Paisatges del Montseny: l’atracció per l’excursionisme

La Muntanya d’Ametistes cantada per Jaume Bofill i Mates (Guerau de Liost) ha esdevingut un paisatge inevitable als ulls des dels primers excursionistes catalans

Òscar Masó Garcia , Albert Masó Garcia (text) , Albert Masó Garcia (fotografies)

El massís del Montseny mereix, sense cap mena de dubte, ser considerat un dels paisatges insignes del Vallès. Ubicat al cantó nord-est del Vallès Oriental, la serralada descrita per Guerau de Liost com ‘la muntanya d’ametistes’, és ben recognoscible gràcies a les formes del seu relleu, a la seva important extensió i, sobretot, a la destacada altura que assoleixen els seus punts culminants en comparació amb la resta de territoris que l’envolten. De fet, el seu cim més alt, el turó de l'Home (1.705,8 metres segons el mapa interactiu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), és el sostre de la serralada prelitoral catalana i el tercer cim més prominent de tot Catalunya amb una prominència de 1.122,4 metres. És tal la magnitud del massís que es pot albirar clarament des d’algun punt de les quatre demarcacions catalanes i fins i tot des d’alguns indrets i cims de la Catalunya del Nord i de l’illa de Mallorca. A més a més, està repartit entre tres comarques i el sostre de cadascuna correspon a un dels seus cims: el Matagalls (1.697,2 metres) és el sostre d’Osona, les Agudes (1.705,4 metres) ho és de la Selva i el turó de l’Home correspon al del Vallès Oriental. Cal reconèixer, però, que les fronteres comarcals no segueixen la lògica de les fronteres naturals que ofereix la seva orografia.

Uns perfils imponents
És raonable pensar que aquesta muntanya excepcional, força propera a les zones més poblades de Catalunya i a només vint-i-cinc quilòmetres en línia recta de la mar Mediterrània, va esdevenir un paisatge inevitable als ulls dels primers excursionistes catalans. La visió imponent dels perfils del seu extens perímetre i dels seus cims més elevats va cridar l’atenció dels muntanyencs pioners de les terres dels seus encontorns, però sobretot dels de la ciutat de Barcelona i més concretament dels de la primera entitat excursionista oficial que es va fundar a Catalunya a finals de l’any 1.876: l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques. Les primeres activitats d’aquesta institució barcelonina pionera es van dur a terme als paratges més propers a la capital catalana i van consistir en excursions de caire cultural i científic. La primera excursió que van realitzar al Montseny va ser la travessa Breda-Arbúcies tot passant pel castell de Montsoriu, al vessant sud-est del massís. La ressenya d’aquesta activitat, efectuada l’any 1878, va ser redactada per l’històric muntanyenc Cèsar August Torras Ferreri.

Un paradís a tocar de casa
És evident que els primers excursionistes van trobar en el Montseny un veritable paradís a tocar de casa. No calia desplaçar-se gaire enllà per gaudir d’uns boscos, uns desnivells, una quantitat de quilòmetres a recórrer, uns espadats, unes vistes i una climatologia que feia recordar als encara massa llunyans Pirineus. L’any 1879 es va publicar la primera guia excursionista catalana, amb el massís del Montseny com a camp d’acció. L’obra, anomenada Excursió a la muntanya del Montseny per un propietari de la vila de Breda, amb la traducció castellana i francesa, va ser escrita pel pioner divulgador excursionista Artur Osona Formentí, tot i que el seu nom va quedar amagat rere el pseudònim “un propietari de Breda (admirador del Montseny)”. Posteriorment, el mateixa Artur Osona va confeccionar moltes altres guies excursionistes d’arreu de Catalunya, Andorra i fins i tot dels Alps, i també va ser l’ideòleg del que posteriorment seria l’Observatori Meteorològic del cim del turó de l’Home, tot i que no el va veure fet realitat. Aquesta guia degana va tenir un gran èxit, es va reeditar diverses vegades i es va convertir en un model a seguir pels posteriors autors de llibres d’itineraris excursionistes. En ella van quedar reflectits els que esdevindrien per sempre més els principals punts d’atracció excursionista del massís, ja que durant l’exigent travessa descrita es creua tot el massís i es pugen els seus cims més alts. En aquella època, s’ignorava si els indrets esmentats havien estat mai petjats per persones excursionistes, ja que, com va escriure el seu autor, es tractava d’una “muntanya tan desconeguda com admirable”.
Disposem-nos a fer una selecció i numerar els principals punts del paisatge del Montseny que van atraure els primers excursionistes oficials de Catalunya i que avui dia encara són vigents. Els agrupem en quatre zones o regions.
Paisatges del Montseny: l’atracció per l’excursionisme

Imatge del vessant est del massís del Montseny vist des del cim de Sant Miquel de Solterra. D’esquerra a dreta destaquen el turó de Morou, el turó de l’Home, les Agudes i, separat, el Matagalls. Foto: Albert Masó Garcia.

El vessant oest del massís del Montseny vist des del punt més alt del Parc Catalunya de Sabadell. D’esquerra a dreta el Matagalls, el Pla de la Calma i el nucli Agudes-turó de l’Home. Foto: Albert Masó Garcia.

Imatge del vessant sud i est del massís del Montseny vist des del Montnegre. D’esquerra a dreta es distingeixen el turó de l’Home, les Agudes, el turó de Morou i, despenjat, el turó de Montsoriu. Foto: Albert Masó Garcia.

Foto panoràmica feta des del cim del turó del Samon o Samont. Es distingeixen tres dels blocs principals del massís: a l’esquerra el Pla de la Calma, al centre el Matagalls i a la dreta les Agudes i el turó de l’Home. Foto: Albert Masó Garcia.

Les Agudes i el turó de l’Home, nevats i mig coberts per la boira, vistos des del vessant sud del Matagalls. Foto: Albert Masó Garcia.

Una imatge de la històrica Creu del Matagalls sofrint les inclemències del fred. Foto: Albert Masó Garcia.

Les quatre regions del Montseny

1. El Pla de la Calma: la vall del riu Congost marca la frontera del massís per ponent i el separa dels cingles de Bertí. A partir del riu, el terreny s’eleva implacablement cap a l’est vers el magne Pla de la Calma. Els atractius principals d’aquest paratge per als excursionistes són l’inconfusible i isolat cim del Tagamanent (coronat pel seu castell i l’església de Santa Maria), la roca Centella (amb un vèrtex geodèsic somital), el propi Pla de la Calma (d’important extensió i pelat en gran part), el cim del Sui (accessible des del pantà de Vallfornés i el monumental Castanyer Gros d’en Cuc), el turó del Samon o Samont (també coronat per un vèrtex geodèsic) i el puig Drau (el sostre del Pla de la Calma). També cal ressaltar alguns edificis històrics com les ermites de Sant Cebrià de la Móra, Sant Cristòfol de Monteugues i de Sant Elies o bé arbres destacables com l’alzina de can Valls o l’alzina Rodona.
2. El Matagalls: aquesta muntanya mítica es pot considerar en si mateixa un massís dintre del massís del Montseny. La seva situació aïllada, amb una presència fascinant i el seu gran perímetre l’han convertit, des de sempre, en un objectiu primordial dels excursionistes que visiten el Montseny. Per ponent s’uneix al Pla de la Calma a través de l’estratègic coll Formic, mentre que pel sud enllaça amb el conjunt muntanyenc del turó de l’Home pel coll de Sant Marçal i la vall de la Tordera. La seva destacada creu cimal data de la dècada de 1.930 i per si sola ja és tot un atractiu històric. Cal recalcar també la gran quantitat de fonts que alberguen els seus intricats vessants, el destacable santuari de Sant Segimon i l’encimbellada capella de Sant Miquel dels Barretons, la monolítica agulla de Sant Segimon i la carismàtica ermita de Sant Marçal.
3. Les Agudes i el turó de l’Home: conformen el perfil més majestuós, alt i contundent del massís, amb una carena culminant plena de cims elevats i molt panoràmics que aglutinen miríades d’excursionistes i meravelles naturals i humanes tals com els pous de glaç, també presents en molts altres indrets del massís. Destaquen els rocosos Castellets i les elegants arestes granítiques que rauen al cim de les Agudes (a la dècada de 1.920 ja s’hi escalava), tota la carena de cims del turó Gros, el Puig Sesolles (actualment amb l’edifici d’una estació meteorològica automàtica i una antena de comunicacions; anteriorment hi havia hagut una base militar) i el turó de L’Home (amb l’antic edifici de l’històric Observatori Meteorològic i un vèrtex geodèsic). Al vessant de llevant de la carena superior del massís i a un nivell inferior s’estén la vall de Santa Fe, de boscos ombrívols meravellosos, fonts i torrents, el pantà i l’ermita de Santa Fe, el turó de Morou i multitud d’esqueis i roques esparses tals com el petit però singular Gran Caramazzó.
4. El vessant oriental: cap a llevant i a nivells inferiors, s’alcen turons emboscats i torrenteres engorjades que es capbussen en terres selvatanes i es fusionen a la plana i als estreps muntanyosos que precedeixen les recòndites Guilleries. Cal esmentar l’aïllat i elegant turó de Montsoriu (amb el seu monumental castell erigit al seu cim), la riera de Riells i el Gorg Negre, així com el turó de Grenys.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara