“Un museu, mil trames”, 75 anys del Museu Tèxtil de Terrassa

El Museu Tèxtil de Terrassa celebra 75 anys d’història. El degà dels museus tèxtils del país compleix setanta-cinc anys dedicats a la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni tèxtil. Conserva més de 130.000 objectes diversos, entre teixits, indumentària, complements, mostraris, dissenys, etc., procedents de nombroses col·leccions, que expliquen la història tèxtil des del segle i dC fins a l’actualitat.
Per celebrar aquest aniversari el Museu presenta l’exposició “Un museu, mil trames”, una oportunitat única per conèixer de ben a prop el que han significat tots aquests anys de recorregut. A més d’una selecció acurada d’algunes de les peces més paradigmàtiques del seu inabastable fons, també mostra la feina que s’ha fet per recuperar, documentar, restaurar i difondre un valuós patrimoni material nascut del fil, clau per conèixer una indústria mil·lenària com és la tèxtil i per entendre una mica més la societat en la qual vivim i de la qual venim. L’exposició està dividida en 11 àmbits més una línia cronològica com a introducció i inclou 110 teixits dels segles i al xx, 33 vestits del segle xvii al xx, 33 complements (bosses, mitges, barrets, guants, ventalls, etc), 10 peces de parament litúrgic (1 capa pluvial, 2 casulles, 2 frontals, maniples i cobrecalzes), lots de mostraris de 17 empreses diferents i 21 documents bibliogràfics. En motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg de 416 pàgines, en color, que comprèn, a més de la totalitat de les peces de l’exposició fotografiades i catalogades, textos complementaris sobre la història del museu, la col·lecció de teixits, la d’indumentària i els complements, el patrimoni tèxtil industrial, el museu com a plataforma de serveis especialitzats, la biblioteca i la restauració tèxtil, escrits per les tècniques del museu.
“Un museu, mil trames”, 75 anys del Museu Tèxtil de Terrassa

La inauguració de l’exposició amb Magda Gassó, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns i Mobles de la Generalitat; Sílvia Carbonell, directora del Museu i Joan Carles García president delegat del Museu Tèxtil i diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona. Foto: Museu Tèxtil de Terrassa.