L’Inventari General d’Onomàstica del Vallès Oriental d’Enric Garcia-Pey, enllestit
L’Arxiu Comarcal i l’Arxiu Municipal de Granollers presenten el fruit de cinquanta anys de treball de l’expert en onomàstica i toponímia, en paper i online
L’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental (ACVO) i l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) han presentat l’obra magna en onomàstica i toponímia duta a terme per l’expert Enric Garcia-Pey i Pey, amb els quatre últims volums que completen l’Inventari General d’Onomàstica del Vallès Oriental d’Enric Garcia-Pey. Es tracta d’una publicació de l’ACVO iniciada l’any 2018 integrada per un total de setze volums, també disponibles en suport digital.
Es tracta d’una obra de caràcter enciclopèdic, fruit de 50 anys de recerca, que recull de manera alfabètica els topònims (noms de turons, boscos, camps, masies i cases) de tots els pobles del Vallès Oriental i d’alguns de l’actual comarca del Moianès. S’ha fet una edició limitada en paper destinada a arxius, biblioteques i universitats (UB i UAB). És un treball únic, cap altra comarca catalana disposa d’una obra d’aquestes característiques.
D’altra banda, s'ha presentat el nou apartat d’onomàstica del portal web de l'Arxiu Digital de Granollers de l’AMGr. Es tracta d’un apartat que recull els 73.691 registres recollits a l’Inventari de Garcia-Pey i que els posa a l’abast de tothom, de manera interactiva i online. A través d’aquest portal es podran fer cerques per nom o per municipi i obtenir la descripció del significat. Serà, així, un inventari viu, on tothom podrà fer aportacions que s’incorporaran un cop hagin estat validades.
Tractament documental
També s’ha finalitzat el tractament documental del Fons Enric Garcia-Pey, cedit per l’autor a l'Arxiu Municipal el desembre de 2018 i que ara es posa a disposició de tothom. Un fons que és reflex de l’activitat personal i professional d’aquest expert en onomàstica i tècnic especialista en toponímia, integrat majoritàriament per documents produïts, rebuts i recopilats per elaborar els estudis d’onomàstica del Vallès Oriental. De dates extremes 1370-2018, predomina la documentació de 1960 a 2018 i l’anterior al s. xx és un volum molt petit. Concretament, són 30 metres lineals de documents en suport paper, 1.286 imatges, 221 cartells, 18 mapes i plànols, 11 microcassets, 2 vídeos i 73.691 registres digitals de l’Inventari d’Onomàstica del Vallès Oriental. Entre els documents trobem reculls de notes manuscrites, plànols, documents originals... amb informació toponomàstica de municipis del Vallès Oriental, i dossiers i esborranys de les seves publicacions. També hi ha revistes i publicacions de diversos indrets de Catalunya, sobretot de Granollers; impresos i cartells d’activitats i festes, plànols i documentació urbanística lligada al seu ofici de delineant; i una col·lecció de bosses de diversos establiments comercials de Granollers d’entre 1975 i 2015.
Altres agrupacions documentals del fons són àmbits d’interès de Garcia-Pey, com ara els Jocs Olímpics de Barcelona, política i sindicalisme, clubs esportius de Granollers i música. En l’apartat de fotografies, el gruix correspon a imatges entre els anys 60-80 que s’han digitalitzat en suport paper, de paisatges, masies, cases i carrers urbans de Granollers i altres municipis de la comarca. El tractament arxivístic del fons ha estat subvencionat per la Diputació de Barcelona, dins de l’actuació “Tractament arxivístic i difusió del Fons Enric Garcia-Pey”, inclosa al Catàleg de la Xarxa de Governs Locals, any 2021.