Llançà, mediterrània tot l’any

La vila de l'Alt Empordà té molts racons a descobrir a les seves platges, al seu nucli històric i en senders pel Parc Natural del Cap de Creus i pel paratge natural de l'Albera

Llançà és una petita vila mediterrània d'uns 5.000 habitants, ubicada en una vall de l’Alt Empordà de paisatge únic, que combina mar i muntanya, amb una gran diversitat d’atractius que conviden a visitar-la durant tot l’any. Els seus set quilòmetres de costa, amb vint-i-dues platges i cales petites i tranquil·les amb molt d'encant, conformen bona part d’aquest atractiu, que inclou la nova zona nudista El Futaner, al nord de Cap de Ras.
Llançà, però, sorprèn el visitant amb molts altres punts d’interès com ara les deu rutes de senderisme que ofereix i els dos camins de gran recorregut –GR-11 i GR92– que hi passen i que ajuden a descobrir la bellesa, la fauna i el patrimoni del seu entorn; un paisatge únic que forma part de dos espais naturals protegits: el Parc Natural del Cap de Creus i el Paratge Natural d'Interès Nacional de l’Albera. Aquests dos parcs fan de la vila un indret privilegiat per gaudir de la natura, en un paisatge característic de la zona que té una gran riquesa d’elements de patrimoni cultural, des del megalític (amb dòlmens i restes prehistòriques) fins a restes significatives de l’arquitectura pre-romànica.
Durant tot l’any l’Àrea de Turisme de Llançà ofereix diferents activitats perquè tota mena de públics puguin gaudir de noves experiències que són ideals per cuidar-se i per estar en plena forma i, alhora, per descobrir el mar i la natura en família, en parella, en grup o fins i tot individualment. Són moltes les visites guiades que permeten conèixer la història i el patrimoni de Llançà, en un marc de tranquil·litat, seguretat i aventura, tot sentint la frescor del mar, el benestar de la natura i la descoberta de paisatges únics. Tot això, enmig de la possibilitat de degustar i adquirir productes de km0 i de qualitat. A l’oferta comercial, de restauració i d’allotjament de la vila hi predomina el tracte familiar i la qualitat en el servei i això fa que Llançà esdevingui una excel·lent destinació per gaudir d’unes bones vacances durant els 365 dies de l'any.

El centre històric
El nucli originari de la vila de Llançà s’ha vist molt modificat al llarg de la història. La configuració de l’actual caseriu que envolta l’església i el Palau-Castell de l’Abat de Sant Pere de Rodes, amb els seus clàssics carrerons estrets, permet imaginar com devia ser en temps passats.
A l’època feudal era habitual que s’alcessin castells-palaus amb la torre de l’homenatge, en els nuclis urbans, com a residència eventual o habitual dels senyors del lloc. La vila llançanenca no en va ser una excepció i el seu centre històric conserva diversos elements patrimonials d’aquest període: l’estructura vial, la torre de l’homenatge, restes del castel la torre campanar de la primitiva església... Pocs segles després, al bell mig del nucli antic, entre 1690 i 1730 es va aixecar la nova església de Sant Vicenç. Posteriorment, tant els respectius habitatges, com les muralles patiren els efectes del creixement i modernització dels segles xviii i xix i la darrera torre de defensa (torre del Portal d’en Serrapí, abans dita del Portal de la Plaça) va ser enderrocada pel mateix ajuntament l’any 1899.

Torre romànica (segles xii i xiv)
La Torre romànica és l’únic element arquitectònic que es preserva de l’antiga església de Sant Vicenç, adossada a la mateixa Torre. Després de la construcció de la nova església al segle xvii, la Torre va mantenir-se dreta a l’espera de ser utilitzada per a un nou campanar de la parròquia nova, fet que no es va produir fins a primers del segle xx. Fins llavors, la Torre romànica va tenir funcions de campanar de la vila i es va convertir en un signe d’identitat llançanenca. Té una planta rectangular de sis metres de nord a sud, i de cinc metres i mig d’est a oest. D’alçada, fa gairebé vint-i-un metres. Per visitar-la, es pot demanar la clau a la Casa de Cultura. Els infants de fins a dotze anys poden participar en el JOC de la Descoberta del Patrimoni visitant la Torre sempre acompanyats per una persona adulta.
Llançà, mediterrània tot l’any

Una imatge de les cales de Llançà que destaquen per la bellesa dels illots i esculls que les envolten. Fotos: Ajuntament de Llançà.

Imatge de les cales de Llançà que destaquen per la bellesa dels illots i esculls que les envolten. Fotos: Ajuntament de Llançà.

Una imtage d’un veler solcant les aigües de Llançà. Foto: Ajuntament de Llançà.

La plaça Major de Llançà, amb la Torre romànica. Fotos: Ajuntament de Llançà.

La Ruta de la pedra seca

Aquesta tardor s’ha inaugurat una nova ruta temàtica de senderisme a Llançà: La Ruta de la pedra seca. Un itinerari que permet descobrir l’art de la pedra seca en les diferents cabanes i parets que es troben al llarg de l’itinerari, que té el valor afegit que recorre una part de l’espai natural de Llançà que forma part del Parc Natural de Cap de Creus, tot descobrint nombrosos elements construïts amb la tècnica de la pedra seca i aprenent sobre la seva història i utilitat. Es tracta d’un recorregut de dificultat mitjana, amb 400 m de desnivell positiu i una durada aproximada de dues hores.

Una panoràmica que ofereix la Ruta de la pedra seca.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara