Els veïns d’Aiguafreda voten a favor de deixar el Vallès Oriental i formar part d’Osona

Els veïns i veïnes d'Aiguafreda han optat en referèndum –celebrat el 29 de maig– per deixar de formar part administrativament de la comarca del Vallès Oriental, per passar a ser un municipi de la d'Osona. Amb una participació del 45 per cent, un total de 1.029 de votants, el 60%, van expressar-se en aquest sentit, en una quantitat notablement superior als 364 veïns, un 35,4%, que preferien quedar-se com fins ara. Va haver-hi 41 vots nuls (4%).
L'alcalde, Miquel Parella, va valorar "molt positivament" l'alta participació, que ha superat amb escreix el llindar del 33% que s'havien fixat perquè fos representativa. La consulta no era vinculant i una comissió, integrada per totes les forces polítiques del consistori, haurà de prendre la decisió i portar-ho en un ple extraordinari. Amb el resultat a la mà, l'ajuntament ha indicat que la decisió final es prendrà des de la comissió municipal. L’alcalde va celebrar que la gent se sentís "interpel·lada" i va agrair el bon funcionament de la jornada.
Són pocs els canvis que comportarà formar part d'Osona si finalment així ho decideix la comissió. Si bé l'atenció sanitària, el transport escolar, la gestió de les deixalles i també la judicial continuarien com fins ara, sí que canviaran algunes gestions administratives com ara del Registre a la Propietat, l'Oficina d'Ocupació de la Generalitat o la Delegació d'Hisenda, que passarien de Granollers a Vic. Els Mossos d’Esquadra d'Aiguafreda també passarien a dependre de l'ABS de Vic i els Serveis Socials de l'Ajuntament retornarien a la Mancomunitat de La Plana (Osona).