El projecte “El riu, teixint fils de vida” vol explotar les potencialitats del patrimoni natural i cultural de la comarca

El Consell Comarcal del Vallès Occidental sol·licita 1’5 milions d’euros dels fons Next Generation per a la creació d’un producte turístic associat al camí del riu Ripoll i al patrimoni industrial Vallès Occidental

El riu, teixint fils de vida és un projecte turístic on els entorns naturals per on transcorre el riu Ripoll serveixen de connexió del patrimoni industrial i modernista de la comarca. El projecte afecta directament uns 40 quilòmetres de camins que discorren per sis municipis del Vallès Occidental: Montcada i Reixac, Ripollet, Barberà del Vallès, Sabadell, Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall. El projecte, però, permetrà crear sinergies amb la totalitat de municipis de la comarca a través de les connexions d’aquest camí fluvial amb la xarxa de camins comarcal i al fet que tots els municipis del Vallès Occidental disposen de recursos patrimonials de turisme industrial.
En l’àmbit del patrimoni natural, el projecte inclou l’adequació del camí del riu Ripoll per als usos senderista i ciclista, i crea d’aquesta manera una infraestructura verda que permeti la connexió dels dos grans espais naturals de la comarca, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Parc Natural de Collserola. També ha de permetre la connexió amb la ciutat de Barcelona a través de la unió de la conca del Ripoll amb la del Besòs al municipi de Montcada i Reixac.
En l’àmbit cultural, el projecte permet fer un recorregut històric gràcies a l’important llegat patrimonial, concretament el vinculat a l’ús agrícola i industrial de l’aigua que es reflecteix en construccions com la xarxa hidràulica de la sèquia Monar que abastia els conreus o els molins d’aigua i fàbriques tèxtils que es troben al llarg del riu Ripoll.