Més d’un segle d’atletisme a Sabadell

Carme Valero, Josep Molins, Montse Pujol i Miguel Quesada són els quatre olímpics d'una ciutat on l'esport de córrer hi té un fort arrelament

Cesc Prat Fernàndez (text)

El 19 d’abril de 1924, una colla de sabadellencs, encapçalada per Josep Grané, teixidor d’ofici, van presentar els estatuts per constituir la Joventut Excursionista Pensament (JEP), amb seu social al cafè Ibèric, al centre de Sabadell. Com altres disciplines esportives i culturals, també l’atletisme es va popularitzar a redós de les entitats excursionistes al començament del segle XX. Aquest va ser l’embrió de la Joventut Atlètica Sabadell, la JAS, que amb el temps s’ha convertit en una de les entitats esportives capdavanteres de la capital vallesana. D’aquesta efemèride ara fa cent anys.
Tanmateix, aquest club esportiu tradicionalment ha situat el 1921 com l’any de la seva fundació, ja que és quan uns quants aficionats van començar a fer excursions en grup. És per aquest motiu que l’any 2021 la JAS va celebrar l’aniversari d’aquest inici amb una recepció institucional a l’Ajuntament i amb un acte als Cinemes Imperial, en què es va projectar el film Pep Molins. Una vida d’atletisme. Hi van fer un reconeixement als atletes internacionals de l’entitat, als diferents presidents i a les persones qui hi han aportat una dedicació exemplar.
En la història d’aquest club, és rellevant la data del 1946 –després del tall de la guerra–, quan es converteix en Joventut Atlètica Pensament (JAP), nom que rubrica que l’objectiu principal dels socis a partir d’aquell moment serà l’atletisme. El 1950 estrenen unes pistes pròpies al barri de Gràcia –precàries i avui desaparegudes– i, un any més tard, l’entitat passa a tenir el nom actual: Joventut Atlètica Sabadell.
Més endavant vindran la participació d’atletes en Jocs Olímpics, el Cros de Sant Sebastià, l’organització de campionats diversos –de Catalunya i estatals–, la dedicació a l’esport escolar, la tenacitat per aconseguir unes pistes d’atletisme reglamentàries –l’any 1961– i l’única pista coberta d’atletisme del país, com també un llarg etcètera de fites esportives de primer nivell i l’acollida d’esportistes d’elit que s’han convertit en autèntics mites –com Josep Molins, Carme Valero, Montse Pujol i Miguel Quesada, els quatre olímpics sabadellencs…–. Tot això, al costat de l’atletisme de base, que segons els responsables és també clau per al manteniment de l’afició i del club com a estructura local única avui a la ciutat.

Reeditat el llibre que repassa els inicis de l’atletisme a Sabadell
Com va començar la pràctica de l’atletisme a la nostra població? A Sabadell aquesta pregunta té una resposta clara gràcies a Ricard Rof i a Pere Melero, que el 2023 van reeditar el seu llibre Els inicis de l’atletisme a Sabadell fins a la guerra civil, publicat el 2021. Si l’any 1992 aquest parell d’autors sorprenia el públic presentant la Història de l’atletisme a Sabadell: 1914-1991. Una llarga cursa de voluntat, amb dibuixos del pintor Agustí Puig i publicat per l’Arxiu Històric, ara hi han tornat amb noves troballes sobre el començament d’aquesta pràctica esportiva a la ciutat. La publicació –que té 380 pàgines i inclou 240 fotografies– és fruit de la tenacitat dels dos autors, que hi han dedicat hores i hores. Ells mateixos reconeixen que el confinament provocat per la covid els va anar bé per aprofundir molt més en l’estudi. Aquells mesos de reclusió a casa els van permetre endinsar-se en les recerques a internet i anar polint aspectes que haurien quedat oblidats. Així, van poder documentar la primera cursa reglamentada, anunciada i premiada a Sabadell, el 1905, que va guanyar, per cert, un egarenc, Josep Pizà Xatart. La presentació del llibre va comptar amb l’inestimable comentari de la neta de Josep Germà i Humet, la qual va detallar les peripècies del seu avi, licorer i gran mecenes cultural i esportiu, a qui el destí va conduir a ser elegit alcalde el 1934 i posteriorment, i només per aquest fet, a ser assassinat a l’agost del 1936 per uns incontrolats del bàndol republicà.
Més d’un segle d’atletisme a Sabadell

Selecció de l’equip de la JEP que va participar en el Campionat d'Espanya de cros el 1931. Foto: Ramon Molins.

El llibre Els inicis de l’atletisme a Sabadell fins a la guerra civil, de Ricard Rof i Pere Melero, reeditat l’any 2023.

Empar Germà, neta de Josep Germà i Humet, i Ricard Rof. Foto: Mar Rof.

Presentació de la 2a edició del llibre sobre els orígens de l’atletisme a Sabadell, el 2023. Jordi Molins, Josep M. Antentas, Ricard Rof i Pere Melero.

Berta Teruel (JAS) guanyant els 600 m llisos en el Campionat d’Espanya sub’16, a la Pista Coberta de Catalunya, el 2019. Aquesta instal·lació ha estat escenari de tres campionats d’Espanya absoluts i d’un rècord del món absolut. Foto: Carmel Rodríguez.

Campionat d’Espanya màster, a les Pistes d’Atletisme, el 2021. Competició commemorativa del centenari dels orígens de la JAS. Foto: Carmel Rodríguez.

Carme Valero, la millor atleta del segle XX

A la primeria del 2024 es va morir Carme Valero, que havia rebut la Medalla de l’Esport de la Generalitat (2003) i és considerada la millor atleta catalana de tot el segle XX. Acte seguit, l’Ajuntament de Sabadell va prendre dues decisions: aprovar oficialment el nom de Pista Coberta d’Atletisme de Catalunya - Carme Valero Omedes i concedir-li la Medalla al Mèrit Esportiu a títol pòstum. Paral·lelament, el Consell Superior d'Esports va acordar de donar el seu nom al Centre d’Alt Rendiment de Madrid. I és que Valero és també considerada la millor atleta espanyola del segle passat i destaca per ser la primera atleta estatal que va participar en uns Jocs Olímpics –els de Montreal del 1976–, a més de ser vint-i-cinc vegades internacional.
Carme Valero va néixer el 1955 en un poblet de Terol, però de ben petita va anar a viure amb la família a Cerdanyola del Vallès. L’any 1969 es va iniciar en l’atletisme, de la mà de Josep Molins, a la JAS, per la qual cosa es van establir a Sabadell. Des d’aquesta ciutat va fer tota la carrera, que la va dur a esdevenir dues vegades campiona del món de cros (1976 i 1977) i a ser nombroses vegades campiona de Catalunya i d’Espanya, tant en camp a través com en pista a l’aire lliure i coberta, en diferents distàncies de fons i mig fons. També va ser plusmarquista estatal en 800, 1.500 i 3.000 metres llisos.

Entrada triomfal a meta de Carme Valero. Així es va proclamar campiona del món de cros a Düsseldorf (Alemanya), el 1977. Era la millor gesta d'una atleta catalana i espanyola fins llavors. Foto: Europa Press.

Josep Molins, una vida dedicada a l’atletisme

Josep Molins va ser el primer atleta sabadellenc que va participar en uns Jocs Olímpics, els de Roma del 1960. Va esdevenir dues vegades campió d’Espanya, en 5.000 i en 10.000 metres, i va batre els rècords estatals de 3.000 i 5.000 metres. Per això va merèixer el Premi Tenacitat, la Medalla al Mèrit Esportiu de Sabadell i la medalla de bronze de la Reial Ordre del Mèrit Esportiu, atorgada pel Consell Superior d’Esports, la més alta distinció que l’Estat espanyol atorga a un esportista.
A més, Molins va fer tots els papers de l’auca a la JAS, club al qual va estar fermament vinculat des del 1947 fins al 2023, quan es va morir. Hi va fer d’atleta, entrenador, jutge, encarregat de material, coordinador de l’escola d’atletisme, assessor, directiu, president…, fins i tot va muntar un museu atlètic per a la ciutat. Hi va dedicar tantes hores, que avui la JAS no s’entendria sense la seva aportació. Per això les Pistes d’Atletisme de Sabadell porten el seu nom des del 2004.

Josep Molins a les Pistes d’Atletisme, als anys 1960. Foto: Autor desconegut, col·lecció de Joana Soler (AHS).

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara