Espai Cràter, un viatge al centre de la vida

Impulsat per l’Ajuntament d’Olot, Espai Cràter –el centre de referència a Catalunya en volcans, ciència i societat– compta amb una innovadora i interactiva exposició sobre vulcanologia i geografia humana, comissariada pel prestigiós vulcanòleg i director de Geociències Barcelona–CSIC, el Dr. Joan Martí Molist, executada per ‘Indissoluble The exhibbition factory,’ i dirigida pel director del centre, Xevi Collell

Estructurada en diversos àmbits, l’exposició de l’Espai Cràter explica els volcans de la Garrotxa i del món, així com la particular relació entre els volcans i el seu entorn. Ho fa de manera 100% interactiva i mitjançant diversos llenguatges expositius: audiovisuals, experiències immersives, fotografies, realitat augmentada o videomapatge. També compta amb una maqueta de 15 m2 que explica la formació de la Garrotxa, així com propostes de ludificació i un gran talús de greda, que fa descobrir a qui ho visiti que és a l’interior del volcà Puig del Roser.
La mostra es pot visitar de forma lliure o amb el guiatge del Servei Educatiu. I per completar l'experiència volcànica, també s'ofereixen visites comentades al volcà més emblemàtic d'Olot, el Montsacopa, situat a dos minuts a peu d'Espai Cràter.

Activitats educatives experiencials per a escoles i famílies
Espai Cràter s’obre de bat a bat a les persones i col·lectius creant una proposta educativa inclusiva i de valor que vol ser una part activa del seu desenvolupament.
Espai Cràter ofereix una desena d’activitats educatives integradores, per als diferents nivells que permeten l’alumnat conèixer i estimar el món que l’envolta, per aprendre a tenir-ne cura. Tant les propostes per als centres educatius com per a les familiars del cap de setmana estan pensades per generar una vivència positiva, estimular la curiositat i assolir el coneixement a través de l’observació, l’experiència i l’experimentació. L’objectiu és despertar l’esperit científic i de recerca.
A més, com espai científic, vol erigir-se en referent nacional i internacional en l’àmbit de la vulcanologia, teixint aliances amb centres educatius, institucions i entitats per impulsar projectes i activitats. El primer pas ha estat la signatura d’un conveni amb el CSIC, que li permet accedir a l’espai científic més important de l’Estat i poder ser part activa de projectes de recerca i impacte internacionals de gran envergadura.

Una programació per a tota la comunitat
Exposicions, audiovisuals, debats, tallers… Espai Cràter dissenya una programació on la diversitat de propostes, formes de participació i llenguatges són els eixos per arribar a tota la comunitat. 
En els primers tres mesos, ja s’hi han dut a terme més de quaranta activitats, com els cicles “Volcans i vida”, “Els grans interrogants de la ciència” o “Reptes del segle xxi”; el Fòrum d’Escoles Verdes, propostes dels festivals Sismògraf i Cornamusam o el Seminari de Patrimoni Natural de la comarca de la Garrotxa, entre d’altres.
Des de la seva obertura, l’Espai Cràter ha rebut 16.181 visitants. La majoria dels assistents són de fora de la Garrotxa (64%) i provenen, a grans trets, de les comarques del Barcelonès, Vallès Oriental, Osona, Maresme i Baix Llobregat. De les comarques gironines destaquen l’Empordà, Gironès i Ripollès. Pel que fa a països estrangers, el públic francès és el majoritari (més de 200 visitants) però també han vingut visitants d’Alemanya, Israel, Portugal, Suïssa, Itàlia, Anglaterra, Estats Units i Brasil.

Espai Cràter
Carrer Macarnau
17800 Olot
tel. 972 27 91 32
https://www.espaicrater.cat
@espai_crater
Espai Cràter, un viatge al centre de la vida

Espai Cràter està situat a dos minuts de l’emblemàtic volcà de Montsacopa. Foto: Òscar Rodbag/Turisme Garrotxa.

Espai Cràter és un equipament de territori que genera valor a la comarca de la Garrotxa, desenvolupant la sostenibilitat econòmica, social i ecològica. Fotos: Kris Ubach/Espai Cràter.

Es tracta d’un projecte contemporani que treballa de forma innovadora, experiencial i participativa per abordar els reptes globals que afecten a nivell local. Foto: Kris Ubach/Espai Cràter.

Un edifici que forma part de l’experiència

Els arquitectes Toni Casamor i Anna Codina són els autors de l’edifici d’Espai Cràter, pensat perquè també formi part de l’experiència: està semisoterrat dins d’un volcà i, així, genera un parc de 3.000 m2 a la superfície. A més, l'edifici utilitza majoritàriament energia geotèrmica i s’estructura en quatre sales diferenciades. La Cambra acull l’exposició permanent sobre vulcanologia; la Sala Magma és ideal per acollir una gran varietat d’esdeveniments culturals i d’empresa, i té una capacitat per a 110 persones; l’Aula Bufador és l’espai on es desenvolupen principalment les activitats educatives, i la Zona sísmica, a la primera planta, és la zona de treball i punt de documentació.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara