El llibre ‘La Garriga i la literatura’, de Francesc Viñas, posa la vila termal al mapa literari del país
La Garriga ja té un llibre que la posa de ple en el mapa literari del país. Es tracta de La Garriga i la literatura, del filòleg i professor garriguenc Francesc Viñas Faura, editat per Gent i Terra, l’editora de la revista-llibre Vallesos Gent, terra i patrimoni, disponible a les llibreries garriguenques i al lloc web www.gentiterra.cat.
Es tracta d’un documentat treball sobre els escriptors i escriptores que han escrit sobre aquesta reconeguda vila termal vallesana que, gràcies al poder guaridor de les seves aigües, va atreure des d’antic nombroses figures de la burgesia catalana i de les lletres catalanes. En total són més de quaranta els autors i autores referenciats, de Jacint Verdaguer a Núria Albó, passant per Josep Carner i Josep Maria de Sagarra.
Divulgar un patrimoni
Per ordre alfabètic hi són presentats cadascun amb els seus vincles amb la Garriga i incorporant-hi, també, la reproducció d'alguns dels textos seus més significatius d’aquesta relació. Es tracta d'una obra amena i divulgativa, feta a foc lent per part d’aquest professor de llengua i literatura catalanes de llarga trajectòria a l’educació secundària i de batxillerat, actualment jubilat.
Com diu de forma succinta al pròleg la professora Lluïsa Julià, “amb La Garriga i la literatura Francesc Viñas posa la vila termal en la geografia literària de Catalunya. Hi ha la biografia relativa a cada escriptor, es documenta la relació amb la Garriga, les seves causes, els anys i l’obra que s’hi relaciona. Però també és una antologia de textos, de poemes, de fragments en prosa, de memòries i dietaris, de peces de teatre...Tot plegat té una intencionalitat pràctica: incidir en la realitat, fer conèixer el patrimoni, fer-lo palpable i viu per relacionar-s’hi”.
Entre els escriptors i escriptores que hi apareixen n’hi ha de tan referencials en aquest any 2020 com Josep Carner –amb estades remarcables a la vila–, del qual se celebra el cinquantenari de la seva mort, i Núria Albó, escriptora garriguenca per excel·lència, que enguany compleix el norantè aniversari.
La resta d’autors i autores presentats són els següents: Misael Alerm, Rafael D’Amat i de Cortada, Jaume Balmes, Anna Ballbona, Lluís Bertran Nadal, Antoni Bulbena, Ferran Canyameres, Jaume Colell, Mercè Company, Andreu Dameson, Josep-Francesc Delgado, Narcisa Freixas, Josep Maria Garcia, Rubén García, Adrià Gual, Ignasi Iglesias, Josep Maria López Picó, Marià Manent, Hermínia Mas, Apel·les Mestres, Miquel-Lluís Muntané, Joan Oliver (Pere Quart), Eugeni d’Ors, Josep Pla, Miquel Porter, Josep Pujol i Coll, Jaume Rodri, Santiago Rusiñol, Josep Maria de Sagarra, Carles Sindreu, Lluís Solà Dachs, Ferran Soldevila, Martí Sunyol, Antoni Turull. Manuel Vázquez Montalbán, Jacint Verdaguer, Joan Vergés, Helena Vidal, Isabel de Villamartin i Eugeni Xammar.
El llibre compta amb algunes fotografies esparses significatives d’espais garriguencs emblemàtics que hi són esmentats, com ara el Passeig, el balneari Blancafort i diverses cases modernistes, com la casa Freixa, de Narcisa Freixa. La mateixa portada del llibre està inspirada en un enrajolat modernista de la Casa Barbey, fotografiada per Pere Cornellas.
Francesc Viñas ja ha treballat anteriorment amb Gent i Terra com a col·laborador de la revista-llibre Vallesos, on ha publicat articles sobre diverses figures literàries vallesanes.
[VRC]