Rescatant ceps antics per al vi d’Alella
A redós de la Serralada de Marina, el celler Can Roda recupera vinya vella de Santa Maria de Martorelles, Sant Fost, Martorelles i Montornès
Berta Sánchez de León
(text)
Can Roda és una finca vitivinícola de Santa Maria de Martorelles amb set hectàrees que es destinen a vinya i una trentena llarga més d’ocupades per bosc. El seu celler s’ubica en una esplèndida casa senyorial del 1867 que una família benestant de Barcelona, els Bonaplata, es van fer construir. El mas ha conservat fins els nostres dies el gust modernista propi d’aquella època.
La històrica bodega es troba a la banda del Baix Vallès de la Serralada Marina. La suavitat del mar queda lluny i el conreu de la vinya es sotmet a una meteorologia atlàntica, amb canvis de temperatura més acusats entre el dia i la nit i molta humitat. El clima de la zona juntament amb el sauló –un sòl sorrenc predominant a les muntanyes de Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Sant Fost i Montornès i que drena molt bé l’aigua– propicien la producció d’uns vins de qualitat molt minerals i salins. El celler elabora fins a divuit vins diferents –tots ecològics i vegans– dins de la denominació d’origen (DO) Alella des del 2010, amb les varietats pansa blanca, moscatell, merlot i cabernet, syrah i garnatxa.
La copropietat del celler pertany a les germanes Milà, Pepi i Rosa, l’Enric Gil i en Roger Salvà. Són els hereus d’un projecte que arrenca el 1987, quan la família Singla van comprar la finca i van començar a recuperar vinya vella que s’havia deixat perdre. Es van replantar ceps antics de la Vinya Vella de Can Coll, dins la mateixa finca de Can Roda i que ja estaven donats d’alta a la DO Alella des d’antic, l’any 1935, i també es va plantar vinya davant el mas. Per fer sostenible la gestió de les quaranta hectàrees que suma la finca, es va fer el celler l’any 2010 i es va engrandir la superfície de vinya cap a terres de pobles del voltant. Can Roda va començar a recuperar vinyes de Sant Fost, que la gent gran que les havia menat ja no se’n podia fer càrrec, i posteriorment ho va fer amb vinyes de Martorelles i Montornès. En total, treballen vint hectàrees. “Som un celler molt petit i ens centrem molt en el que tenim”, explica la copropietària i directora d’enoturisme de Can Roda, Pepi Milà. En els darrers anys s’ha anat recuperant vinya a Santa Maria de Martorelles. “El tret de sortida el va donar el celler Marquès d’Alella i després vam seguir nosaltres en un creixement pausat però constant”, diu la Pepi. La directora d’enoturisme sosté amb satisfacció que amb la replantació contribueixen a “rehabilitar la tradició i el renom vitivinícola que Santa Maria de Martorelles i el Vallès Oriental havien tingut en el passat.”
Esforç i canvi climàtic
La referència que Josep Pla fa, al seu llibre Les hores, a “aquestes vinyes remotes, antiquíssimes que foren per a innombrables generacions, tant una obsessió com un encant fascinador”, és plenament vigent a Can Roda. Els nous relleus de propietaris continuen esforçant-se per rescatar de l’oblit i promoure el cultiu de la vinya vella conscients que donarà menys quantitat de raïm però de millor qualitat. Els empeny la il·lusió i la passió per l’ofici.
A Can Roda treballen amb parcel·les vinificades per separat segons l’edat de la vinya. D’aquesta manera s’asseguren el punt òptim de maduració del gra i l’extracció del millor de cada varietat cultivada. Són vins amb molt poca intervenció que segueixen la línia bàsica de producció.
El canvi climàtic condiciona cada cop més també el cultiu de la vinya, com han patit especialment aquest any. “Els cops de calor i la pedregada d’aquest estiu han fet perdre molta acidesa al fruit i la sequera ha propiciat que els porcs senglars dels voltants i els ocells s’apropessin a menjar el raïm, verd i tot”, explica la Pepi, que fa notar que “la verema es va avançar al 5 d’agost per poder recollir tot el raïm”. Tanmateix, no ha calgut regar la vinya. “Aquestes arrels han d’anar molt avall a buscar l’aigua i si la reguéssim, es perdria el toc especial del vi”, afegeix.
Can Roda protegirà d’ara en endavant totes les vinyes amb una xarxa per evitar que s’hi acostin els senglars.
Premi Vinari d’Enoturisme 2022
Can Roda sempre ha maridat vi, cultura i natura. La Sortida guiada de plantes comestibles amb tast de vins al celler, en col·laboració amb l’empresa Natural walks, ha rebut enguany el Premi Vinari d’Enoturisme a la millor activitat mediambiental. Es tracta d’un passeig per les vinyes i el bosc de Can Roda, un clar exemple de bosc mediterrani molt poc intervingut. L’activitat canvia segons l’estació de l’any en què es fa i sempre s’acompanya del tast d’algun vi. El celler també ofereix cates, pícnics, tallers, cursos i concerts a l’aire lliure.
Un altre triomf de Can Roda és la licitació per part de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet durant els propers tres anys per treballar les vinyes experimentals de l’escola d’hostaleria d’aquesta població. La vinya compta amb el seguiment tècnic de l’Institut Català del Vi.