Manresa, ciutat inspiradora

A Manresa, la cultura, l’esport, la natura, l’enoturisme i l’espiritualitat es fusionen en un mateix batec, el batec d’una ciutat inspiradora.

Oficina de Turisme de Manresa (text)

Manresa, situada al bell mig de Catalunya, a tocar de Montserrat i molt a prop de Barcelona, ofereix al visitant un emocionant inici de ruta des del Cor de Catalunya. Ja sigui des de la Basílica de la Seu, exponent del millor gòtic català, passant per espais medievals singulars, com el Carrer del Balç o seguint l’important llegat de Sant Ignasi, Manresa és sens dubte un punt de partida on començar a descobrir la cultura i la història de Catalunya.
Manresa acull actualment els visitants amb la mateixa hospitalitat que fa 500 anys va acollir Sant Ignasi de Loiola.A Manresa, el sant va viure una profunda transformació que va ser cabdal en la futura creació de la Companyia de Jesús, present a tot el món. Avui la ciutat continua conservant aquest llegat inspirador, de silenci, amb ànima. Manresa és també una ciutat activa, amb un comerç viu i amb una oferta d’enogastronomia variada i rica, capital de la DO Pla de Bages.

Manresa, et fa vibrar els sentits
Manresa, com a capital del Bages, és també capital del vi de la DO Pla de Bages. La denominació la formen 14 cellers singulars, cadascun amb el seu caràcter però amb trets comuns que nodreixen de personalitat els vins de la comarca: vinyes envoltades de bosc, que donen aroma i textura als vins; cellers petits i familiars, amb una llarga tradició i estima pel territori; varietats pròpies i amb un patrimoni únic al món: les construccions de pedra seca. Tot això, es complementa amb una oferta de propostes enoturístiques atractives i de qualitat que fan que el pas pel Bages, i per Manresa com a capital, s’hi respiri olor de vi.
I amb un bon vi no pot faltar un bon àpat. Manresa ofereix un ampli ventall d’oferta gastronòmica de tot tipus, basada principalment en l’horta, d’entre la qual en destaquen els tomàquets i l’albergínia blanca, els formatges, com el mató de Montserrat i el bacallà com a plat estrella de la ciutat. I tot, amanit amb un oli d’oliva de varietats autòctones com la verdal manresana o la corbella.

Manresa, ben al cor de Catalunya, ofereix a qui la visita una oferta de qualitat tant en cultura com en natura o esport.


Manresa, vine i respira
A Manresa combinen a la perfecció l’entorn urbà i el natural. En menys de mitja hora a peu des del centre de la ciutat, es pot gaudir d’un paisatge i d’unes rutes verdes fascinants. Des de la Torre Lluvià, una torre modernista ubicada en plena natura, es poden descobrir les principals rutes de l’Anella Verda de Manresa,formada per boscos, gorgs, cingles, rieres i pedra seca.
El Canal de la Sèquia, un canal medieval de rec, porta l’aigua a Manresa des del segle xiv i esdevé, avui, un camí natural accessible, agradable i adaptat a tots els nivells, ja que presenta tan sols 10 metres de desnivell en 26 km. La Sèquia, que comença a la població de Balsareny, acaba al Parc de l’Agulla, un parc verd amb un gran llac des d’on es pot gaudir d’unes imponents vistes de Montserrat.

Camí ignasià: final i inici d’un camí
Manresa és el final del Camí Ignasià, un camí que s’inicia a Loiola, al País Basc, i que segueix les passes que va fer Ignasi de Loiola el 1522. Es tracta d’un camí format per 27etapes, des de Loiola, al País Basc, fins a Manresa. Al llarg del camí es visiten importants santuaris i punts de pelegrinatge com Arantzazu, El Pilar, Montserrat i la Cova de Sant Ignasi. A peu, en bicicleta, en transport motoritzat, en grup, en solitari o acompanyats per guies especialitzats, el Camí Ignasià ofereix un camí amb l’objectiu de trobar-se amb un mateix, tal com va fer Sant Ignasi el 1522 a la capital del Bages. Manresa és doncs, el final d’un camí però suposa l’inici d’un nou camí personal per a tothom que el realitzi.

Oficina de Turisme de Manresa
Plaça Major, 10
08241 Manresa
tel. 938 78 40 90
http://www.manresaturisme.cat
Manresa, ciutat inspiradora

Una imatge de Manresa al capvespre. Foto: Toni Galera.

Mare i filla passejant pel centre de Manresa. Foto: Toni Galera.

Espectacular, la Basílica de la Seu. Foto: Oscar Rodbag.

Uns ciclistes fent esport pels voltants de la ciutat, amb Montserrat al fons.

Manresa t’il·lusiona

Passejar per Manresa és passejar per més de mil anys d’història. El seu monument més emblemàtic, la Basílica de la Seu (s. XIV), és un dels exemples més destacats del gòtic català, obra de Berenguer de Montagut, que també va projectar, entre d’altres, Santa Maria del Mar a Barcelona. La Seu destaca per la seva gran amplitud, pels seus vitralls i per la important col·lecció de retaules gòtics al seu interior. De l’època medieval trobem també el singular Carrer del Balç (a sobre aquestes ratlles), un carrer cobert del segle XIV on els visitants poden fer un veritable viatge en el temps. El barroc és també present a la ciutat, amb la Cova com a màxim exponent i el Museu Comarcal, que acollirà el Museu del Barroc de Catalunya. També són d’aquesta època l’edifici de l’Ajuntament o els diversos casals nobles com Ca l’Asols o Ca l’Oller.

Foto: Javier Videla.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara