Una experiència de gestió cultural en mans del públic, a Ripollet

La pionera Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell compleix el 25è aniversari programant teatre, dansa i música sota les directrius dels usuaris

Àngels Leiva (text) , Arxiu Associació Espectadors (fotografies)

Il·lusió, dedicació, compromís, amistat, necessària... Són algunes de les paraules que aquests dies se senten entre les persones vinculades a l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet quan se’ls demana que resumeixin en un sol mot què pensen d’aquesta entitat singular que enguany celebra el 25è aniversari.
L’Associació d’Espectadors de Ripollet és una entitat que reivindica la cogestió d’espais culturals entre les institucions públiques i la societat civil, tot assumint com a grup una part del seu finançament. El projecte es va iniciar l’any 1993, quan un grup de veïns va reclamar la conversió del que havia estat l’edifici del Mercat Municipal des de principis del segle xx en un equipament cultural. La reclamació incloïa la gestió de l’espai per part d’una entitat que començava a gestar-se. Tot i els recels inicials, finalment, l’Ajuntament de Ripollet i l’Associació d’Espectadors van signar un conveni de col·laboració que permetia a l’entitat gestionar la programació professional del nou teatre i negociar amb el govern de la Generalitat la seva aportació per fer viable el projecte. L’objectiu del grup era compartir el finançament de la programació a terços: un aportat per l’Ajuntament, un altre per la Generalitat i un tercer a càrrec dels socis de l’Associació d’Espectadors. Era un projecte agosarat, però va sortir bé i aquesta fórmula s’ha mantingut quasi igual en aquests 25 anys. Actualment, la Generalitat i la Diputació de Barcelona comparteixen les aportacions del terç institucional no local.
Però la creació de l’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell no va respondre només a la voluntat d’encarregar-se de programar els espectacles en el Teatre Auditori, sinó també a la de crear un marc de relacions personals al voltant de la cultura i incrementar les propostes d’activitat sobre el món de les arts escèniques. Així, a la programació del teatre (inicialment setmanal, però ben aviat quinzenal) s’hi va afegir en pocs anys l’organització de sessions gratuïtes d’audicions musicals –les Nits de Música–, les tertúlies literàries, també gratuïtes i anomenades Cafè Literari, i les visites a altres ciutats del país a través de rutes culturals. Tot plegat, aquesta temporada 2018-2019 arriben a acumular un centenar d’activitats programades.

Una temporada excepcional
La celebració del 25è aniversari de l’entitat s’ha aprofitat com una oportunitat per compartir amb la població de Ripollet una festa que s’allargarà tota la temporada 2018-2019. Així, la programació recull el retorn sobre l’escenari del Teatre Auditori de Ripollet d’algunes companyies i formacions musicals que han estat especialment significatives en aquests anys com ara Jordi Savall, Kolunka Teatro, Mag Lari, The Gospel Viu Choir o l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. A més a més, s’han creat noves propostes escèniques, com l’Espai Escenari, on els espectadors gaudiran de la proximitat dels actors i actrius d’A.K.A, Ismene o Ens havíem barallat tant! sobre el mateix escenari.
Una exposició itinerant sobre els 25 anys de l’entitat i una trobada d’associacions a la primavera ajudaran a la reflexió sobre el paper de l’entitat en el món local i en el món de l’associacionisme cultural.
L’emoció i la innovació estan a càrrec d’un proposta que també s’oferirà durant tota la temporada. Es tracta del programa Movem el teatre. Són escenes dramatitzades sobre els records dels propis espectadors i que es representen en espais de la ciutat gens acostumats a oferir espectacles. Per exemple, l’autobús de la línia Ripollet-Barcelona, les botigues del municipi o el Mercat Municipal.
La creació de Movem el teatre va començar ja fa un any, tot gravant sessions de conversa amb els espectadors per recollir els seus records més destacats d’aquests anys, tant pel fa a la programació d’espectacles com a la resta d’activitats de l’entitat. La directora del projecte és la Judit López, una jove ripolletenca graduada a l’Institut del Teatre en direcció escènica i dramatúrgia. Actors, actrius, músics i ballarins locals donen forma a les paraules, el so i el moviment cada dia 25 de mes. Així, les representacions de Movem el teatre es poden seguir d’octubre a maig –excepte al desembre– en horaris i espais que canvien cada mes i que es van anunciant en els mitjans de comunicació locals, ja que en alguns casos són llocs sorpresa. El projecte compta amb el suport de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Ripollet.
La cloenda de l’aniversari serà el darrer dia de la temporada, el 14 de juny de 2019. Serà la festa final d’un aniversari que vol servir perquè tota la població de Ripollet senti l’alegria de participar en un projecte que ja té 25 anys, però que encara és innovador en el món cultural del país.
Una experiència de gestió cultural en mans del públic, a Ripollet

Junta de l'Associació de l’any 2001.

Una imatge de l’any 2018 amb Wenceslau Soler, primer president i impulsor del projecte, a la seva esquerra l’actual president, Joan Ramon Gordo i, a la dreta l'alcalde, José M. Osuna, i la primera tinent d'alcalde, Pilar Castillejo.

Una sessió de Nit de música, en un jardí particular de Ripollet (2016).

Presentació del concert de Jordi Savall (2012).

Mag Lari (2010).

La Master class de Cesc Gelabert prèvia a la seva actuació (2013).

Una imatge de la participació a la Marató de TV3 de l’any 2012.

Una imatge de Movem el teatre.

Voluntariat compromès

L’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet fa anys que dona el poder de decidir la programació i la gestió als espectadors. Són ells els que proposen la contractació d’espectacles després d’haver assistir prèviament a una representació i són els socis els que gestionen tots els aspectes de la programació, des de la contractació a la difusió, passant per la venda d'entrades i la gestió econòmica. Algunes altres associacions a Catalunya s’han emmirallat en aquesta filosofia i des de fa uns anys s’organitzen en l’Associació d’Espectadors i Amics de les Arts Escèniques de Catalunya, de la qual l’entitat ripolletenca és membre fundadora.
Un estudi promogut per aquesta entitat reconeix que els beneficis més valorats per als membres de les associacions d’espectadors són la satisfacció personal pel fet de col·laborar en la millora d’un projecte cultural d’interès públic; l’oportunitat d’ocupar el temps lliure d’una manera divertida i profitosa, i l’oportunitat de tenir més informació i coneixement sobre el patrimoni escènic local i universal i sobre els processos de creació, producció i exhibició; i, finalment, també valoren l’oportunitat de conèixer personalment autors, intèrprets i especialistes en arts escèniques, així com l’oportunitat d’aprendre a organitzar i gestionar activitats.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara