Tossa de Mar: Els tresors més ben guardats del paradís blau

Tossa de Mar és reconeguda mundialment com una de les icones de la Costa Brava. Però malgrat aquesta popularitat pocs coneixen tots els tresors que amaga

Oficina de turisme de Tossa de Mar (text)

La postal del cap de Tossa, amb les seves muralles, és una de les fotografies més repetides del litoral català. La bellesa pictòrica del paisatge, font d’inspiració d’artistes i escenari de pel·lícules de Hollywood, ha fet que passin desapercebuts altres atractius, tant els culturals i històrics com els del seu entorn natural.

Tossa de Mar... i de muntanya
Tossa, és l’únic municipi de la Costa Brava que disposa de mar i muntanya alhora. La vila queda protegida dins d’una vall que acaba amb la seva badia, però a les seves esquenes hi trobem l’espai natural protegit del Massís de Cadiretes o d’Ardenya que arriba a 520 m. d’altitut.
El terme municipal podria esdevenir la capital del senderisme de la Costa Brava, per la quantitats de rutes que disposa, tant a tocar del mar com per boscos interiors. Alhora és una destinació ideal per a la pràctica de BTT o bicicleta de muntanya i també per al cicloturisme.
Des de la vila de Tossa s’ofereixen serveis de transport fins a encisadors paratges com l’Ermita de Sant Grau, des d’on parteixen senders i rutes senyalitzades amb diferents graus de dificultat. El GR92 – Sender de la Mediterrània– atravessa el municipi oferint una diversitat de paisatge alpí i de bosc mediterrani que acaba fusionant-se amb el camí de ronda que voreja la costa. La ruta interior del “Gran Camí de l’Aigua” també és un atractiu per a conèixer la rica biodiversitat de la comarca de la Selva.

Un ric patrimoni arqueològic
La serra d’Ardenya-Cadiretes amaga un gran patrimoni arqueològic megalític. Partint de Sant Grau s’hi pot fer una ruta per a descobrir gairebé una desena de dòlmens i menhirs que evidencien la importància de la zona des de temps immemorials.
Tossa també disposa d’altres restes arqueològiques de gran interès. El jaciment dels Ametllers (s. i a. de C. fins a s. vi d. de C.), excavat i visitable, va ser una de les explotacions agrícoles més importants de la Tàrraco romana.
Una visita al jaciment permet fer-se una idea de la vida en època tardo-imperial. S’hi poden veure des de mosaics profusament treballats, fins a les termes romanes.

Una visita a Tossa és una opció ben recomanable per escapars’hi qualsevol dia (o totes les vacances!) des del Vallès estant


Font d’inspiració artística i cultural
Tossa conserva encara els encants de quan va esdevenir residència temporal de les figures més representatives de les avantguardes europees dels anys trenta.
Intel·lectuals i artistes de la talla de Marc Chagall, Jean Metzinger, Georges Bataille, Francis Picabia o André Masson foren seduïts per Tossa. Aquí hi trobaren refugi i també inspiració.
Batejada per Chagall com “el paradís blau”, Tossa va ser clau en la introducció de les avantguardes a Catalunya. El museu, inaugurat fa 85 anys, fou el primer de l'Estat en exposar obres d'artistes estrangers contemporanis. Avui Tossa i el seu museu continuen conservant el pòsit cultural que tants creadors hi han anat deixant.

Vila marinera, història i gastronomia
La Vila Vella, amb les muralles a tocar de mar, el barri de Sa Roqueta, amb cases fortificades sobre la roca mare i la resta de la vila, amb testimonis de l’època dels indians, conformen un conjunt d’un interès especial.
Tossa disposa del distintiu de “Vila Marinera”. Els carrers amaguen racons plens de mediterraneïtat, amb façanes antigues, roba estesa i flors a les finestres. Passejar-hi és un plaer per als sentits i una experiència plena d’autenticitat. Les diferents rutes guiades permeten conèixer les seves històries, llegendes i tradicions, així com el gloriós passat d’ultramar.
Per reblar l’estada a Tossa cal saber gaudir també de la seva gastronomia. S’hi poden trobar una bona varietat de restaurants de nivell, especialitzats en cuina marinera, cuina catalana, cuina creativa i cuina tradicional tossenca. Destaca la campanya de “La Cuina del Cim i Tomba”, el plat típic tossenc, i una excel·lent cuina de peix.

Oficina de turisme de Tossa de Mar
Avinguda del Pelegrí, 25
17320 Tossa de Mar
tel. 972 34 01 08
https://www.visittossa.com
https://www.infotossa.com
Tossa de Mar: Els tresors  més ben guardats del paradís blau

Una imatge del recinte emmurallat de la Vila Vella de Tossa.

Tossa, amb els seus paisatges de mar i muntanya que conviden al senderisme.

Tossa, amb els seus paisatges de mar i muntanya que conviden a gaudir de les seves cales.

Retroba’t amb Tossa

Poden haver canviat moltes coses al litoral català, però Tossa segueix oferint les millors essències de la Costa Brava: mar i muntanya, un paisatge únic amb una història que inspira art i cultura, tradicions arrelades, gastronomia i hospitalitat mediterrània. Sempre és plaent retrobar-se de nou amb el “paradís blau” i descobrir-ne tots els secrets que guarda.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara