La romeria del Rocío catalana, amb diversos emplaçaments vallesans, partint de Cerdanyola
El Vallès ha acollit la majoria de les 48 edicions de la romeria del Rocío de Catalunya celebrades fins l’any 2019 –aquest 2020 no, a causa de la pandèmia de la covid-19–, organitzades per la Federació d’Entitats Andaluses de Catalunya (FECAC) amb les seves hermandades rocieras, amb desenes de milers d’assistents procedents d’arreu del Principat.
A l’inici dels anys 2000 se’n van fer diverses edicions de forma estable als terrenys del Mas Duran de Montcada –propietat de l‘Incasol-, al límit amb Ripollet. La imatge de la marededeu del Rocío es guardava durant tot l’any a l’església de Sant Martí de Cerdanyola i cada mes de maig abandonava el seu refugi per traslladar-se en romeria, en un esdeveniment que emulava la romeria del Rocío de Almonte, a Huelva. Anteriorment, s’havia fet en altres escenaris vallesans com ara al bosc de Sant Oller, de Santa Perpètua de Mogoda, i en uns terrenys de Montmeló propers al Circuit de Catalunya.
El 2016 la festa es va traslladar als terrenys del polígon industrial de Can Petit de Terrassa i aquí es va mantenir fins a l’edició de l’any passat. Tradicionalment, comença el divendres a la tarda, tot i que no és fins dissabte al matí que arriben les carretes de les germandats per diversos camins fins al recinte, on hi ha instal·lada l’ermita amb la marededeu provinent de la parròquia de Sant Martí de Cerdanyola.
La tarda del dissabte les germandats, per ordre d’antiguitat, desfilen davant la verge amb els seus simpecados –les banderoles que els identifiquen– i altres ornaments tradicionals del Rocío. Els actes centrals tenen lloc el diumenge, centrats en la misa rociera, cantada per alguna germandat, en una festa que es tanca el diumenge a la nit amb el res del Rosario de la Aurora, amb els fidels proveïts de torxes enceses. L’any 2019 s’hi van parar més de cent carpes i tendes de campanya en els dos espais habilitats per a les entitats i com a zona d’acampada. (Vicenç Relats)
Membres de la Hermandad Rociera de Cerdanyola, en plena romeria. Fotos: Cedides per Manuel Bueno.