Joan Grífols, pioner de la ràdio i la televisió de Cardedeu

Una exposició al MATBC ha recordat la figura d’un dels fundadors de Radiotelevisió Cardedeu i col·leccionista d’antiguitats, en el desè aniversari de la seva mort

Maria Planas (text) , Muse-Arxiu Tomàs Balveg de Cardedeu (MATBC) (fotografies)

El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu (MATBC) ha presentat, durant la primavera i estiu passat, l’exposició “Joan Grífols. Una passió un temps. Ràdio Cardedeu”, que recorre la història de Ràdio Cardedeu, pionera de les ràdios locals a Catalunya, de la mà de la figura del seu fundador i col·leccionista, Joan Grífols, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort. L’exposició va ser organitzada per RTV Cardedeu i la família Grífols.
Els anys 70 del segle xx van ser uns moments d’importants canvis polítics, socials i culturals al nostre país, a conseqüència dels convulsos anys 60 arreu del món. Després de la mort de Franco l’any 1975, va començar una època de progrés i noves llibertats, que van portar a una gran part de la societat civil, sobretot els més joves, a transformar el món, posant-se al capdavant de noves iniciatives culturals i socials.
És en aquest context que les primeres emissores de ràdio van començar a emetre. Moltes d’aquestes emissores estaven emparades per l’església catalana, força progressista en aquell moment, tant pel seu punt de vista d’obertura envers la llengua, com en l’educació i l’arrelament al país. A més, pel fet de ser de l’església, no estaven tant controlades per l’estat.
La introducció del català a la ràdio tot just començava, així com també començaven a néixer les primeres ràdios lliures i ràdios locals, impulsades per entitats, la majoria promogudes per activistes i moviments socials alternatius i independents de protesta i de reivindicació de llibertats.

Una revetlla amb Ràdio Borrego
En aquest context, Cardedeu va començar el seu projecte radiofònic a finals del 1978 i principis del 1979, fruit de la inquietud d’un jove, Joan Grífols, que el 29 d’agost de 1979, aprofitant una revetlla al carrer Sant Ramon, va promoure la primera emissió en directe. Naixia Ràdio Borrego, amb la filosofia de ser una ràdio local i independent i que al cap de poc es passaria a dir com la coneixem avui dia, Ràdio Cardedeu.
Es tractava d’una emissora que oferia continguts bàsicament d’interès local, cultural i polític, amb programes informatius, musicals, tertúlies d’història local de divulgació científica, on hi participaven les diferents entitats de la vila així com particulars amb inquietuds diverses. Aquest fet la convertia en una emissora oberta i participativa, característiques que avui, prop de 40 anys més tard, encara conserva.

Nits de Folk i de Jazz
Nascut el 1947, Joan Grífols va estudiar per pèrit electrònic industrial i, ja de ben jove, es va interessar pel món de la radiodifusió. Als 18 anys va tenir l’ocasió de formar part de l’equip tècnic del cantant José Guardiola, en una gira per l’Estat espanyol. Juntament amb un amic, van crear un taller on construïen equips de música, societat anomenada Nash.
Apassionat per la música, els mitjans radiofònics i les antiguitats, va aconseguir tenir una col·lecció excepcional de ràdios i micròfons, i va ser també un dels principals impulsors del naixement de la Televisió de Cardedeu, la primera televisió local de l’Estat espanyol, així com de les Nits de Folk i Jazz de Cardedeu.
Qui el va conèixer diu d’ell que era discret i reservat, però també inquiet i apassionat, sempre interessat pel món de l’associacionisme i ombra activa d’activitats que es feien a la vila. Era una persona amb moltes idees, creatiu i sensible, de caràcter introvertit i actitud radical. Un ocell lliure que defugia qualsevol control.
Joan Grífols va morir el 2 de març de 2008 deixant al darrera un important llegat i un gran record a les persones que van coincidir en el seu camí. Després de 10 anys de la seva mort, se li ha retut homenatge amb una exposició, que ha il·lustrat el seu recorregut i el seu gran interès pels mitjans radiofònics.
Joan Grífols, pioner de la ràdio  i la televisió de Cardedeu

Imatge de Joan Grífols.

Catàleg de l’exposició.

Imatge de Joan Grífols.

Imatge d’un recorregut per l’exposició del MATBC.

Col·lecció de ràdio i micros

Joan Grífols va ser un gran aficionat a les antiguitats i al col·leccionisme. Va començar amb les motos i els cotxes antics, i més endavant, a mesura que s’endinsava en el món de la radiodifusió, es va decantar per les ràdios i micròfons antics.
A mitjan dels anys 80 va començar a moure’s pels diferents mercats i fires d’antiquaris, brocanters i col·leccionistes d’arreu, donant peu a la seva creixent afició de col·leccionar ràdios i micròfons de diferents èpoques, tant pel seu interès històric i documental com per l’estètica i diversitat de dissenys, que reflectien els llegats culturals de cada època.
Amb els anys, la seva col·lecció, que s’ha mostrat a l’exposició del MATBC, ha esdevingut una de les més importants del país. El mateix Joan Grífols havia explicat els inicis de la seva col·lecció a la revista La ràdio d’època, l’any 1996, amb aquestes paraules: “La meva afició al col·leccionisme de ràdios va començar quan el meu oncle, que va ser el primer en organitzar audicions de ràdio en públic amb un aparell de trompa, que ell mateix havia construït, em va regalar una ràdio de capella de la marca RUBI i alguns xassís. A partir d’aquell moment, vaig començar a buscar aparells arreu i avui tinc una col·lecció de la que em sento molt satisfet.”

Part de l’exposició de ràdios antigues de la col·lecció de Joan Grífols.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara