Arcada Koncerts, altaveu de la cultura 'underground'
L'associació celebra el 25è aniversari havent esdevingut un referent de la música alternativa al Vallès amb festivals com Fusiònica o MiniBeat
Oriol Serra
(text)
“Quan vam començar ens van dir que duraríem dos anys com a molt. Que aviat ens en cansaríem i ho deixaríem estar. Ja han passat 25 anys i no tan sols seguim al peu del canó, sinó que tenim tantes ganes de fer coses com el primer dia”. El president d'Arcada Koncerts, Jordi Arnella, Arni , recorda d'aquesta manera els inicis d'una associació que durant un quart de segle ha estat un referent de la cultura underground al Vallès tot promovent festivals com Fusiònica o Minibeat.
Enguany celebra el 25è aniversari, i ho fa per partida doble. “D'una banda celebrem els 25 anys de l'Arcada Koncerts, i al mateix temps els del Fusiònica, que va néixer de forma paral·lela a l'entitat”, explica Arnella. Al llarg de l'any s'han programat concerts commemoratius en diferents espais del Vallès Oriental i rodalies, que van tenir com a plat fort la jornada central del Fusiònica 2022, el mes d'octubre a la sala Estraperlo de Badalona amb actuacions com les dels francesos Not Scientists i els vallesans Zeidun.
“El nostre objectiu és potenciar la cultura musical de base. Tot i tenir una línia bastant clara, ens agrada dir que no ens defineix un estil de música en concret sinó una actitud que parteix del principi del Do It Yourself que ja pregonava el punk”, apunta Arnella. Efectivament, el punk i derivats com el hardcore són una part essencial del menú musical de l'entitat, on també hi tenen cabuda registres com el metal, el rock clàssic o l'electrònica, entre d'altres. A tots els seus esdeveniments s'hi poden veure cartells i samarretes amb dos eslògans que resumeixen el seu esperit: "Volem més canya!" i "A la merda lo comercial!".
Els inicis
L’Arcada Koncerts es va constituir a Lliçà d'Amunt l'estiu de 1997, i segons Arnella la culpa de tot plegat la va tenir un concert d'Els Pets que l'Ajuntament havia programat per Festa Major. “En aquell moment Els Pets ja estaven bastant caducats, i a molts joves del poble ens venia de gust alguna proposta alternativa que mai acabava d'arribar. Vam anar a veure l'alcalde i li vam dir que, pel mateix preu que costava fer un concert d'una hora i mitja d'Els Pets, nosaltres podíem organitzar tres dies seguits de música en directe. Ens va donar via lliure i vam fer el nostre propi festival”.
D'aquesta manera van néixer els Concerts al Pinar, que en aquella primera edició van comptar amb propostes de proximitat com les de Pòtuls i De Cara a la Pared, i que al cap d'un any es van reeditar amb la presència de referents com la Companyia Elèctrica Dharma o els sabadellencs BB Sin Sed. La tercera edició, el setembre de 1999, ja es va fer sota el nom de Fusiònica. “Aquells primers concerts havien estat l'arrel del Fusiònica, un concepte que vam crear quan ens vam adonar que tot allò anava de debò. De fet, quan celebrem els aniversaris del festival sempre comptem els Concerts al Pinar com a part de la seva història”, diu Arnella.
El primer Fusiònica també va acabar d'establir les coordenades sonores per on ha navegat l’Arcada Koncerts durant aquest quart de segle. Destacava al cartell la presència dels barcelonins Aina, ambaixadors i pioners a casa nostra del post-hardcore més genuí, i els vallesans Balago, exponents de l'electrònica més fosca i terminal. El festival es va fer a Lliçà d'Amunt fins que l'any 2003 un canvi de govern va precipitar la seva sortida del municipi. “El nou Ajuntament va deixar de donar-nos suport i vam decidir buscar-nos la vida a fora. Primer vam anar a la Roca, i posteriorment hem passat per poblacions com Sant Feliu de Codines o Granollers”.
Dràstik , seu social de l’Arcada
La capital vallesana s'ha consolidat durant els darrers anys com la seu del Fusiònica, gràcies en part a l'espai Dràstik, la seu social de l'Arcada Koncerts, situat al carrer Joanot Martorell. “El Dràstik també va començar com un espai itinerant. Al principi el vam establir a l'ateneu l'Aliança de Lliçà d'Amunt, i al llarg dels anys ha passat per entorns com La Nau de la Roca, La Maqueta de Mollet o el Centre Cívic de Sant Feliu de Codines. A Granollers ens hi vam instal·lar juntament amb una altra entitat, els Punkaires, amb qui vam compartir local fins al passat mes de febrer, quan ells van marxar a causa d'algunes desavinences”, explica Arnella.
Des dels seus inicis l'any 1997, l’Arcada Koncerts ha arribat a programar uns 1.200 grups en directe, la meitat a través del Fusiònica. La llista és llarga, i engloba des de figures internacionals com els suecs Randy o els nord-americans Adam West, a noms autòctons com Kitsch, Nueva Vulcano, Afraid To Speak In Public, Zombi Pujol o Tiger Menja Zebra. “Si hagués d'assenyalar dos moments que van ser molt especials, em quedaria amb les actuacions de Randy i Lisabö. Són dos grups que ens venia molt de gust programar i que vam poder portar després d'insistir molt. Amb els recursos dels quals disposem, no sempre podem oferir als grups allò que ens demanen, però l'entesa sempre acostuma a ser bona. Mai hem tingut cap problema amb cap banda, i això que durant 25 anys n'hem arribat a programar moltes”, destaca Arnella.
Actualment, l’Arcada Koncerts compta amb 1.200 socis que donen suport a l'entitat. “Estem molt contents d'haver arribat fins aquí, però sobretot de la forma com hi hem arribat. Hem persistit i hem subsistit. Un dels nostres secrets ha estat dir sempre que sí a tot allò que se'ns ordenava des dels ajuntaments, però a l'hora de la veritat fer el que ens donava la gana. Els polítics i els tècnics municipals no se n'han adonat mai perquè no venen als concerts, excepte els de Granollers que sempre solen estar-nos a sobre”, ironitza el president de l'associació.
Jordi Arnella, Arni, és el president i ànima de l’Arcada Koncerts. Foto: Oriol Serra.
Un moment de l’actuació del grup suec Randy a Fusiònica 8.0, de l’any 2006, al Parc de Can Godanya de Lliçà d’Amunt durant el concert especial dels 10 anys de Fusiònica.
Els bascos Lisabö en un concert memorable fet durant el Fusiònica 9.0 de l’any 2007 al Parc de Can Godanya de Lliçà d’Amunt. Foto: Arcada Koncerts.
Els britànics Action Beat, durant Fusiònica 12.0, en un concert memorable amb tres bateries de l’any 2010 a la InCívic Zone de Sant Feliu de Codines. Fotos: Arcada Koncerts.
Un moment espectacular del concert dels gironins Tanø a la sala Estraperlo de Badalona, durant el recent Fusiònica 23.0. Foto: David Tarzá.