Energia de quilòmetre zero
Les plaques solars ja són, avui dia, elements integrats en l’imaginari de les teulades de casa nostra. L’aposta per una energia renovable i verda marca el camí d’un futur més sostenible
Ariadna Bruguera
(text)
, SolarProfit (fotografies)
Fa temps que el planeta ens avisa perquè ens replantegem el nostre estil de vida i, malauradament, el canvi climàtic és una constant en el nostre dia a dia. Les noves tecnologies ens lliguen cada cop més a l’energia elèctrica i la nostra dependència només fa que magnificar-se. Telèfons mòbils, tauletes, rellotges intel·ligents, cotxes elèctrics… tot pren la mateixa direcció. Si podem escollir dependre de l’energia elèctrica, per què no hauríem de poder triar-ne l’origen? Si el sol ens acompanya cada dia, per què no hauríem d’aprofitar-ne l’energia? Sembla que el futur de les teulades és negre però, per una vegada, no és quelcom negatiu.
Poques afirmacions són tan certes com que el sol surt cada dia. Ja des de temps immemorials, l’astre era venerat per diverses civilitzacions. Pels egipcis, el sol era sinònim de germinació, calor i llum. Pels mesopotàmics, el déu que el representava era alhora el de la justícia. En definitiva, el sol com a origen i element indispensable per a l’existència de la vida. Després de més de quatre mil milions d’anys, a finals del segle xix es va afegir un altre element a la llista de les seves qualitats: font d’energia. Amb tot, no va ser fins gairebé un segle més tard que es va desenvolupar la primera cèl·lula fotovoltaica de silici que va permetre transformar l’energia solar en energia elèctrica.
En l’actualitat, les plaques solars fotovoltaiques estan canviant el paisatge de casa nostra, i cada vegada és més fàcil imaginar teulades acompanyades d’aquests tipus d’instal·lacions. De fet, segons l’Institut Català d’Energia, dins el rànquing de les deu poblacions catalanes que més instal·lacions solars fotovoltaiques tenen, la meitat són vallesanes. Dins d’aquesta mateixa categoria, però en l’àmbit comarcal, el Vallès Occidental ocupa la primera posició i l’Oriental, la segona. Tot apunta al fet que la fotovoltaica ha arribat per quedar-se i el futur del nostre model energètic passa per les instal·lacions de plaques solars tant en l'àmbit residencial com en l’àmbit industrial. És indiscutible que aquest canvi de paradigma té un marcat caràcter vallesà i ve donat, en part, per una companyia paisana com SolarProfit.
Projectes i lideratge
L’any 2007 l’empresa de Llinars del Vallès va néixer com a enginyeria amb vocació d’oferir suport en la planificació i gestió de compres de projectes fotovoltaics, i al cap de sis anys ja es van començar a dur a terme instal·lacions d’autoconsum solar fotovoltaic tant per a particulars com per a empreses. Gairebé una dècada després, SolarProfit es posiciona com a líder en un moment en el qual s’està experimentant un creixement sostingut en el sector de la fotovoltaica. Des que el 2018 es va derogar el conegut com a impost al sol i es va deixar de penalitzar l’aposta per l’energia solar, cada vegada són més els ciutadans que escullen l’autoconsum fotovoltaic com una alternativa renovable i respectuosa amb el medi ambient per generar la seva pròpia energia.
Com a mostra, un botó
Un exemple d’aquest canvi en els hàbits de consum és Jose Augusto, un veí de Sant Cugat del Vallès que va decidir instal·lar plaques solars al seu domicili el desembre de 2017 amb SolarProfit. Després de quatre anys amb panells a casa seva, Jose Augusto assegura que “no en tinc cap queixa i tot ha anat bé des del principi”. Els motius que van dur-lo a fer el pas cap a l’autoconsum solar fotovoltaic són clars: per consciència mediambiental i per reduir la seva factura de la llum. “Des que tinc plaques solars he notat un estalvi evident. Sens dubte recomanaria a tothom que apostés per aquest tipus de renovable”, explica.
Els avantatges de l’energia solar fotovoltaica encara es fan més palesos a Catalunya. En concret, gaudim d’unes 2.500 hores de sol de mitjana anuals, dada que converteix el territori català en una ubicació idònia per a l’aprofitament de les hores assolellades que rebem. A més, durant els dies ennuvolats els panells també produeixen, ja que aprofiten qualsevol mena de radiació solar i, al seu torn, la pluja contribueix al fet que la instal·lació es mantingui neta.