El ciclisme, un esport amb arrels a Granollers

La ciutat va acollir el 1916 la IV Festa del Pedal i el club ciclista es va fundar el 1927

Paco Cruz (text)

A Granollers quan es parla dels clubs esportius de la ciutat, de seguida surt el nom de l’Esport Club, l’equip de futbol fundat el 1913; de l'Agrupació Excursionista, fundada el 1928; del Club Balonmano, iniciat el 1944, o del Club Bàsquet Granollers, iniciat el 1946. Molt abans, però, el 1932, l'Esport Club va crear la secció de bàsquet i l’any 1956 es va fundar el Club Atlètic del Vallès.
Amb tot, del club del qual gairebé mai se sent a parlar es del Club Ciclista. Aquesta entitat va ser fundada el juny de 1927, fa 91 anys, cosa que el converteix en el segon club esportiu més antic de Granollers. El segon més antic, però el més desconegut. Els primers socis es van organitzar per dur a terme propostes esportives al voltant d’aquell incipient esport dels pedals i el seu estatge social el varen ubicar al cafè de can Manel, a la plaça del Bestiar, l’actual plaça Maluquer i Salvador.

Curses a Granollers
La primera cursa organitzada pel club, que va servir d’inauguració, va tenir lloc el diumenge 19 de juny del mateix 1927. Amb un recorregut de 35 quilòmetres, hi van prendre part 21 corredors. Va sortir de l’encreuament de la carretera de Caldes amb la que va a l’Estació del Nord, i va portar els ciclistes pel següent recorregut: Coll de la Manya, Granollers, Cardedeu, Cànoves, Samalús, la Garriga, les Franqueses i de nou a Granollers, amb l’arribada davant de la seu social del Club, la plaça del Bestiar. El guanyador va ser Vicenç del Campo, amb un temps d’una hora i sis minuts.
L’any següent, el 1928, per celebrar el primer aniversari, el club va organitzar una cursa de 85 quilòmetres que va sortir de la plaça d’Àngel Guimerà (avui de la Corona) i els va portar per Vilanova, Montornès, Sant Fost, Mollet Santa Perpètua, Palau-Solità, Caldes, Sant Feliu de Codines, Centelles, Aiguafreda, el Figaró, la Doma, la Garriga i les Franqueses, per acabar al davant de la seva seu social, a la plaça del Bestiar.
Però cal anar al 1916 per veure el primer acte relacionat amb el món de la bicicleta, que va ser la celebració de la IV Festa del Pedal, que anualment organitzava el club Sport Ciclista Català de Barcelona. Els membres de la comissió organitzadora van ser l’alcalde Francisco Torres Villà com a president honorífic, Francisco Bassas Palaus com a president efectiu, Esteve Garrell i Garrell com a secretari i com a vocals en Jaume Joseph i l’Andrés Margarit.

Una instal·lació velopista
Dos anys més tard, el 1918, la premsa local es feia ressò de la construcció d’un velòdrom, anomenat aleshores velopista, al voltant del nou camp d’esports. Va ser finançat pel Centre Catòlic i es va construir als terrenys compresos entre els carrers Princesa, Sant Jaume i Roger de Llúria. Aquest, però, no va ser l’únic velòdrom de Granollers. També hi ha constància de la velopista Camprani, al carrer Conestable de Portugal, i dues instal·lacions més en indrets no identificats fins ara, com la Velopista Piguillem o un de nova construcció a l’altra banda de la riera un any abans, el 1917.
L’any 1930 Granollers tornava a ser nomenada seu de la xviii Festa del Pedal i l’ajuntament hi participava amb una aportació de 250 pessetes i una orquestra. Encara el 1956 Granollers va acollir una nova edició de la festa, que segons les cròniques de l’època va congregar milers de ciclistes.
Durant molts anys, Granollers va ser escenari de la passada de la Volta Catalunya, de la Vuelta a España i fins i tot del Tour de France, el juliol de 1957. Va ser en l’etapa del Tour Barcelona-Aix les Bains, que Granollers va ser etapa volant. Molt anys més tard, el 1993, amb l’arribada de la Volta Ciclista a Catalunya a la ciutat, Granollers va rebre importants figures del ciclisme com Miguel Indurain i Pedro Delgado.
La implantació de la bicicleta a Granollers queda reflectida en la nombrosa quantitat d’establiments dedicats a la venda o reparació d’aquest vehicle de dues rodes que hi va haver, ubicats majoritàriament al llarg de la carretera: Hernández, Prades, Oliva, Dorsé, Masferrer, Maranges, Vilaró, Sastre, Mogas o Piguillem entre d’altres.
Precisament el mecànic de bicis granollerí Artur Dorsé, mort el 2010, amb una entranyable botiga-taller prop de la plaça de la Corona, havia estat un destacat ciclista professional entre 1943 i 1949. Destaca del seu palmarès, una victòria d'etapa a la Volta a Catalunya del 1944 i un tercer lloc final al Trofeu Jaumandreu. Va obrir el seu taller després de retirar-se com a corredor. La marxa ciclista internacional Ruta del Montseny va rebre el nom Trofeu Artur Dorsé en honor seu.
El ciclisme, un esport  amb arrels a Granollers

Una imatge d’una de les primeres curses ciclistes dels anys vint del segle XX, amb arribada a la la plaça del Bestiar, actualment plaça Maluquer i Salvador. Foto: Fons Ferran Salamero. Arxiu Municipal de Granollers.

Una imatge de les primeres curses celebrades a Granollers, amb un corredor escapat per una carretera. Foto: Fons Ferran Salamero. Arxiu Municipal de Granollers.

Arribada d’Artur Dorsé, enmig de Joaquim Filbà i Miquel Casas a la meta de Granollers, durant la Volta a Catalunya de 1945. Foto: Autor desconegut. Cedida per Genís Tura

Pas de la Cursa Ciclista Internacional Midi-Libre de l’any 1963 pel carrer de Josep Anselm Clavé i arribant a la plaça de la Corona, durant la Fira de l'Ascensió. Foto: Carlos Pérez de Rozas. Fons Ajuntament de Granollers. Arxiu Municipal de Granollers.

Un club amb història fluctuant

Malgrat l’entusiasme inicial, el club nascut el 1927 es va dissoldre un parell d’anys després, entre el 1928 i el 1929 fins que el 1930 un grup d’aficionats, sota la presidència de Francesc Quintana, van fundar-lo de nou, amb l’actual nom de Club Ciclista Granollers. Durant l’any 1935 es va establir el reglament del club, amb temes relatius als socis, junta directiva i excursions. Curiosament, en un capítol es prohibia tractar temes polítics i religiosos en tots els actes del club. L’any 1936, en esclatar la Guerra Civil, el club, com tantes entitats, es va clausurar i va reprendre l’activitat als anys quaranta, quan començaven a ser coneguts i admirats arreu els vallesans Miquel Poblet, Artur Dorsé, Miquel Casas i Joaquim Filbà. En aquella època a la ciutat s’organitzaven curses de velocitat, eliminació i persecució que es feien en el camp de futbol, perquè ja no hi havia cap velòdrom.
Els anys 1942,1944 i 1945 Granollers va acollir el final d’una etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. El 1944 va ser tanta la gent que va rebre els corredors que la Unió Esportiva Sants, organitzadora de la Volta, va guardonar el club granollerí amb el premi a la millor final de tota la Volta. A la del 1945 hi van fer un molt bon paper els ciclistes granollerins Dorsé, Filbà i Casas. El nivell assolit pel club va fer que l’any 1947 contractés corredors de la categoria d’Artur Dorsé i Joaquim Filbà, que van defensar els colors blanc i blau del club al seu maillot.
A finals dels anys 40 el CCG organitzava la Volta del Vallès i les curses que a partir del 1953 es van organitzar amb motiu de les Fires i Festes de l’Ascensió van ser de les proves amb més seguidors, donades les grans possibilitats que oferia la carretera. L’any 1955 es va realitzar el I Gran Premi Ciclista de l’Ascensió, de 150 quilòmetres, amb recorregut Granollers–Granollers, que va comptar amb la participació destacada de Miquel Poblet i Federico Martín Bahamontes.
Als anys 60 i 70, el ciclisme va patir la competència d’altres esports de motor que començaven a despuntar. Malgrat això, el CCG, sota la presidència de Salvador Sastre i Francesc Subirana, va organitzar diversos campionats i proves que, amb l’arribada massiva de motos i cotxes, van acabar anant a la baixa. Només es feien sortides els diumenges, que feien per lliure uns quants ciclistes liderats per l’Artur Dorsé i l’Isidre Serra, sortint des de l’emblemàtic local de reparació i venda de bicicletes que Dorsé tenia al número 33 del carrer Alfons IV.
Bona part d’aquests ciclistes van decidir refundar de nou el club el 1977 i van afiliar-se a la Federació Catalana de Ciclisme. La primera junta, amb 41 socis fundadors, va ser presidida per Julià Pratginestós. Es van organitzar de forma continuada sortides de cap de setmana i es va iniciar al 1981 la primera edició de la Marxa Ciclista Internacional Ruta del Montseny, que amb el pas dels anys va tenir el nom de Trofeu Artur Dorsé.
Actualment, el Club Ciclista Granollers, amb seu al Casal de l’Esport, està presidit per Antonio Lobera. Amb uns dos-cents socis, l’entitat realitza un campionat cicloturista i també continua organitzant la ja tradicional Marxa Cicloturista Internacional Rutes del Montseny.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara