El documental de la història Sati de la Garriga, premiat
El documental L'últim torn. Mig segle d'història de Sati (1961-2014), dedicat a l’empresa tèxtil de la Garriga, ha estat mereixedor d’un Premi Especial de Patrimoni dels Premis Bonaplata 2021, per a la valoració de la memòria històrica del patrimoni industrial tècnic i científic, promogut per l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa.
El projecte és obra de l’Associació Memòria Visual, constituïda pel fotoperiodista garriguenc Ramon Ferrandis, l’operador de càmera Jordi Vacca i el periodista Carles Riobó. El resultat final és un relat coral, a través de 40 testimonis d’extreballadors i col·laboradors d’una empresa en la qual, durant els seus 53 anys d’història, hi van treballar més de 30.000 persones. A través d’un relat vivencial, els seus autors van voler descriure les peculiaritats d’una aventura empresarial que va ser referent en l’àmbit català i internacional, així com la seva vinculació amb la vila que la va acollir. Sati va ser un símbol industrial de la Garriga, amb els teixits tècnics i de decoració que elaborava a les seves àmplies instal·lacions, però també va influir en molts aspectes de la població “La Garriga dels anys 60 i 70 no hauria estat la mateixa sense la SATI”, afirmen.
L’empresa es va fundar l’any 1961, vinculada a la família de l’empresari tèxtil Santiago Fisas. Des d’aleshores va donar feina a milers de famílies de La Garriga i comarca. Aviat es va convertir en una de les multinacionals líder del sector tèxtil a Europa, amb filials a França, Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i Rússia i presència a 50 països. Finalment, la factoria garriguenca va tancar les portes l’any 2013, després d’entrar en concurs de creditors i fer suspensió de pagaments.
El documental, estrenat el novembre del 2019, es va iniciar el 2014, quan el llavors fotoperiodista d'El 9 Nou Ramon Ferrandis documentava els últims dies de la fàbrica. En aquest moment va pensar que Sati, amb la importància que havia tingut a la Garriga i el Vallès Oriental no podia quedar en l'oblit. Per això, juntament amb Vacca, van començar a fer fotografies i enregistrar en vídeo. D'aquí van passar a fer els primeres entrevistes. De tot plegat, juntament amb material aportat pels antics treballadors i trobat dins la fàbrica, en va néixer el Fons Sati, format per més de 10.400 fotografies i moltíssimes hores de vídeo.