MNACTEC: 40 anys difonent el patrimoni científic, tècnic i industrial

Manel Pere Casas (text)

Inaugurat el 12 d’abril de 1984, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) arriba al quarantè aniversari, en una llarga trajectòria que l’ha convertit en un dels tres museus nacionals de Catalunya, amb una afluència anual de més de cent mil visitants, que l’any passat van arribar a 113.000.
La missió del museu és estudiar, interpretar, conservar, difondre i mostrar de forma suggerent la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics, la seva aplicació industrial i la implicació i incidència social que tenen. Des de la seva seu de Terrassa, en un dels edificis més destacats del modernisme industrial català –el Vapor Aymerich, Amat i Jover, obra de Lluís Muncunill–, presenta diverses exposicions temàtiques que donen a conèixer el patrimoni científic, tècnic i industrial del país en àmbits com l'energia, el transport, el tèxtil, la informàtica o la química. La col·lecció de l’equipament cultural la integren més de 20.000 objectes que inclouen els testimonis materials més importants de l'enginy tècnic de la humanitat, així com els objectes més rellevants inventats o fabricats a Catalunya en àmbits com les tecnologies audiovisuals, la computació, les telecomunicacions, la medicina, l'energia o els sectors productius.

Un tresor del patrimoni cultural
El patrimoni industrial, científic i tècnic té una implicació directa amb la societat contemporània i forma part del patrimoni cultural català, fet que el museu testimonia, tot recordant d'on venim, què som i cap on volem anar.
Entre les exposicions permanents que presenta destaca La fàbrica tèxtil, que mostra tot el procés de fabricació dels teixits de llana en el context original d'una fàbrica de principis del segle XX. També la titulada El transport, que presenta una col·lecció d'automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes, així com altres exposicions dedicades a la història dels ordinadors, les fonts d'energia i l'aplicació de la química. El Museu també disposa de l'espai Explora 0-6, destinat a la descoberta i experimentació per part d’infants de 0 a 6 anys.
El museu terrassenc també acull exposicions temporals i les més recents són: Joan Oró. A la cerca de l'origen de la vida, sobre la vida i la trajectòria professional del bioquímic lleidatà; Il·luminats, un viatge per l'evolució tecnològica de la il·luminació, i Tresors MNACTEC: Cafès, cafeters i cafeteres, que repassa l'evolució tècnica i social que ha significat la producció i el consum del cafè.

La museologia del segle XXI
El MNACTEC és un museu modern i dinàmic que aposta per difondre el coneixement de forma innovadora i participativa, com el Canal MNACTEC, una plataforma de vídeos i podcast sobre ciència, tecnologia i patrimoni industrial; el MNACTEC Bus, un espai itinerant interactiu per descobrir el passat, present i futur de la nostra societat, tot visitant zones rurals de Catalunya; o el Museu al carrer, un projecte de participació ciutadana per inventariar elements de la societat industrial que es troben als carrers i paisatges de Catalunya.
MNACTEC: 40 anys difonent el patrimoni científic, tècnic i industrial

Una imatge de l’entrada del Museu. Foto: Arnau Rovira.

Una imatge de l’exposició dedicada al transport. Foto: Arnau Rovira.

La vella màquina de vapor que donava energia a la fàbrica, restaurada i museïtzada. Foto: Carles Rué.

L’edifici del Vapor Aymerich, Amat i Jover. Foto: Arnau Rovira.

Un projecte que ve de finals del segle XIX

La voluntat de crear un museu de ciència i tècnica de Catalunya arrenca a finals del segle XIX. No va ser, però, fins l'any 1937 que la Generalitat republicana, donant resposta a aquella vella aspiració, va publicar una ordre per crear un museu de la indústria catalana. La Guerra Civil i la dictadura franquista posterior van estroncar el projecte, que va quedar oblidat fins a finals dels anys setanta del segle XX. En aquella època, l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya va recuperar la iniciativa de fundar un museu de ciència i tècnica i, el 1979, van constituir l'Associació del Museu de la Ciència i la Técnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya amb la voluntat d'aplegar esforços per a la creació del Museu que preservés els béns del patrimoni industrial.
L'any 1981, el Departament de Cultura de la Generalitat va assumir el projecte i el 1983 va comprar la fàbrica Aymerich, Amat i Jover, antic vapor tèxtil llaner de Terrassa, amb la finalitat de convertir-lo en la seu del museu, que va obrir un any després.
La Llei de Museus de 2 de novembre de 1990 el va declarar Museu Nacional i el va constituir com a entitat autònoma. L'any 1996 es va inaugurar la primera exposició permanent, Enérgeia, i es van acabar les obres de restauració de la nau principal de l'edifici. Posteriorment es van anar obrint al públic diferents exposicions permanents (La fàbrica tèxtil, El cos humà, L'enigma de l'ordinador, etc.).
L'any 1998 es va dictar el Decret de creació del Sistema Territorial del MNACTEC, un sistema d'organització museística innovador i singular desplegat per tot Catalunya. A l'inici del segle XXI es va condicionar la nova entrada al museu, el restaurant, l'accés a la terrassa-mirador i es va incorporar la paret fotovoltaica, un objecte singular i excepcional en aquella època. També es va organitzar el Centre de Documentació.
L'any 2014 el Museu va deixar de tenir autonomia administrativa i es va integrar a la nova Agència Catalana del Patrimoni Cultural. De llavors ençà, s’han incorporat nous espais expositius (Espai d'Arts, Tresors MNACTEC | Made In Catalonia) i s'ha millorat l'organització del Sistema Territorial de museus..
A més de la seu central vallesana, el MNACTEC té tres seus pròpies: el Museu de la Colònia Sedó d’Esparraguera, la Farga Palau de Ripoll i el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug. També coordina les actuacions de 26 museus i centres d’interès patrimonial escampats per tot el Principat, que esdevenen el seu centre territorial.

Una imatge de les famoses voltes del Vapor, que donen personalitat a l’edifici.

40è aniversari

Per celebrar les quatre dècades d'història, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya va fer una programació especial el 13 i 14 d'abril que, a banda de ser un cap de setmana de portes obertes, també va acollir diverses activitats exclusives gratuïtes, com ara les passejades per les voltes de la teulada, un espectacle de drons dins el museu i un concert del carismàtic cantant terrassenc Lildami.

Foto: Arnau Rovira

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara