‘Flor i tavella’, un documental d’Immaterial Vallès que segueix el conreu de la mongeta del ganxet
La mongeta del ganxet ja té un documental que es fixa amb deteniment en el procés artesanal que se segueix en el conreu d’aquest llegum tan apreciat i propi de l’agricultura vallesana. Es tracta de Flor i Tavella, un film dirigit per Josep Alavedra i Rafel Uyà i impulsat per l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès, que fa un seguiment d’alguns dels seus principals productors, tant arran de camp com en el procés de batuda i tria que es fa a les cases.
El migmetratge va ser presentat amb els seus protagonistes en dos actes: l’un va tenir lloc a Castellar del Vallès el 10 de novembre, en el marc de la 13a Mostra de Cinema de Castellar BRAM!, organitzat amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental. L’altre va ser el 2 de desembre al cinema Alhambra de la Garriga, organitzat per la cooperativa l’Agrària del Vallès i l’Associació Agrària de la Garriga, i va ser el preàmbul d’una taula rodona sota el títol “Reptes de futur del cultiu de la mongeta del ganxet”.
Després de quasi tres anys de feina dins del projecte de l’Immaterial Vallès, el documental “Flor i tavella” fa una mirada al conreu d’aquesta lleguminosa al conjunt del Vallès en camps situats als termes de Castellar, les Franqueses, la Garriga, Parets i Gallecs. A través d’unes imatges cuidades i vivencials es mostra la tècnica, el treball, l’esforç i, també, la il·lusió i l’alegria d’aquestes persones que el mantenen viu a la comarca. Seguint el fil conductor dels seus protagonistes –Ramon Casamada, Josep Artigas, Esteve Rodoreda, Joan Rof, Isidre Molist, Isidre Catafal i Margarida Matheu– es ressegueix el procés des de la sembra al mes de juliol, després de la collita del cereal, fins a la batuda i tria, a finals d’octubre. El resultat és un migmetratge de més de mitja hora. Entre d’altres, els productors hi expliquen les tècniques de conreu, el nasprat de les canyes on s’enfila la planta, els mètodes de reg, la batuda i la tria, sovint fets com ben antigament. Una de les màximes preocupacions dels productors és el relleu generacional, per la falta de gent jove que es vulgui dedicar a la pagesia. El documental es pot veure en l’enllaç obert https://youtu.be/D8-Xx_KKK0U