Rescatant ceps antics per al vi d’Alella

A redós de la Serralada de Marina, el celler Can Roda recupera vinya vella de Santa Maria de Martorelles, Sant Fost, Martorelles i Montornès

Berta Sánchez de León (text)

Can Roda és una finca vitivinícola de Santa Maria de Martorelles amb set hectàrees que es destinen a vinya i una trentena llarga més d’ocupades per bosc. El seu celler s’ubica en una esplèndida casa senyorial del 1867 que una família benestant de Barcelona, els Bonaplata, es van fer construir. El mas ha conservat fins els nostres dies el gust modernista propi d’aquella època.
La històrica bodega es troba a la banda del Baix Vallès de la Serralada Marina. La suavitat del mar queda lluny i el conreu de la vinya es sotmet a una meteorologia atlàntica, amb canvis de temperatura més acusats entre el dia i la nit i molta humitat. El clima de la zona juntament amb el sauló –un sòl sorrenc predominant a les muntanyes de Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Sant Fost i Montornès i que drena molt bé l’aigua– propicien la producció d’uns vins de qualitat molt minerals i salins. El celler elabora fins a divuit vins diferents –tots ecològics i vegans– dins de la denominació d’origen (DO) Alella des del 2010, amb les varietats pansa blanca, moscatell, merlot i cabernet, syrah i garnatxa.
La copropietat del celler pertany a les germanes Milà, Pepi i Rosa, l’Enric Gil i en Roger Salvà. Són els hereus d’un projecte que arrenca el 1987, quan la família Singla van comprar la finca i van començar a recuperar vinya vella que s’havia deixat perdre. Es van replantar ceps antics de la Vinya Vella de Can Coll, dins la mateixa finca de Can Roda i que ja estaven donats d’alta a la DO Alella des d’antic, l’any 1935, i també es va plantar vinya davant el mas. Per fer sostenible la gestió de les quaranta hectàrees que suma la finca, es va fer el celler l’any 2010 i es va engrandir la superfície de vinya cap a terres de pobles del voltant. Can Roda va començar a recuperar vinyes de Sant Fost, que la gent gran que les havia menat ja no se’n podia fer càrrec, i posteriorment ho va fer amb vinyes de Martorelles i Montornès. En total, treballen vint hectàrees. “Som un celler molt petit i ens centrem molt en el que tenim”, explica la copropietària i directora d’enoturisme de Can Roda, Pepi Milà. En els darrers anys s’ha anat recuperant vinya a Santa Maria de Martorelles. “El tret de sortida el va donar el celler Marquès d’Alella i després vam seguir nosaltres en un creixement pausat però constant”, diu la Pepi. La directora d’enoturisme sosté amb satisfacció que amb la replantació contribueixen a “rehabilitar la tradició i el renom vitivinícola que Santa Maria de Martorelles i el Vallès Oriental havien tingut en el passat.”

Esforç i canvi climàtic
La referència que Josep Pla fa, al seu llibre Les hores, a “aquestes vinyes remotes, antiquíssimes que foren per a innombrables generacions, tant una obsessió com un encant fascinador”, és plenament vigent a Can Roda. Els nous relleus de propietaris continuen esforçant-se per rescatar de l’oblit i promoure el cultiu de la vinya vella conscients que donarà menys quantitat de raïm però de millor qualitat. Els empeny la il·lusió i la passió per l’ofici.
A Can Roda treballen amb parcel·les vinificades per separat segons l’edat de la vinya. D’aquesta manera s’asseguren el punt òptim de maduració del gra i l’extracció del millor de cada varietat cultivada. Són vins amb molt poca intervenció que segueixen la línia bàsica de producció.
El canvi climàtic condiciona cada cop més també el cultiu de la vinya, com han patit especialment aquest any. “Els cops de calor i la pedregada d’aquest estiu han fet perdre molta acidesa al fruit i la sequera ha propiciat que els porcs senglars dels voltants i els ocells s’apropessin a menjar el raïm, verd i tot”, explica la Pepi, que fa notar que “la verema es va avançar al 5 d’agost per poder recollir tot el raïm”. Tanmateix, no ha calgut regar la vinya. “Aquestes arrels han d’anar molt avall a buscar l’aigua i si la reguéssim, es perdria el toc especial del vi”, afegeix.
Can Roda protegirà d’ara en endavant totes les vinyes amb una xarxa per evitar que s’hi acostin els senglars.

Premi Vinari d’Enoturisme 2022
Can Roda sempre ha maridat vi, cultura i natura. La Sortida guiada de plantes comestibles amb tast de vins al celler, en col·laboració amb l’empresa Natural walks, ha rebut enguany el Premi Vinari d’Enoturisme a la millor activitat mediambiental. Es tracta d’un passeig per les vinyes i el bosc de Can Roda, un clar exemple de bosc mediterrani molt poc intervingut. L’activitat canvia segons l’estació de l’any en què es fa i sempre s’acompanya del tast d’algun vi. El celler també ofereix cates, pícnics, tallers, cursos i concerts a l’aire lliure.
Un altre triomf de Can Roda és la licitació per part de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet durant els propers tres anys per treballar les vinyes experimentals de l’escola d’hostaleria d’aquesta població. La vinya compta amb el seguiment tècnic de l’Institut Català del Vi.
Rescatant ceps antics  per al vi d’Alella

El paisatge amb els ceps de Can Roda en primer pla. Foto: Berta Sánchez de León.

Persones treballant a Can Roda. Fotos: Can Roda.

Història i família rere els vins

Un tast de vi de Can Roda és un homenatge a la història del territori. Se sap de la presència d’àmfores per al transport del vi al Vallès en època romana. Al celler s’ha volgut provar per primera vegada com es comporta la pansa blanca en aquests recipients calcaris durant sis mesos i quins gustos pot aportar. Els resultats se sabran d’aquí uns mesos.
Els vins també expliquen anhels familiars. Elles és un escumós rosat que ha complert els desitjos de l’Eulàlia i la Lola, dues dones membres de la família a qui els agradaven molt els escumosos quan Can Roda no els produïa. “Al tenir la vinya nova, és el primer en el que vam pensar”, recorda la Pepi. Elles és un cupatge de garnatxa negra, merlot i syrah que d’un sol glop fa assaborir la fruita i la frescor de les vinyes de Can Roda.
La Guia de Vins de Catalunya ha donat als vins Iaia Rosa, El Pas de les Bruixes i El Gran Minguet una puntuació per sobre de 9,5. La Guía Peñín ha puntuat amb més de 9,7 El Gran Minguet, un escumós amb més de 40 mesos de criança, i també al vi blanc estrella de Can Roda, El Sauló, un pansa blanca de criança que passa catorze mesos en una barrica.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara