Les de l’hoquei, triomfants
L’èxit de l’hoquei patins femení premia el talent, la constància i els valors de l’HC Palau-solità i Plegamans
Jordi Martín
(text)
L’equip femení sènior del Generali Hoquei Club Palau-solità i Plegamans s’ha convertit en els darrers anys en les referents de l’OK Lliga i campiones d’Europa. El secret d’aquest èxit es troba en la constància, els valors i l’equip. Són noies que porten molts anys entrenant juntes i que han mantingut la cura del grup i l’esforç, com a valors fonamentals per tirar endavant i fer-se grans dins i fora de la pista.
Aquest èxit esportiu ha situat Palau-solità i Plegamans a l’epicentre mundial de l’hoquei patins femení. Mostra d’això és l’haver estat la seu de la final a quatre de la primera edició de la Lliga Catalana Femenina al setembre de 2020 i la de la final a vuit de la Copa d’Europa Femenina al maig de 2021. Totes dues competicions van ser guanyades pel Generali Hoquei Club Palau. La localitat vallesana també va ser triada com a escenari de la sèrie de TV3 Les de l’hoquei (també vista a la plataforma Netflix), que es va emetre els anys 2019 i 2020, amb gran èxit.
Un camí fet en vint anys
Fent un repàs a la història que les ha portat fins l’èxit actual veiem que als inicis dels anys 2000 l’Hoquei Club Palau ja comptava amb un equip sènior femení a la categoria de Nacional Catalana, format per jugadores del poble, i a la temporada 2003-2004 el club muntava un equip base femení amb nenes, que en aquell moment jugaven en equips mixtos, pensant en un futur relleu. Unes joveníssimes jugadores que ja van ser campiones a la primera fase de la lliga que es va disputar. "L’equip sènior, però, va haver de plegar la temporada següent i l’equip base era massa jove per cobrir la vacant", explica Miquel Busquets, exjugador d'hoquei i entrenador durant molts anys d'aquest equip. "Malgrat això, el club va continuar amb la seva aposta i com a resultat aquelles joves van tornar a guanyar, per segon any consecutiu, la lliga organitzada per la Federació Catalana", continua Busquets.
Palau i Caldes
El 2005 es decidia donar un pas endavant i, tot i la joventut de les jugadores, el club va inscriure l’equip en la categoria sènior, a Segona Catalana. El primer any en aquesta competició van acabar penúltimes, però el segon ja van ser quartes. La temporada 2007-2008 va ser el punt d’inflexió per aquest jove grup. L’equip es va reforçar amb quatre jugadores procedents d’un HC Caldes que havia desfet els seus equips femenins. Les palauenques (Alba Ceballos, Daniela Cañadó, Sandra Bernal, Berta Busquets i Ariadna Pujalt) amb el reforç calderí (Carla Pisa, Laura Puigdueta, Paula Ferron i Carla Masclans), assoleixen aquell mateix any l’ascens a Primera Catalana, una categoria molt més exigent que fa que les encara molt joves jugadores no aconsegueixin una bona classificació final en la nova temporada. Però la creació de l’OK Lliga Femenina reestructura les competicions i l’equip puja a la màxima categoria en l’àmbitl de Catalunya: Nacional Catalana. És la temporada 2009-2010 i, per tal que totes les noies puguin jugar i progressar, el club crea un segon equip que jugarà a Segona Catalana. Entrenen juntes i les noies juguen indistintament a tots dos equips. La fórmula funciona. El segon equip puja a Primera Catalana i el primer equip acaba segon a Nacional Catalana, per sorpresa de tothom, en ser el seu primer any a la màxima categoria catalana. Aquesta segona plaça li obre la possibilitat d’ascendir a l’OK Lliga, la competició d’àmbit espanyol, però el club, veient la joventut del grup i la manca de recursos econòmics, decideix rebutjar l’oferta i continuar un any més a Nacional Catalana. El gran nivell que ja començava a demostrar aquest planter es constata aquella mateixa temporada quan l’equip queda campió sots 16 de Catalunya i d’Espanya.
La temporada següent, 2010-2011, ja com a campiones de lliga Nacional Catalana, assoleixen l’ascens a OK Lliga Femenina i el segon equip puja a Primera Catalana en quedar sots campiones a Segona. Arribats a aquest punt, l’hoquei femení es va consolidant a l’Hoquei Club Palau i es creen més categories base: la Minifem, que queda campiona de la Copa Federació, i la sots-16, que torna a conquerir per segon any consecutiu els campionats de Catalunya i d’Espanya als quals suma el títol de campiones de la Copa de la Lliga. Aquest equip no perd cap partit en tota la temporada. El club comença a recollir els fruits de la feina ben feta.
L’esport preferit
Aquell grup de joves noies que es van ajuntar per practicar l’esport preferit van arribar, en només vuit anys, a l’elit de l’hoquei patins femení. Era només l’inici dels èxits que estaven per arribar. El 2015 són campiones d’OK Lliga Femenina, títol que repeteixen el 2019, any en què assoleixen a més el sots campionat d’Europa a l’Eurolliga Femenina. Entremig, al 2016, l’equip era sots campió de la Copa de la Reina. Al 2020 la pandèmia de la Covid-19 va aturar la competició de l’OK Lliga a mitja temporada quan el Generali Hoquei Club Palau (nom patrocinat amb què competeix des del 2014) estava empatat a punts amb el CP Manlleu al capdavant de la classificació. La Reial Federació Espanyola de Patinatge va decidir atorgar el títol a l’equip manlleuenc per diferència de gols globals. Un sotscampionat de lliga que va ser el preludi del que fins a dia d’avui és la gran temporada de l’equip de Palau-solità i Plegamans, la 2020-2021. Les noies de l’equip palauenc la van començar enduent-se la primera edició de la Lliga Catalana Femenina, que es va disputar, en la seva fase final, al pavelló municipal d’esports Maria Víctor de Palau-solità i Plegamans. Van continuar amb la consecució de la seva tercera OK Lliga Femenina, i la van culminar amb l’obtenció del títol de Campiones d’Europa a l’imposar-se a la final de l’Eurolliga Femenina, també disputada a Palau-solità i Plegamans. Aquesta brillant temporada va acabar amb el no menyspreable sotstítol de la Copa de la Reina.
Aquests espectaculars resultats han fet que el seleccionador espanyol, Ricard Muñoz, hagi comptat amb sis jugadores del Generali Hoquei Club Palau, la meitat de les convocades, per disputar la Copa d’Europa. Aquest títol que han acabat assolint i que s'afegeix als Mundials i Europeus aconseguits ja per bona part d’elles. Aquesta temporada 2021-2022 no podia començar millor. El Generali Hoquei Club Palau s’ha proclamat campió de la Supercopa d’Espanya Femenina d’hoquei patins en la primera edició, que s’ha disputat el darrer cap de setmana d’octubre a Cerdanyola del Vallès.
Però l’èxit esportiu de l’hoquei femení palauenc no és només monopoli del primer equip. El club també ha assolit el campionat de Catalunya a la categoria Fem16 i el Campionat d’Europa Sots-17 l’any 2017. A més, l’any 2019 es va proclamar campió de la lliga de Nacional Catalana, títol que ha reeditat el 2021. Tot això ha fet que ara per ara l’Hoquei Club Palau s’hagi convertit en referent de l’hoquei patins femení arreu del món.
A la imatge, les jugadores del Generali Hoquei Club Palau-solità i Plegamans amb els tres títols (Lliga Catalana, OK Lliga i Copa d’Europa) aconseguits en la temporada 2020-2022, en la celebració feta a Palau-solità i Plegamans. D'esquerra a dreta: Berta Busquets, Laia Juan, Aina Florenza, Laura Puigdueta, Paula Ferron, Júlia Vilarrasa, Gisela Vicente, Mariona Colomer, Vanessa Garcia i Laura Vicente. Foto: Cedida per Maribel Poch.
Una imatge de l’equip de l'escola Marinada, que va ser on s'inicià l'hoquei a Palau. D'esquerra a dreta, a sobre: Ramon Robert, Joan Vilardell, Miquel Busquets, Xavi Beatobe, Jordi Serra. A sota: Antoni Mañosa, Josep M. Vilardell, Enric Guillemat i Toni Soriano, any 1973/1974. Foto: Cedida per Francesc Duran.
Les campiones de l’OK Lliga Femenina temporada 2018-2019, amb el títol aconseguit en l’últim partit de lliga disputat a Palau-solità i Plegamans. Foto: Cedida per Francesc Duran.
Una imatge de les jugadores celebrant el campionat de Catalunya de l’any 2011 a Vila-sana. Foto: Cedida per Maria Segalés.