Difusos: paisatges, coses, gent

L’artista visual Jaume Parera il·lustra la degradació del món rural urbanitzat de la Vall del Tenes en un singular fotollibre

Mariona Relats Molins (text) , Jaume Parera (fotografies)

“En els darrers anys i a través de la càmera he redescobert que els espais de la meva infantesa han estat destruïts i abandonats. La masia on anàvem a comprar està tapiada, els camps d’esport han desaparegut i ja no circulen bicicletes pels carrers a causa del poder de les pantalles”. Aquesta és la percepció que l’artista visual i educador Jaume Parera, resident al barri –i antic poble– de Palaudàries de Lliçà d’Amunt, ha extret de les passejades amb la càmera a l’espatlla que ha fet els darrers anys pels paisatges rurals de la seva infantesa, entre urbanitzacions i zones industrials, prou similars a d’altres que hi ha arreu de la Vall del Tenes i del Vallès.
Difusos és un fotollibre que mostra la col·lisió entre el món rural urbanitzat i el paisatge de les zones postindustrials, en un to de denúncia sobre la degradació dels entorns d’àmplies zones de camps i boscos, plens d’elements residuals que, tanmateix, acaben confegint una mirada de dimensió artística.
Es tracta d’un volum singular de títol ben significatiu, editat per La Bibliogràfica de Caldes de Montbui i que ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami, que ha recollit 3.000 euros. El fotollibre compta amb més de 70 fotografies que Parera ha anat fent en aquests espais degradats i es complementa amb textos de reflexió analítica de Bernat Lladó, Òscar Guayabero i Gustavo Duch. Les localitzacions de les fotografies apareixen en un mapa a l’inici del volum; es tracta d’indrets de diàleg, llibertat i autoconeixement que connecten carreteres, camins, vorals i boscos.
Les fotografies ofereixen una visió molt particular i insòlita de l’entorn. Permeten redescobrir racons i comprovar com han anat canviant al llarg dels darrers anys. S’hi poden veure caravanes d’automòbil destruïdes, cabanes dalt dels arbres amb materials industrials, masies antigues amb portes i finestres tapiades, restes de porteries de futbol, objectes abandonats convertits en rastres de memòria, etc. És a través de les fotografies que l’obra fa visible la degradació que pateix el paisatge fruit de l’especulació urbanística i de costums socials globals més amplis desencadenats pels processos de bombolla immobiliària que ha viscut el país.
Difusos: paisatges, coses, gent

La portada de Difusos, el fotollibre de Jaume Parera.

Una imatge del fotollibre.

Imatge que conté el treball de l’artista visual.

Una imatge de l’autor del fotollibre Difusos, Jaume Parera.

Imatge que conté el treball de l’artista visual.

Imatge que conté el treball de l’artista visual.

Imatge que conté el treball de l’artista visual.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara