L’any 2022 se celebraran els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa i, donada la projecció internacional d’aquesta efemèride, la ciutat ha preparat un ampli programa d’actes sota el títol “Manresa 2022 Transforma”, que inclou diversos esdeveniments al llarg de l’any, distribuïts en set eixos temàtics: Espiritualitat i pensament, Educació, Cultura i art, Música i Festa, Joventut, Esport i Projecció, amb l’objectiu d’arribar a tots els públics i de ser tan participatiu com sigui possible.
Manresa 2022 és una aposta estratègica de ciutat que commemora el 500 aniversari de l’arribada d’Ignasi de Loiola a la ciutat en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a Manresa, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa i el Cardener.
Manresa vol aprofitar l’oportunitat que brinda aquesta commemoració històrica de relleu mundial i transformar la ciutat i projectar-la al món. Partint de les arrels ignasianes de fa 5 segles, Manresa vol potenciar tant el llegat patrimonial com els valors ignasians originals, plenament vigents, i que han d’impulsar la ciutat cap endavant i fer-la més sostenible, adaptada al nou entorn i econòmicament equilibrada, sense malmetre els recursos locals ni hipotecar el futur del territori. Alhora, la ciutat vol enfortir el seu caràcter acollidor i, tal com va acollir el pelegrí Ignasi, acollir ara els visitants i turistes que s’acostin a Manresa.
Així, Manresa 2022 convida a fer una mirada transformadora per millorar la societat del futur amb un ventall d’esdeveniments singulars, contemporanis i participatius fonamentats en tres valors principals: transformació, espiritualitat i canvi social, en una ciutat que, en els darrers anys, ha viscut ja una notable transformació urbana per acollir els visitants d’arreu del món, així com els pelegrins que recorren el Camí Ignasià.
D’aquesta manera, Manresa recupera l’esperit d’acollida per convertir-se en un escenari d’intercanvi i reflexió propi d’una ciutat moderna i oberta al món. I ho fa a través de tres grans apostes que perduraran: la transformació urbana, un programa d’accions i esdeveniments de commemoració i la promoció turística del Camí Ignasià.
Manresa, ben al cor de Catalunya, és una ciutat en plena transformació disposada a commemorar els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola
Manresa, el final d’un camí i l’inici d’un de nou
Manresa és la destinació, el punt final del Camí Ignasià, que recrea l’itinerari que Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522 des de la seva localitat natal, Azpeitia (Guipúscoa) fins a Manresa. El Camí, que s’ha traçat a partir de les anotacions personals del Sant, s’inicia a la casa on va néixer Ignasi a Loiola i ens condueix fins a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa.
Es tracta d’un itinerari de 27 etapes, amb gairebé 700 km, que discorre per cinc comunitats autònomes i mitjançant el qual es pot explorar una gran diversitat de paisatges, un important patrimoni cultural, magnífics santuaris, gaudir de les diferents enogastronomies locals i descobrir-se també a un mateix. El pas del camí és un gresol de cultures: del verd d’Euskadi al blau de Catalunya, tot travessant les vinyes de La Rioja, les hortes navarreses i el mosaic aragonès, per finalitzar prop de la Mediterrània, esdevenint al mateix temps un camí espiritual, cultural, enogastronòmic i actiu.