BandelTenes, deu anys bufant arran de riera

La banda sorgida de l’Escola de Música de la Vall del Tenes celebra deu anys amb l’estrena d’una suite i un disc que homenatgen el riu

Vicenç Relats (text) , Màrius Gómez (fotografies)

L’any 2012 una colla de músics dels pobles valltenencs i de la rodalia van decidir crear una banda de música, la BandelTenes, que naixia lligada estretament a l’Escola de Música de la Vall del Tenes. I és que, fins llavors, nombrosos dels seus professors i alumnes s’agrupaven regularment per tocar als concerts que s’organitzaven a l’escola, així com en actes populars i culturals on se’ls reclamava.
Va ser aquesta dinàmica prèvia el que, ara ha fet deu anys, va fer sorgir la BandelTenes. Qui en va ser el primer director, Pere Enguix, que era professor de trombó de l’escola, va ser clau a l’hora d’engrescar tothom a fer el pas de constituir-se com una entitat independent, que hauria de donar vida pròpia i recorregut a aquella activitat musical fins llavors esporàdica. Van fer uns estatus i van inscriure’s al registre d’entitats de la Generalitat i al de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt, on la banda consta com a associació local i on té la sala d’assajos.
“En bona part, la intenció de crear la banda era donar sortida musical a uns alumnes que havien de poder fer servir el seu instrument més enllà de les aules”, explica Lluís Fumàs, que en va ser el president els set primers anys. I així va ser, perquè molts dels més de seixanta músics que han passat per la banda en aquests deu anys n’havien estat alumnes, tot i que la proporció ha baixat després de la inactivitat forçada pels dos anys de pandèmia, que tant ha afectat les activitats musicals arreu. “Fidelitzar la gent més jove costa i la pandèmia ha fet molt de mal en aquests sentit”, indica l’actual president del conjunt musical, Jordi Grau.
La BandelTenes és una associació de músics voluntaris que s’ajunten per tocar, encara que entre els seus membres hi ha músics professionals com el director Josep Gomariz o els versàtils Toni Cuesta, Fèlix de Blas i Albert Cruz. Tots plegats formen part d’un col·lectiu d’una quatantena d’instrumentistes majoritàriament de vent i on també n’hi ha de percussió i corda. “Tant músics professionals com no, ens reunim per gaudir tocant junts peces ambicioses que sols mai podríem fer”, diu Grau.

Defuncions sentides
Un cop fort per a la banda va ser la mort el febrer del 2019 del seu fundador i primer director, Pere Enguix, que des de llavors va ser substituït per Josep Gomariz, que des de ben aviat ja havia format part de la banda i l’havia codirigit juntament amb Enguix. Posteriorment, la banda encara perdria dos integrats més: el trompetista garriguenc Lluïs Codina i el fagotista calderí Domènec Sánchez, unes pèrdues prematures i seguides que han resultat molt difícils d’encaixar.
La regularitat dels assajos i concerts –encara que fos amb mascaretes– no es va poder reprendre fins a finals del 2021 i sovint amb suspensions forçades d’última hora que n’han perjudicat la represa. Finalment, però, la BandelTenes ha aconseguit reactivar-se i celebra la seva primera dècada amb l’estrena d’una suite, composta per Toni Cuesta, membre de la banda des del primer dia, que homenatja la riera Tenes i que estan presentant als quatre municipis que formen part de la mancomunitat: Lliçà de Vall, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana i Bigues i Riells.
El concert més clàssic de la BandelTenes és el que se celebra cada Cap d’Any al pavelló d’esports de Lliçà d’Amunt, que ja és conegut com el Concert de Cap d’Any de la Vall del Tenes, que transporta per uns moments als aires del tradicional concert nadalenc vienès. Durant aquests deu anys s’ha celebrat cada any, tret del 2020, a causa de la pandèmia. Fora d’aquest concert, la BandelTenes actua en altres actes populars, com són aplecs, festes de barri o ofrenes florals, sense acostumar a sortir de la vall que és el seu àmbit natural de moviments. El seu repertori es compon de temes variats on dominen els clàssics propis d’època, marxes de bandes, bandes sonores de pel·lícules i algunes sardanes.
BandelTenes, deu anys bufant  arran de riera

La BandelTenes en formació.

Una ‘suite’ de moviments fluvials, amb fotos i un disc

La suite Tenes és un poema simfònic de set moviments “que reflecteixen els diferents cursos del riu, amb estils musicals diversos, que combinen des del vals al pas doble passant per una tarantel·la”, explica Toni Cuesta, el seu autor. Cada fragment musical està dedicat a elements dels espais fluvials de cadascun dels cinc pobles que integren la Mancomunitat, així com als inicis i a la desembocadura del riu. El primer es titula Les valls de Castellcir; el segon Fai; el tercer, L’espiadimonis; el quart, El Rieral; el cinquè Safareig; el sisè, Pou de Glaç; i el setè, De Cap al Besòs. “Cada moviment és diferent, com el curs del riu, i hi ha des d’un tranquil i magnificent vals vienès a la passera del Rieral de Santa Eulàlia, fins a un to més burleta, de fer safareig, en passar pels safarejos de Lliçà d’Amunt, fins al toc més contemporani que reflecteix un bloc de gel que es desfà, al Pou de glaç de Lliçà de Vall”, argumenta el compositor. Als concerts de presentació, la suite va acompanyada d’uns plafons d’imatges del riu fetes pel fotògraf Màrius Gómez, que retraten els llocs que han inspirat la composició musical. Dos dels concerts –els de Lliçà de Vall i Santa Eulàlia de Ronçana– ja s’han celebrat i els de Bigues i Riells i Lliçà d’Amunt queden pendents per al segon semestre de l’any.
Precisament, la suite Tenes serà objecte del primer disc CD de la banda, que s’enregistrarà a l’octubre i es presentarà el Nadal vinent i que comptarà amb el suport de la Mancomunitat de la Vall del Tenes. A mode de guia per a l’audició, el disc anirà acompanyat d’un digibook de dotze pàgines, on es recolliran les fotografies que Màrius Gómez ha fet expressament per a l’ocasió.

Una imatge del concert de presentació de la suite Tenes, als Pous de glaç de Can Gurri, a Lliçà de Vall, el vint-i-quatre d’octubre del 2021.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara