La Campanya contra el Quart Cinturó commemora trenta anys amb una festa i un cicle de debats

El bosc de Can Deu de Sabadell va ser l’escenari d’una jornada reivindicativa per celebrar els trenta anys de la Campanya contra el Quart Cinturó, l’autovia B-40, que va tenir lloc el diumenge 29 de maig, en el mateix espai i dia on vint-i-vuit anys abans, el 1994, una concentració popular va dibuixar un gran No al Quart Cinturó, en una de les nombroses mobilitzacions populars que han tingut lloc en les tres dècades d’aquesta lluita ecologista.
Els actes commemoratius van incloure també la celebració d'un cicle de debats sobre la qüestió, amb una especial reflexió sobre l'afectació en el canvi climàtic i la biodiversitat, que van tenir lloc el 5 i el 12 de maig al Centre Cultural de Marata i al Casal Pere Quart de Sabadell, amb una elevada presència de públic. Van comptar amb la participació de la professora d'Ecologia de la UAB Sandra Saura, el biòleg i exdirector general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat Ferran Miralles i els investigadors en clima i globalització Joan Buades i M. Eulàlia Parés.
La Campanya Contra el Quart Cinturó, liderada per l’ADENC amb el suport de nombroses entitats agràries, excursionistes i culturals, s’oposa des de l’any 1992 al projecte llavors reactivat d’una autovia de grans dimensions dissenyada pel règim franquista a primers dels anys setanta amb el pretext de connectar els municipis de la segona corona de Barcelona.
Des de la campanya asseguren que és el moment d’aparcar definitivament un projecte totalment desfasat i contrari a les mesures que es preconitzen arreu en la lluita contra el canvi climàtic i que és l’hora d’apostar per un model de mobilitat sostenible, que aturi la destrucció i especulació del territori, apostant fortament per la xarxa ferroviària i pel transport public.
El portaveu de la campanya, Toni Altaió, afirma que “aquesta infraestructura no resol els problemes de mobilitat del Vallès, només suposa impactes negatius per a la biodiversitat, la fragmentació del territori i la contaminació atmosfèrica”. Altaió conclou que “l’emergència climàtica actual fa encara molt més evident l’amenaça que suposa una via per a l’especulació urbanística com aquesta que fa trenta anys ja no tenia cap sentit”.
La Campanya contra el Quart Cinturó commemora trenta anys amb una festa i un cicle de debats

Una imatge de la jornada reivindicativa de la Campanya contra el Quart Cinturó, al bosc de can Deu de Sabadell. Foto: Vicenç Relats