Manresa, la ciutat que (et) transforma

Manresa és el final d’un camí però també l’inici d’un nou camí personal per a tothom que el realitzi. Manresa, la ciutat que (et) transforma

L’any 2022 se celebraran els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa i, donada la projecció internacional d’aquesta efemèride, la ciutat ha preparat un ampli programa d’actes sota el títol “Manresa 2022 Transforma”, que inclou diversos esdeveniments al llarg de l’any, distribuïts en set eixos temàtics: Espiritualitat i pensament, Educació, Cultura i art, Música i Festa, Joventut, Esport i Projecció, amb l’objectiu d’arribar a tots els públics i de ser tan participatiu com sigui possible.
Manresa 2022 és una aposta estratègica de ciutat que commemora el 500 aniversari de l’arribada d’Ignasi de Loiola a la ciutat en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a Manresa, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa i el Cardener.
Manresa vol aprofitar l’oportunitat que brinda aquesta commemoració històrica de relleu mundial i transformar la ciutat i projectar-la al món. Partint de les arrels ignasianes de fa 5 segles, Manresa vol potenciar tant el llegat patrimonial com els valors ignasians originals, plenament vigents, i que han d’impulsar la ciutat cap endavant i fer-la més sostenible, adaptada al nou entorn i econòmicament equilibrada, sense malmetre els recursos locals ni hipotecar el futur del territori. Alhora, la ciutat vol enfortir el seu caràcter acollidor i, tal com va acollir el pelegrí Ignasi, acollir ara els visitants i turistes que s’acostin a Manresa.
Així, Manresa 2022 convida a fer una mirada transformadora per millorar la societat del futur amb un ventall d’esdeveniments singulars, contemporanis i participatius fonamentats en tres valors principals: transformació, espiritualitat i canvi social, en una ciutat que, en els darrers anys, ha viscut ja una notable transformació urbana per acollir els visitants d’arreu del món, així com els pelegrins que recorren el Camí Ignasià.
D’aquesta manera, Manresa recupera l’esperit d’acollida per convertir-se en un escenari d’intercanvi i reflexió propi d’una ciutat moderna i oberta al món. I ho fa a través de tres grans apostes que perduraran: la transformació urbana, un programa d’accions i esdeveniments de commemoració i la promoció turística del Camí Ignasià.

Manresa, ben al cor de Catalunya, és una ciutat en plena transformació disposada a commemorar els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola


Manresa, el final d’un camí i l’inici d’un de nou
Manresa és la destinació, el punt final del Camí Ignasià, que recrea l’itinerari que Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522 des de la seva localitat natal, Azpeitia (Guipúscoa) fins a Manresa. El Camí, que s’ha traçat a partir de les anotacions personals del Sant, s’inicia a la casa on va néixer Ignasi a Loiola i ens condueix fins a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa.
Es tracta d’un itinerari de 27 etapes, amb gairebé 700 km, que discorre per cinc comunitats autònomes i mitjançant el qual es pot explorar una gran diversitat de paisatges, un important patrimoni cultural, magnífics santuaris, gaudir de les diferents enogastronomies locals i descobrir-se també a un mateix. El pas del camí és un gresol de cultures: del verd d’Euskadi al blau de Catalunya, tot travessant les vinyes de La Rioja, les hortes navarreses i el mosaic aragonès, per finalitzar prop de la Mediterrània, esdevenint al mateix temps un camí espiritual, cultural, enogastronòmic i actiu.
Manresa, la ciutat que (et) transforma

Manresa, en tota la seva esplendor, amb Montserrat al fons. Foto: Òscar Rodbag.

L'espai ignasià per excel·lència: la coveta excavada per l'erosió fluvial del terciari. Al segle XVII es va ornamentar amb un retaule d'alabastre de Joan Grau que mostra la figura del Sant escrivint els Exercicis Espirituals a Manresa. Foto: Mercè Rial.

L’artista eslovè Marko Rupnik ha realitzat a remodelació de l’església del santuari de la Cova de Manresa. Foto: Òscar Rodbag.

A sota, la basílica gòtica de la Seu. Foto: Òscar Rodbag.

Patrimoni i vida

L’última etapa del Camí, des de Montserrat fins a Manresa, constitueix una experiència fascinant tant per fer-la a peu, en cotxe o amb transport públic. Com a proposta de senderisme (26km amb 600m de desnivell), es pot gaudir d’un paisatge fascinant, des del Parc Natural de Montserrat, passant per boscos, planes i conreus de vinya, fins a travessar el riu Cardener a l’arribada a Manresa. En cotxe, la ruta permet visitar els importants recursos turístics que en foment part, com la basílica de Montserrat, el mirador del Pla de Mas Roig, l’únic punt des d’on poden visualitzar-se totes les agulles de Montserrat i fer la fotografia perfecta, el celler Oller del Mas, de la DO Pla de Bages, que ofereix una àmplia oferta d’enoturisme i benestar, i Manresa. La ciutat compta amb un important patrimoni històric com la basílica gòtica de la Seu, obra del mateix mestre d’obres que Santa Maria del Mar a Barcelona; el singular carrer medieval del Balç o el santuari de la Cova de Sant Ignasi, recentment reoberta amb uns nous mosaics de l’artista Marko Rupnik, considerat el Miquel Àngel del segle XXI. A més, s’hi pot gaudir d’un bon àpat amb productes locals, descobrir-la en profunditat amb una visita guiada, conèixer els seus museus o comprar a les botigues del centre modernista de la ciutat.

Foto: Òscar Rodbag.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara