La Noguera, tan diversa que només hi faltes tu

Presidida per la serra del Montsec i solcada pel Segre i pels seus afluents, la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana, la Noguera esdevé una cruïlla de comunicacions amb les comarques del Pirineu i de la Plana

La Noguera és la comarca més extensa de Catalunya i una de les més heterogènies per la seva gran varietat paisatgística que li confereix un caràcter molt peculiar, únic. La gran diversitat d'elements naturals i contrastos de la Noguera, li configuren un tarannà aventurer i alhora acollidor que captiva qui la visita i el transporta a un món de sensacions i experiències.
La comarca, a més, permet a qu la visita fer un tomb per la història a través d’un llegat que ha perdurat fins als nostres dies transportant-nos al passat més remot amb nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres i els dòlmens. Formen part d’aquest conjunt patrimonial ermites romàniques, castells, col·legiates, monestirs, esglésies, dòlmens... i Balaguer, la capital de la comarca anomenada ciutat de les tres cultures (cristiana, jueva i musulmana).

El cel, que tot ho veu
Bona part del cel de la Noguera està certificat pel Programa M&B (Home i Biosfera) de la UNESCO i divuit municipis de la comarca estan certificats com a Destinació Turística Starlight. De dia, el cel de les valls d’Àger i de Meià està reconegudes com unes de les millors zones de vol lliure a nivell mundial. Al Montsec els amants del vol lliure poden practicar parapent, ala delta, vols en globus i ultralleuger i també vols amb paramotor i paratrike.
A més, i com a part del projecte europeu Pirineus La Nuit –del qual es soci el Consell Comarcal de la Noguera– i amb la col·laboració de l’Ajuntament de cada municipi, el Consell ha instal·lat tres miradors estel·lars en diferents ubicacions de la serra del Montsec que, gràcies a la manca de contaminació lumínica, permeten una excel·lent observació astronòmica del cel nocturn.

Patrimoni cultural
A la Noguera la natura es confon amb la història i cada moment històric hi ha deixat la seva empremta. Des de nombrosos vestigis de diverses èpoques prehistòriques, com són les pintures rupestres com les de la cova dels Vilars a Os de Balaguer i la cova del Parco a Alòs de Balaguer, i dòlmens com els de Sòls de Riu de la Baronia de Rialb i la Lloella del Llop de Vilanova de Meià. A més, el fet d’haver estat l’avantguarda de la Catalunya Vella, terra de frontera i part important del Comtat d’Urgell, va deixar empremta en viles, castells, esglésies i monestirs.
Costums i tradicions de gran significació s’apleguen a la Noguera, com el Ranxo de Ponts, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, la Fira de la Perdiu a Vilanova de Meià, etc. I altres festes que destaquen per la seva peculiaritat són l’Harpia a Balaguer, la Transsegre a Camarasa i Balaguer, Montgai Màgic, i el Festival Gargar a Penelles, entre d’altres.

Noguera Turisme
Plaça de la Unió Catalanista, 1
25600 Balaguer
tel. 973 448 933
https://www.turismenoguera.cat
consell@ccnoguera.cat
La Noguera, tan diversa  que només hi faltes tu

Una imatge de la paret de Penelles amb el famós Tato, obra del artista Matías Mata, pintada durant el Gargar Festival de Murals i Art Rural. Foto: Ajuntament de Penelles.

Una imatge espectacular del cel de la Noguera amb el Parc Astronòmic del Montsec. Foto: Oriol Clavera.

Una imatge del castell de Montsonís, declarat bé cultural d'interès nacional i que va defensar la frontera entre la ‘Catalunya Vella’ i la 'Nova' durant cent vint-i-cinc anys. Foto: Castells de Lleida.

Un jove fent escalada a les parets verticals de la serra del Montsec. Foto: @Ricardo Giancola. Arxiu Ara Lleida.

Espai d’agües tranquil·les

Els embassaments de Camarasa, Canelles, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna i Rialb configuren l’espai d’aigües tranquil·les més gran de Catalunya, perfectes per practicar piragüisme, passejades en llanxa amb motor, surf de vela, esquí-bob, etc. Al riu Segre, on les aigües són més braves, es pot practicar ràfting i mini-ràfting, i barranquisme al riu Rialb.
A més les rutes amb BTT transcorren per indrets naturals verges, algunes d'elles al voltant dels embassaments

Una colla fent una ruta de BTT al voltant de l’embassament de Rialp, des de Tiurana. Foto: Lluís Vidal. Arxiu Consell Segre Rialb.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara