Ajuts contra el coronavirus perquè ningú quedi enrere

La Generalitat ofereix ajudes a tots els vallesans per alleugerir l’impacte econòmic que ha deixat la Covid-19

La Generalitat i el govern espanyol han posat en marxa una sèrie d’ajuts per pal·liar la crisi del coronavirus. Són descomptes en el consum de la llar, ajudes per als treballadors -afectats o no per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació-, ajudes en l’economia familiar i en habitatge i també destinades a empreses i autònoms. En tots els casos, l’objectiu és ajudar els ciutadans a alleugerir els efectes econòmics de la crisi.

Descomptes en la llum i l’aigua
Pel que fa als ajuts en el consum, el govern ofereix descomptes d’entre el 25 i el 40% en la factura de la llum. També es garanteixen descomptes en la factura de l’aigua, de fins a la meitat per totes les llars, durant els mesos d’abril i maig. I es dóna una moratòria en el tall del telèfon i Internet: durant l'estat d'alarma les empreses de telecomunicacions no poden tallar el subministrament per impagament de cap dels dos serveis.

Ajuda per les treballadores de la llar
Respecte als treballadors, els artistes que formin part del Règim General d’Artistes en espectacles públics rebran una ajuda de 776 euros durant mig any. També hi haurà una ajuda mensual per a les treballadores de la llar que hagin reduït la seva jornada a causa del coronavirus o hagin perdut tots els ingressos, sempre i quan estiguessin donades d’alta d’aquest règim especial abans de l'estat d'alarma.
Els empleats afectats per un ERTO, d’altra banda, no caldrà que s’inscriguin a l’atur, i aquelles persones que hagin acabat el seu contracte temporal -de com a mínim, dos mesos de durada- durant l’estat d’alarma rebran una prestació puntual de 430 euros. També hi haurà ajuts per aquelles persones que han de cuidar d’un familiar i per tant, es vegin obligades a reduir la seva jornada laboral. En aquest cas, caldrà demanar la prestació a l’empresa.

Préstecs ajornats durant tres mesos
Sobre els ajuts en l'economia familiar, es podran ajornar els préstecs i les targetes de crèdit durant tres mesos, sempre i quan els ingressos hagin disminuït de forma dràstica com a conseqüència de la crisi sanitària. De la mateixa manera, s’allarga dos mesos el termini per pagar l’impost sobre successions, a partir de la finalització de l’estat d’alarma. Finalment, si es sol·licita, una part dels plans de pensions es pot reemborsar durant el període de mig any.

Política de zero desnonaments
En l’àmbit de l’habitatge es contemplen ajudes en el pagament total o parcial del lloguer durant mig any, de l’abril al setembre, per un import d’entre 350 i 750 euros, en funció de la zona. L’ajuda s’adreça a persones que hagin vist reduïda la seva capacitat econòmica de forma greu a causa de la crisi sanitària. A més, els contractes de lloguer que acabin durant l’estat d’alarma es podran allargar mig any i amb les mateixes condicions. També hi haurà una moratòria de tres mesos en el pagament de la hipoteca.
Mentre duri l’estat d’alarma, d’altra banda, es podrà aturar un desnonament, sempre i quan es tracti de persones vulnerables i sense alternativa d'un altre habitatge. També s’ajudarà amb el pagament del lloguer a les persones grans i les dones víctimes de violència masclista. Així mateix, s’ajornarà el pagament del lloguer dels pisos i locals comercials del parc d’habitatges públics de la Generalitat. També s’oferiran microcrèdits al 0% d'interès perquè petits propietaris puguin pagar el lloguer.

Suport a empreses i autònoms
Per acabar, les empreses i els autònoms també tindran els seus propis ajuts, en funció del sector. Podran rebre diferents subsidis, subvencions i prestacions, amb l’objectiu de mantenir tots els llocs de treball, així com crèdits i préstecs, i podran ajornar tributs i el lloguer dels seus negocis. També tindran descomptes sobre la gestió dels residus. Podran acollir-se, entre d’altres bonificacions, a una reducció en el pagament fraccionat de l'IRPF i de la quota trimestral de l’IVA.

Tots els ajuts es poden consultar al web de la Generalitat de Catalunya: activem.gencat.cat

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara