L’Esbarjo de Cardedeu, cinema per instruir

Cardedeu va ser, durant anys, un centre de cinema de gran dinamisme i, actualment, l’esbarjo és una referència de sala de cinema arrelada a la comunitat

Ramon Vilageliu (text)

Pere Comas, mestre, historiador i meteoròleg –autor de l’enfillall d’observacions de la natura i el temps, pionera al país, des de 1950 i durant cinquanta anys seguits– ho explica en un article de l’any 1970 a la Revista del Vallès, tot parlant del fenomen del cinema a Cardedeu: “Aquest conjunt de locals d'esbargiment és capaç per a acollir uns 3.000 espectadors, comptant endemés la població, amb altres dos salons amb capacitat per altres sis-cents espectadors. Sembla insòlit que una població de poc més de 4.500 habitants, compti amb aquests salons”. Ho diu en referència a l’establiment a Cardedeu de del popular cinema Las Vegas que, juntament amb el Palace Cinema i el Palace Club van atraure, durant anys, milers de persones, amb avidesa cinematogràfica, a Cardedeu.
Aquesta florida de sales de cinema, promoguda per Antoni Riera i Soldevilla, que també va comportar el tancament de l’històric cinema Montserrat l’any 1971, va tenir com a punt final el tancament de totes tres sales el juny de 1984. Però quedava l’Esbarjo.

Educar i moralitzar
Efectivament, aquesta sala indòmita de cinema, actualment de gestió directa de l’ajuntament i que forma part de forma part de la xarxa de cinemes Europa Cinemas, té una llarga història. Efectivament, l’any 1933 Lluís Puig, rector de Cardedeu va distribuir per la vila un fulletó demanant als habitants del poble la col·laboració per la construcció d'un "Esbarjo infantil per instruir, recreant els vostres fills, educant-los i moralitzant-los". De fet, aquest nou edifici es basava en un projecte de l’arquitecte Manuel Raspall per a la construcció d’un "Cobertizo para Patronato Católico" que contemplava exclusivament el què és actualment la nau de la sala de platea sense l'atri d'entrada i el cos de serveis triangular. L’èxit de la iniciativa va ser immediat i el nou equipament va ser inaugurat el maig de 1934 com a cinema infantil i més tard com a teatre. Durant la Guerra Civil (1936-1939) va ser utilitzat com a escola pública, ja que va ser requisat. Des de l'any1950, l'Esbarjo va començar a fer cinema pel públic en general, amb breus interrupcions a l’estiu, i per a les representacions d'Els Pastorets. No és fins al 1975 es va restaurar i condicionar interiorment per a cinema i teatre.

Aposta pel cinema
L’edifici de l’Esbarjo, propietat de la parròquia de Santa Maria de Cardedeu i cedit a l’ajuntament, ha estat objecte de diversos remodelatges, el darrer dels quals l’any 2018. Durant uns anys, i partir d'una iniciativa ciutadana, es va generar un conveni entre la regidoria de Cultura de l'ajuntament de Cardedeu i l'empresa dels cinemes Verdi per fer-hi projeccions a l'estil dels d'aquests cinemes de Barcelona.
Actualment i des de l’any 2018 l’ajuntament gestiona directament el l’Esbarjo i és una referència de sala de cinema que ofereix una programació de cinema variada, de proximitat i que, alhora, aposta pel cinema europeu, fet indispensable per formar part la xarxa europea Europa Cinemas.
A més de ser la seu principal del festival Cardoterror, centrat en difondre el gènere fantàstic i de terror, l’activitat de l’Esbarjo també inclou projecctes com Cardedeu en Versió Original, una manera de donar suport directe a aquells professionals del món de la cultura local, per així poder donar-los a conèixer i difondre les seves creacions i que comporta que l'ajuntament de Cardedeu hagi aconseguit els drets d'exhibició de creacions de 50 artistes locals que formen part del Cens Cultural de Cardedeu.
Sempre cinema, des del llunyà 1919, any en què es va establir el Cinema Espanyol (que a l’any 1931 va esdevenir Cinema Montserrat), fins avui.
L’Esbarjo de Cardedeu, cinema per instruir

Una imatge actual de la façana de l’Esbarjo de Cardedeu. Fotos: Ajuntament de Cardedeu.

Una imatge de la inauguració de l’Esbarjo, l’any 1934.

L’Esbarjo , al capvespre. Fotos: Ajuntament de Cardedeu.

Cardedeu, amb l’Esbarjo a sota a la dreta, amb tot de canalla durant els anys trenta. Fotos: Pau Fort | Museu Arxiu Tomàs Balvey – Fons família Fort.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara