L’ajuntament de Llinars adquireix el Castell Nou

El dia 15 de novembre es van signar les escriptures de compra del Castell Nou, l'edifici més emblemàtic de la vila i un dels palaus renaixentistes més ben conservats del país

Després de gairebé cinc segles, el Castell Nou de Llinars tindrà titularitat pública. L'adquisició, les escriptures de la qual van signar-se el dia 15 de novembre, és el resultat de l'acord amb les famílies propietàries del Castell Nou, i que requeria d'un procediment administratiu específic amb la Generalitat de Catalunya pel fet de ser un Bé cultural d'nterès nacional (BCIN). L’ajuntament de Llinars del Vallès, encapçalat per l’alclade Martí Pujol, “agraeix molt especialment la bona voluntat i predisposició que han mostrat els antics propietaris, les famílies Bosch i Ponsà, en tota la negociació”.
El Castell Nou és un un magnífic edifici de planta quadrada, amb pati central, amb una elegant galeria i unes defenses angulars als quatre costats, abans protegits també per torrelles, que es van desmuntar al segle xix. Va ser edificat per Rimbau IV de Corbera-Santcliment, baró de Llinars, entre 1548 i 1558, dins d'una concepció netament renaixentista de palau residencial, en substitució de l'antic castell del Far, centre de la baronia de Llinars, que havia estat aterrat un segle abans pel terratrèmol de 1448.
El palau és de dues plantes. La porta principal té amples dovelles i un escut amb cinc corbs entre dos lleons, emblema dels Corbera, i la data del 1558. Pel que fa a la decoració pintada, pot considerar-se un dels pocs exemples conservats de pintures de caràcter profà i al·legòric d'aquella època.

Un element d’identitat
Des de l’ajuntament de Llinars es destaca que la nova titularitat municipal aproparà aquest singular edifici als veïns i veïnes, que en podran gaudir plenament i que que forma part de la història del poble i del país. D’altra banda, destaca també que per als antics propietaris “han estat moments molt emotius perquè després de 150 anys deixaven el que havia estat casa seva”. En aquest sentit, i remarcant la bona entesa entre uns i altres, els antics propietaris han ofert la possibilitat de cedir al poble de Llinars del Vallès diversos documents que testimonien la data i condicions de l’inici de construcció del Castell Nou. Ara, les famílies disposen d’un any per poder abandonar la finca però, tot i això, l’ajuntament ja ha pres possessió dels jardins, pati i sala noble i properament s’iniciaran treballs de neteja, jardineria i adequació d’aquests espais per poder organitzar visites guiades per a la ciutadania.
Tot aquest procés d’adquisició, enllestit recentment, ja havia començat feia mesos i el passat setembre l’ajuntament ja havia iniciat els tràmits administratius per efectuar la compra del Castell Nou, que ha culminat amb èxit.
L’ajuntament de Llinars adquireix el Castell Nou

Una imatge de la façana principal del Castell Nou de Llinars. Foto: Ajuntament de Llinars del Vallès.