Festivals de pel·lícula
La voluntat de generar espais de cinema als diferents municipis ha anat creant mostres a Terrassa, Cardedeu, Mollet, Cerdanyola i Figaró-Montmany
Vallesos (text)
Un pla únic, a Terrassa
Des de 1967 a 2007, durant 40 edicions, la Societat Cultural Joventut Terrassenca – coneguda a Terrassa com a “Coro vell” – va organitzar, entre altres, el concurs cinematogràfic del Rotllo. Era un concurs molt original en el seu concepte perquè s'havia de lliurar un rotlle de pel·lícula de 8 mm. o Súper 8 mm. (de 3 minuts de durada) sense revelar. Això, a l'hora de visionar-lo, amb públic a la sala, va portar a molts cineastes grans sorpreses, algunes de satisfactòrie i d’altres no tant... Durant quaranta anys el Rotllo va ser una cita anual – i un repte – per a molts cineastes locals i de fora de Terrassa.
Els temps evolucionen i a l'any 2004 el cinema de petit format ja gairebé havia desaparegut per deixar pas al vídeo i cada vegada era més difícil poder fer "rotllos". Així va néixer el Concurs del Pla Seqüència: es tracta d'explicar una història (de la durada que sigui) en un sol pla, o sigui sense talls, sense editatge i, si és possible amb una càmera molt viva, en moviment seguint o buscant els personatges de l'acció que es plantegi. A partir d’aquell 2004, doncs, es van fer 9 edicions del Concurs del Pla Seqüència, fins el 2012 any en que, lamentablement, es va deixar de convocar.
Des del 2017, Terrassa és Ciutat Creativa del Cinema de la UNESCO i això va moure a desenvolupar diferents activitats noves en el camp del cinema i l'audiovisual i també recuperant un passat que és el que ens ha portat fins on som ara i que no s’ha d'oblidar ni menystenir, ni a la gent ni les entitats que van contribuir a forjar-lo.
I és en aquest sentit que des de la Societat Coral Joventut Terrassenca, amb el suport de la Taula de l'Audiovisual de Terrassa i dintre de les activitats de la Terrassa City of Film UNESCO, com també amb la participació d'aquelles empreses i persones que col·laboren en aquest esdeveniment, es vol recuperar enguany la desena edició del Concurs del Pla seqüència amb el nom ara de One Shot–Terrassa City of Film.
Des de la tinència d'alcaldia de Promoció Econòmica, Plans, Projectes i Projecció de la Ciutat i la regidoria d'Economia Social i Innovació, Universitats, Turisme i Projectes Audiovisuals, hi ha un clar compromís per recolzar aquelles activitats vinculades a l'audiovisual que puguin ajudar a donar una dimensió internacional i un lloc prominent dins de l'audiovisual a Terrassa. L’edició One Shot de l’any 2022 ja ha obert el període d’inscripcions (https://oneshot.cat/Inscripcio/Submit-2022).
Faig por i Cardoterror
El Cardoterror és el festival de cinema de terror de Cardedeu, un dels més antics de Catalunya i de l’estat espanyol.
Des de 2007 té com a objectiu principal difondre el gènere fantàstic i de terror amb projeccions de pel·lícules, exposicions i diversos actes culturals que agafen d’escenari diferents espais de la vila.
L’eix vertebrador de la programació és la sel·lecció de films de terror que cada any segueix una temàtica concreta, com ara cases encantades, zombies, criatures monstruoses o Halloween. La propera edició ens proposarà fer una gira mundial per tastar el cinema de terror de diferents països i continents. La tria de títols cinematogràfics sempre compta amb grans clàssics, últimes estrenes i també pel·lícules dirigies als més petits de la casa. La finalitat del festival és oferir una experiència cultural integral que va més enllà de la pantalla de cinema. Per això organitza activitats paral·leles abans i durant els dies de Cardoterror. Alguns exemples d’això son la mostra de curtmetratges, el mercat de terror, les exposicions artístiques, les sessions de cinema mut amb banda sonora en directe, les presentacions de llibres i un llarg etcètera.
Un dels grans aliats del Cardoterror és la Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu amb qui s’organitza conjuntament els Premis Finestra, un concurs de Booktrailers que va adreçat als joves dels instituts de Cardedeu. Les creacions audiovisuals finalistes es passen durant la celebració del festival i les propostes guanyadores reben premis vinculats a la lectura i el gènere de terror.
Cardoterror és el germà petit del festival internacional de Sitges, amb el que es manté un lligam especial. A cada edició, al Cinema Esbarjo de Cardedeu es poden veure dues de les estrenes de cinema que només s’han pogut tastar prèviament a Sitges.
El festival de Cardedeu també ha rebut visites de personatges molt especials i respectats en el món del gènere de terror. Dins de la programació del Cardoterror s’atorga el premi Audrey, que rep el nom en honor de l’adorable planta de La tienda de los horrores. El Premi Audrey ha reconegut la trajectòria de persones destacades com Paul Naschy, DDT Efectos Especiales, Miguel Iglesias Bonns, Jorge Grau, Claudio Simonetti, Jaume Balagueró, Teresa Gimpera, Sergio Martino, Nathalie Seseña, Maria Kosty i Àngel Sala, entre d’altres.
Mollet, municipi fantàstic
La gènesis d’un festival o mostra de cinema sol venir acompanyada per una reunió entre amics per tal de donar forma a alguna iniciativa col·lectiva o particular. Aquest va ésser l’inici, doncs, de la I Marató de Cinema de Terror de Mollet del Vallès, celebrada el 20 de desembre de 2013.
L’associació Grup d’Activitats Culturals de Mollet del Vallès, G.A.C., continuació del desaparegut Grup d’Activitats Cinematogràfiques – amb Mònica Bargalló i Guadalupe Mendoza com a fundadores– va donar forma a una primera mostra de títols vinculats amb el gènere fantàstic, específicament aquell any al cinema de terror, amb títols emblemàtics com la genuïna La matanza de Texas, la britànica Eden Lake, La cabaña en el bosque (2011, Drew Goddard) i Expediente Warren films de culte avui dia.
No obstant això, el primer pensament del G.A.C. era un altre: una escola de cinema al Vallès Oriental. Un projecte encaminat a que els més joves poguessin accedir a una sèrie de títols com a complement a les classes impartides en les diferents escoles de la comarca. Aquesta iniciativa va haver de ser bandejada al mateix temps que les pantalles digitals s’anaven incorporant a les aules. L’opció de les maratons anuals a partir d’aleshores, en una ciutat orfe de cinemes (el darrer cinema a Mollet va tancar les portes l’abril de 2008), va ser l’alternativa tot coincidint amb les festes nadalenques de 2013.
Els anys següents es van traspassar les dates al menys festiu mes de novembre i les maratons, ja denominades de cinema fantàstic –ampliant el ventall de films i el potencial espectador– van continuar mostrant títols retrospectius i actuals. La novetat aquell any 2014 es trobava en la confecció d’un pòster únic i el més reeixit entre tots els posteriors, obra del dissenyador gràfic local Toni Amores. La figura del menhir trobat a Mollet anys abans es fusionava amb l’ou gegant de l’Alien dissenyat per H.R. Giger. A partir d’aleshores la mostra/marató va anant incorporant petites sessions –matinals infantils, el 2015, curtmetratges el 2016, concursos el 2017 i, finalment el 2018, amb una programació fixa de curtmetratges a concurs, ja sota el nom genèric de Fantasmoll, com a resultant de la imaginació d’un col·laborador i amic de la marató: Javier Gutiérrez, màxim responsable dels Blogos de oro.
Si bé la implicació de les entitats locals, amb l’ajuntament al capdavant, va ser expectant en un primer moment, el consistori va apostar per ajudar en forma de subvenció a partir de 2014 fins arribar al fatídic 2020, any de la maleïda irrupció de la pandèmia mundial, com si de una premonició fílmica es tractés.
Al llarg dels diferents festivals/mostres hi han desfilat directors de curtmetratges como ara Marc Carreté, Pol Digger, Rafa Dengrà o Dani Seguí. Els títols que s’hi han projectat han respectat els límits mínims de qualitat exigibles, desmarcant-se de les Maratons més festivaleres de sang i fetge, rialleres i paròdiques, tendint cap a l’anomenat terror psicològic. En aquest aspecte, cal retrocedir a mitjan anys vuitanta i part dels noranta per trobar una sèrie de títols programats de manera intermitent com a maratons de 12 horas de cine de terror que van tenir lloc a l’emblemàtic cinema Catalunya –tancat l’any 1994– de Mollet del Vallès i que com bé deia un dels seus fidels espectadors d’aleshores, en Jordi Viñas, “anaven de la sèrie B a la sèrie Z, amb pel·lícules de l’estil de Mil gritos tiene la noche, Zone Troppers, Los chicos del maíz, Impacto, Suspiria, Rabia, Vinieron de dentro de..., Cromosoma 3, La zona muerta –totes quatre d’en David Cronenberg– o la hammeriana, Kung-Fu contra los siete vampiros de oro, entre d’altres. En total van ser set anys, on hi havia públic de totes les edats”. Set anys segurament irrepetibles i que igual que les set maratons que vanprogramar aquest mil·lenni a la Sala Fiveller, coordinada per Toni Amaya, van ser fruit d’una passió per aquest tipus de cinema, malgrat que la rebuda per part del públic local hagués anat de menys a més, sense acabar de consolidar-se com a tal.
Cerdanyola quimèrica
Fantosfreak, Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks de Cerdanyola del Vallès, és un esdeveniment especialitzat en curtmetratges de gènere de tot tipus i pioner en incloure el gènere freak dins la temàtica del festival. Enguany, es celebra la 23èna edició i com cada any, esperen comptar amb un públic entregat i cada cop més nombrós: mil vuit-centes persones cada nit durant les cinc nits que dura el festival. Això converteix al Fantosfreak en un dels festivals de curtmetratges de gènere més multitudinaris de l’Estat i que situa Cerdanyola del Vallès com a ciutat de referència per als amants d’aquest format.
El 23è Fantosfreak es celebrarà del 18 al 22 de juliol al Parc del Turonet de Cerdanyola del Vallès, amb entrada gratuïta, i esdevé una cita imprescindible per gaudir de cinema a l’aire lliure en un festival diferent, divertit i molt irreverent.
Naturalment, al Montseny
ForadCamp, Mostra de Cinema amb la Natura, és una petita mostra de cinema que té lloc cada tardor als peus del Parc Natural del Montseny. Va nèixer el 2012, i està organitzada per l'Ajuntament de Figaró-Montmany i l'Associació de Documentalistes Independents INDOC.
La mostra aposta per un cinema personal, independent, innovador, en el qual la naturalesa és protagonista, context o motiu de reflexió. Pel festival hi han passat reconeguts professionals del món del cinema com Neus Ballús, Elisabet Prandi, Carolina Astudillo, Jordi Morató, Jorge Tur, Jorge Caballero i Juanjo Giménez, entre d’altres. Des de la mostra es treballa perquè el contacte entre directores, directors i públic sigui proper, amè i cordial. La mostra està formada per un conjunt de seccions i activitats. Així, hi ha una secció oficial competitiva de curtmetratges documentals vinculats a la natura. Els curts, provinents de tot el món, competeixen per un premi del jurat dotat amb un premi en metàl·lic. A ForadCamp es van exhibir curts com Muntanya a l'ombra, de Lois Patiño, o Nobody dies here, de Simon Panay. També hi ha una secció paral·lela amb la projecció de llargmetratges i la presència dels directors. S’hi han projectat pel·lícules multipremiades, com La plaga, de Neus Ballús, Sobre la marxa, de Jordi Morató i Corn Island de George Ovashvili. També es fan debats sobre cinema amb directors dels curts en competència i excursions guiades pel Parc Natural del Montseny.
La Mostra de Cinema amb la Natura ForadCamp va celebrar el 2021 la seva desena edició. Des de llavors i fins a l'actualitat, el festival no ha deixat de créixer i el 17 i 18 de setembre de 2022, ForadCamp celebrarà la seva onzena edició, de la mà de la natura i amb la mateixa passió per l’exhibició de cinema únic de sempre.
Text elaborat a partir de les aportacions de: Joan Paüls, Àlex Aguilera, Laura Pérez, Marta Saleta, Marta González i Pato Bottos.
Una imatge de la presentació de la segona edició de One Shot-Terrassa City of Film, a càrrec d’Oriol Carreras. Foto: One Shot-Terrassa City of Film.
Imatge retrospectiva del Fastosfreak de Cerdanyola del Vallès. Foto: Fantaosfreak.
Jaume Balagueró amb el premi Audrey, que atorga el certàmen de Cardedeu. Foto: Cardoterror.
Una imatge del cartell de Toni Amores, que fusiona el menhir de Mollet amb l’ou d’Alien. Foto: Fantasmoll.
ForadCamp també organitza excursions guiades pel Montseny. Foto: ForadCamp.
L’entrada del festival ForadCamp, celebrat a Figaró-Montmany. Foto: ForadCamp.
Imatge retrospectiva del Fastosfreak de Cerdanyola del Vallès. Foto: Fantaosfreak.
L’equip de Cardoterror amb l’actriu danesa Lone Fleming.