De Caldes al món

Nascuda en un taller de roba de Caldes de Montbui el 1957, l’empresa Relats és avui un fabricant de tèxtil tècnic per a sectors diversos, amb fàbriques a quatre continents

V.R. Casas (text) , Arxiu empresa Relats (fotografies)

Tota empresa acostuma a néixer petita i, si reeixeix i es desenvolupa durant anys llargs, sovint acaba fabricant productes que poc tenen a veure amb els inicials. Aquest és el cas de Relats, nascuda l’any 1957 en un taller de Caldes de Montbui amb el nom de Tejidos Relats SA, que, en vistes de complir 65 anys aquest 2022, avui té sis plantes de producció a quatre continents, on hi treballen un total de 820 persones.
De la roba de vestir i de les fundes de matalàs teixides els primers temps, va passar amb els anys a dissenyar i produir tota mena d’elements de protecció amb un substrat tèxtil per a amplis sectors industrials.
El seu fundador, Vicenç Relats Arimon (Lliçà d’Amunt, 1923-2014), pagès d’origen, la va crear després d’haver-se iniciat a primers dels anys cinquanta en el ram tèxtil en haver posat tres telers a les corts de la masia on vivia, amb la seva família nombrosa i al seu poble, amb l’objectiu de donar feina a les seves germanes. També havia tingut telers en algunes altres cases de Lliçà d’Amunt i la necessitat d’ampliar la capacitat de producció el va portar a comprar una petita fàbrica que ja funcionava a Caldes, amb mitja dotzena de treballadors i una quinzena de telers. Avui, el seu fill gran Pere, com a president executiu, i el seu net Oriol, com a director general, són al capdavant d’aquella empresa familiar de tres generacions, que ha esdevingut una multinacional especialitzada, principalment en el mercat de l’automòbil, enfocada a l’electro-mobilitat i a atendre les noves necessitats de la indústria i el canvi disruptiu que s’està vivint en la lluita contra el canvi climàtic. “Vam començar fent fundes de matalàs i avui estem bolcats al mercat de la mobilitat elèctrica per a vehicles amb zero emissions i en la generació d’energies renovables”, sintetitza Pere Relats. L’empresa fabrica tubs aïllants elèctrics i tèrmics flexibles, fundes de protecció mecànica i de reducció del so i components d’aïllament electromagnètic, especialment aplicables a l’automoció i el transport col·lectiu –l’aeronàutica i el ferrocarril–, entre d’altres.

Deixar els telers
Durant més dels seus primers vint anys, Relats va produir teixit convencional per a diverses aplicacions industrials. A principis dels anys 70, fruit de la relació amb fabricants d’aïllants elèctrics i de fil de coure esmaltat, va sorgir la necessitat de fabricar trena de fibra de vidre. Aquell va ser l’inici de la principal activitat actual de l’empresa, just quan el tèxtil tradicional català entrava en plena crisi.
L’any 1985 van fer un pla de reconversió que suposava deixar els telers per especialitzar-se encara més a treballar amb fibra de vidre i va començar a desenvolupar aplicacions per a l’electrodomèstic d’altes temperatures, encarant la producció cap a l’exportació. L’any 1992 va comprar un competidor britànic i així va iniciar el procés d’internacionalització. Tenint la planta de Caldes com a seu central i com a centre tecnològic del grup, on hi treballen 260 persones, avui Relats també fabrica a cinc plantes pròpies més situades a Xina, Mèxic, Marroc, Romania i Vietnam. Té un centre de distribució i una oficina tècnica-comercial al Japó, així com oficines tècniques als Estats Units, França i Alemanya. “El nostre mercat és el món i hem viscut una profunda internacionalització, que no pas deslocalització, anant a produir a prop d’allà on estan instal·lats els nostres clients”, explica Pere Relats.
La clau de la internacionalització de l’empresa calderina arrenca fa més de quaranta anys. Llavors venia la meitat de la seva producció a mercats exteriors i avui arriba a ser del 98 per cent, amb clients a més de cinquanta països. La tecnologia sofisticada que fa servir els resulta clau a l’hora de fabricar, dissenyar i desenvolupar la maquinària que utilitzen. Això els va permetre que, durant catorze setmanes inicials de la COVID-19, no van parar de fabricar tubs per als respiradors que es requerien als centres de salut.
De Caldes al món

Els primers treballadors i treballadores de Relats a Caldes, l’any 1957, amb el primer contramestre, Joan Cortada, al centre.

Celebració del quinzè aniversari de l’empresa, amb el fundador, Vicenç Relats, a punt de tallar el pastís, acompanyat de la seva esposa, Mercè Casas (asseguda), Joan Cortada, el comptable Jaume Ferrer i la teixidora Mercè Roca.

Pere Relats, actual president executiu de Relats, amb el conseller d’Indústria Antoni Subirà, en la inauguració de la nova fàbrica de Caldes l’any 1999.

El documental de la història Sati de la Garriga, premiat

El documental L'últim torn. Mig segle d'història de Sati (1961-2014), dedicat a l’empresa tèxtil de la Garriga, ha estat mereixedor d’un Premi Especial de Patrimoni dels Premis Bonaplata 2021, per a la valoració de la memòria històrica del patrimoni industrial tècnic i científic, promogut per l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.
El projecte és obra de l’Associació Memòria Visual, constituïda pel fotoperiodista garriguenc Ramon Ferrandis, l’operador de càmera Jordi Vacca i el periodista Carles Riobó. El resultat final és un relat coral, a través de 40 testimonis d’extreballadors i col·laboradors d’una empresa en la qual, durant els seus 53 anys d’història, hi van treballar més de 30.000 persones. A través d’un relat vivencial, els seus autors van voler descriure les peculiaritats d’una aventura empresarial que va ser referent en l’àmbit català i internacional, així com la seva vinculació amb la vila que la va acollir. Sati va ser un símbol industrial de la Garriga, amb els teixits tècnics i de decoració que elaborava a les seves àmplies instal·lacions, però també va influir en molts aspectes de la població “La Garriga dels anys 60 i 70 no hauria estat la mateixa sense la SATI”, afirmen.
L’empresa es va fundar l’any 1961, vinculada a la família de l’empresari tèxtil Santiago Fisas. Des d’aleshores va donar feina a milers de famílies de La Garriga i comarca. Aviat es va convertir en una de les multinacionals líder del sector tèxtil a Europa, amb filials a França, Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i Rússia i presència a 50 països. Finalment, la factoria garriguenca va tancar les portes l’any 2013, després d’entrar en concurs de creditors i fer suspensió de pagaments.
El documental, estrenat el novembre del 2019, es va iniciar el 2014, quan el llavors fotoperiodista d'El 9 Nou Ramon Ferrandis documentava els últims dies de la fàbrica. En aquest moment va pensar que Sati, amb la importància que havia tingut a la Garriga i el Vallès Oriental no podia quedar en l'oblit. Per això, juntament amb Vacca, van començar a fer fotografies i enregistrar en vídeo. D'aquí van passar a fer els primeres entrevistes. De tot plegat, juntament amb material aportat pels antics treballadors i trobat dins la fàbrica, en va néixer el Fons Sati, format per més de 10.400 fotografies i moltíssimes hores de vídeo. 

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara