Tastautors: 20 edicions fent d'altaveu de la música en català
El cicle organitzat a Cardedeu per l’associació l’Esquellot s’ha convertit en dues dècades en un termòmetre de la cançó d’autor, el pop i el rock fet arreu dels Països Catalans
Oriol Serra
(text)
Ja fa dues dècades que una colla de joves de Cardedeu van posar en marxa un cicle de concerts amb un doble objectiu: dinamitzar l’oferta cultural de la vila i fer difusió de la cançó d’autor en català. Des d’aleshores, el Tastautors s’ha consolidat com una cita musical de referència dins i fora de la població, i ha eixamplat el ventall d'estils tot incorporant-hi llenguatges com el pop, el rock o fins i tot el hip hop.
L'hivern passat va celebrar la seva vintena edició amb un cartell on destacaven propostes com les d'Udolç o La Ludwig Band. Al final d'aquest darrer concert l'organització va bufar les espelmes del vintè aniversari tot traient un pastís fet per l'ocasió a l'escenari del Teatre Auditori Cardedeu.
"La filosofia del Tastautors és programar concerts de petit format en llengua catalana i amb artistes vinguts d'arreu dels Països Catalans", explica Marta Cordomí, membre de L'Esquellot, l'associació cultural que durant aquests vint anys s'ha encarregat d'organitzar el cicle. A hores d'ara, l'entitat compta amb una desena d'integrants que es reparteixen les tasques i treballen de forma voluntària. Cordomí és la més veterana de l'equip i ha format part del projecte des dels seus inicis. La resta s'hi van anar sumant en edicions posteriors, i les últimes incorporacions s'hi han afegit aquest mateix 2024.
"Tot i que la filosofia no ha variat des dels inicis, el concepte del cicle sí que ha anat canviant a mesura que ens hem fet grans i hem anat incorporant noves persones que han pogut aportar els seus punts de vista. Si al principi s'apostava sobretot per les propostes més noves i desconegudes, a les quals servíem d'altaveu, des de fa uns anys també programem caps de cartell més potents", afegeix David Perelló, que forma part de l'organització des de l’any 2012.
Cardedeu com La Bisbal d’Empordà
Es pot afirmar que el Tastautors ha crescut de forma paral·lela a l'escena musical catalana de les passades dues dècades, i que d'alguna manera n'ha estat termòmetre i altaveu, com apunta el mateix Perelló. Referents de la mida de Mazoni, Sanjosex, Cesk Freixas o Els Amics de les Arts van passar pel seu escenari abans de jugar a primera divisió. I els tres primers hi han tornat en repetides ocasions, fins i tot després d'haver fet el salt cap a les altes esferes. "Durant un concert al Tastautors, Mazoni va arribar a dir que Cardedeu és l'equivalent vallesà de la Bisbal d'Empordà, en termes musicals", recorda Cordomí.
El Tastautors es va estrenar el 22 d'abril de 2005 amb un concert de La Fera Ferotge a la sala Sarau. Aquell mateix any, el cicle va programar actuacions de Toti Soler, Cesk Freixas, i Titot amb David Rosell. En edicions posteriors, la nòmina d'artistes que van passar -hi va incloure noms com els de Roger Mas, Miquel Gil, Pi de la Serra, Clara Andrés, Xavier Baró, Bikimel, El Petit de Cal Eril, Ivette Nadal, Mishima o els esmentats Mazoni i Sanjosex. Si bé la sala Sarau va ser l'epicentre del Tastautors durant aquells primers anys, ben aviat es van començar a programar concerts també al Teatre Auditori Cardedeu (TAC), que des de fa algunes edicions en concentra tota l'activitat.
"El fet d'haver integrat la programació del Tastautors a la del TAC ens ha permès fer una millor difusió dels concerts. És cert que a la sala Sarau es generava un ambient molt íntim i càlid, però les condicions tècniques de l'espai feien que fos molt difícil d'il·luminar correctament, un problema que hem resolt amb el canvi d'ubicació", valora Cordomí. Des que es va instal·lar definitivament al TAC, el Tastautors ha programat actuacions de figures com Pau Vallvé, Maria del Mar Bonet, Lluís Gavaldà o Pau Riba, que hi va commemorar el cinquantenari del clàssic Dioptria.
També s'hi han fet tres concerts de producció pròpia sota el títol de Trestautores. Actuacions inèdites amb un format que posa en comú els repertoris de tres artistes amb trajectòries consolidades. Es va estrenar el 2020 amb la unió de Rusó Sala, Clàudia Cabero i Anna Ferrer. Es va recuperar el 2022 amb Gessamí Boada, Magalí Sare i Paula Grande. I es va tornar a reeditar al cap d'un any amb els balears Maria Hein, Maria Jaume i Lluís Cabot (Da Souza). "Tot i que Trestautores va néixer per reivindicar la presència femenina als escenaris, creiem que Lluís Cabot hi encaixava perfectament. En aquesta ocasió, el format ens va servir per reivindicar la música feta a Ses Illes", matisa Marta Cordomí.
Els organitzadors de Tastautors, d’esquerra a dreta, Marc Troyano, Anna Torrente, Laia Estebaranz, Claudi Fitó, David Perelló i Marta Cordomí. Foto: Oriol Serra.
Mazoni i Sanjosex actuant al Tastautors de l’any 2019.
Una imatge de la bufada d’espelmes del vintè aniversari de Tastautors, el gener de l’any 2024. Foto: David Perelló.
Gessamí Boada, Magalí Sare i Paula Grande, les Trestautores de l’any 2022.
L’enyorat Pau Riba, l’any 2020. Foto: David Perelló.
El Petit de ca l’Eril, l’any 2022. Foto: David Perelló.
Roger Mas actuant a l’edició de l’any 2022.