El Castell de Montbui, un conjunt medieval restaurat, per redescobrir

La rehabilitació del monument de Bigues i Riells ha revelat vestigis d’una torre circular del segle XI desconeguda

Marta Puigdueta (text) , Ajuntament de Bigues i Riells (fotografies)

El Castell de Montbui, situat al terme municipal de Bigues i Riells, va culminar la primavera passada un procés de restauració que ha aconseguit una consolidació general del monument medieval i ha deixat al descobert els vestigis d’una antiga torre rodona que es desconeixia, anterior a la construcció del castell.
Després dels treballs fets, el Castell de Montbui es pot visitar amb els nous punts d’interès senyalitzats i està en bones condicions per a la conservació de la construcció històrica. Els treballs de restauració han permès aturar el procés de deteriorament del castell i consolidar-ne el llenç nord donant-li estabilitat. Tot plegat ha permès adequar un recorregut per facilitar les visites guiades al conjunt, com ara col·locar escales per salvar desnivells i baranes de seguretat.
La restauració, que ha seguit totes les fases previstes al pla director del projecte, ha volgut ser fidel a l’edifici original, cosa que es pot apreciar en punts com les escales, que respecten el graonat que hi havia. En aquesta acció també s’han realitzat excavacions arqueològiques a l’interior del recinte del castell. S’ha arribat a excavar la totalitat del perímetre interior fins a arribar als paviments.

Una gran sala i una presó
Aquesta actuació ha permès identificar els diferents espais que configuraven l’estructura de la fortificació a partir del segle XIV: una gran sala coberta amb una estructura de fusta suportada per un arc de diafragma i altres estances vinculades amb la presó episcopal i les dependències associades. També s’ha excavat la cisterna i s’ha pogut recuperar el pas perimetral per l’exterior del recinte. Ara bé, la gran troballa ha estat descobrir les restes d’una antiga torre rodona desmuntada en el moment de construcció del castell al segle xiv. Fins ara se’n desconeixia l’existència.
La consolidació del llenç nord del castell i les obres de conservació i rehabilitació de tot el Castell de Montbui han costat 158.619 euros. L’actuació ha estat finançada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (77.766 euros), la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (63.000 euros) i el mateix Ajuntament de Bigues i Riells (17.853 euros).

Valor patrimonial i social
El Castell de Montbui té un alt valor patrimonial i documental, ja que permet saber com es construïa a l’edat mitjana. És un document físic de temps passats. El seu valor, però, també és social, ja que és molt visitat i a partir de la restauració permet fer-hi visites i allotjar-hi tot d’altres activitat culturals. Segons l’arquitecte que n’ha dirigit la restauració, “el protagonista del lloc on es situa el castell ha de ser la gent que el va a visitar”. Per això no s’ha posat una tanca al voltant de la construcció perquè hauria aïllat el castell convertint-lo en el centre d’atenció en solitari”.
En paral·lel, s’ha dut a terme l’excavació arqueològica de la totalitat de l’edifici que ha permès visualitzar la forma i la distribució interior de la fortalesa. Les excavacions han descobert els nous elements que han canviat considerablement la interpretació històrica del castell que s’havia fet fins ara.
L’arqueòleg responsable dels treballs d’excavació, Josep Maria Vila, recorda que “fins ara se sabia que el castell data del segle x i que al segle xi era en mans de la família d’un dels principals líders de les revoltes feudals contra els comtes de Barcelona: Mir Geribert. També era conegut que el bisbe de Barcelona el va comprar l’any 1240 per convertir-lo en presó episcopal i es desconeixia en quin moment va ser abandonat”.
Segons Vila, una de les principals novetats que ha deixat al descobert l’excavació és la troballa de les restes d’una torre circular, característica del segle xi, i que era completament desconeguda, ja que estava molt destruïda i colgada per la runa. També s’ha detectat un espai central a la part alta del castell, amb les restes d’un gran arc de diafragma, que correspondria a la sala principal de la fortalesa.

Fortalesa medieval inalterada
Altres espais que s’han pogut delimitar, i que ara es poden visitar, són la zona de les quadres, on s’han conservat les menjadores dels animals i també diverses escales que fan pensar que el castell, en la zona que actualment queda més baixa, disposava almenys d’un o dos pisos més fins a igualar-se amb la part posterior. També s’ha pogut determinar que va deixar d’utilitzar-se cap a mitjans del segle xv.
La imatge que en resulta és la d’un edifici molt imponent des del punt de vista arquitectònic, amb altes parets que envoltaven les petites estances sense finestres, que s’han trobat en les excavacions i que servien de cel·les per als clergues empresonats. Els treballs d’excavació i posterior restauració han permès recuperar un dels pocs castells que encara conserven sense alteracions la seva estructura medieval. A més, el fet de ser un edifici construït expressament per a servir de presó episcopal, el converteix en una fortalesa única i singular en el context català.
L’Ajuntament de Bigues i Riells no s’atura en la recuperació i promoció del Castell de Montbui. Per aquest motiu ja s’està redactant el projecte que preveu les pròximes fases d’actuació per restaurar l’església del castell i el seu entorn, fent més fàcil l’accés, ara massa tapat de vegetació. La Diputació de Barcelona ja ha concedit una subvenció de 185.000 euros per aquesta nova fase que permetrà fer el monument històric més accessible.
El Castell de Montbui, un conjunt medieval restaurat, per redescobrir

Una imatge del Castell de Montbui amb neu.

Una visita guiada pel Castell de Montbui.

Circuit accessible

Bigues i Riells disposa d’aquest conjunt monumental format pel Castell de Montbui i l’Església de Sant Mateu i el seu entorn, en el qual s’hi porten a terme activitats culturals com l’estiuenc cicle de jazz o representacions de llegendes de la zona.
L’arquitecte del projecte, Jaume Serra, sosté que inicialment el castell semblava “adormit” i que “a simple vista podia semblar sòlid, però li calia estabilitat per evitar despreniments de la paret i una major degradació”. Els biguetans, riellencs i visitants d’arreu fins ara hi accedien pel dret, assumint un cert risc. Actualment, hi ha un circuit accessible i que fa comprensible la construcció. Es distingeix el recinte central i el seu entorn.

Una actuació musical al castell a càrrec de Magalí Sare i Andreu Zaragoza.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara