la capital de la Noguera. Foto: Ajuntament de Balaguer.

Una imatge espectacular del cel de la Noguera amb el Parc Astronòmic del Montsec. Foto: Oriol Clavera.

Història i patrimoni

La Noguera és un indret on la natura es confon amb la història i on cada moment històric ha deixat la seva empremta. A la comarca de la Noguera hi resten nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres i els dòlmens.
​Haver estat l’avantguarda de la Catalunya Vella, terra de frontera i part important del Comtat d’Urgell va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs.
Vells costums i tradicions s’apleguen a la Noguera, com el Ranxo de Ponts, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, la Fira de la Perdiu a Vilanova de Meià, etc. Festes que destaquen per la seva peculiaritat són l’Harpia a Balaguer, la Transsegre a Camarasa i Balaguer, Montgai Màgic, Festival Gargar a Penelles, entre d’altres.

Una imatge del castell de Montsonís, declarat bé cultural d'interès nacional i que va defensar la frontera entre la ‘Catalunya Vella’ i la 'Nova' durant cent vint-i-cinc anys. Foto: Castells de Lleida.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara