L’excavació al Castell de Sant Miquel posa al descobert una gran estança

Els darrers treballs d’excavació al Castell de Sant Miquel, situat entre Montornès i Vallromanes, han donat nous fruits. L’equip d’arqueologia ha descobert una estança de grans dimensions situada prop de la Torre de l’Homenatge, que comptava amb un sistema defensiu a les muralles preparat per a la col·locació d’armes com les ballestes. La nova campanya ha acabat emmarcada en la segona de les deu fases previstes dins del pla.
Les darreres excavacions han tret a la llum aquesta habitació de grans dimensions que tenia unes espitlleres a les muralles perimetrals que permetien l’ús d’armes de projectils com les ballestes. Els treballs han inclòs el desenrunament de l’habitació i la recuperació de les espitlleres, algunes de les quals estaven tapiades.
Gràcies a la feina de desbrossada dels voltants del castell, a càrrec del Parc de la Serralada Litoral, s’han començat a recuperar els diferents recintes que envoltaven i protegien el recinte sobirà, el més antic i el que tenia les defenses més sòlides. La configuració de la construcció maximitzava les prestacions defensives de les persones que hi vivien i minimitzaven el potencial ofensiu dels possibles atacants. Hi havia un control visual total, amb vistes a les Serralades Prelitoral i Litoral, El Montseny, el Turó de l’Home, Montserrat, La Mola, els dos Vallès (connectats amb el mar Mediterrani i el Maresme), el Pirineu del Ripollès i la Serra del Cadí, entre d’altres.
Així mateix, aquest castell, construït al segle xi i abandonat el segle xv, va convertir-se en el centre de l’autoritat política a Montornès, Vallromanes i també a l’altre vessant de la Serralada Litoral, ara a la comarca del Maresme.