Cursa de “ferragots”, de Sabadell a Sant Llorenç Savall

El cicloturista Josep Carreras i Costajussà, homenatjat en un singular recorregut de bicicletes antigues

Cesc Prat Fernàndez (text) , Arxiu Ramon Escapa (fotografies)

La penya ciclista sabadellenca El Pedal va organitzar una “Primera pujada sofrent, a l’antiga, a Sant Llorenç Savall”, en homenatge al cicloturista Josep Carreras i Costajussà. Va ser el diumenge 24 de març de 1996. L’objectiu de la singular passejada era fer servir vells “ferragots”, és a dir, córrer per un dia amb bicicletes antigues. Ho explicaven així: “No penseu algun cop que tanta tecnologia és una mica massa, que de tant en tant es poden desempolsegar les antigues bicis i oblidar-se de canvis automàtics, del titani o del carboni (que no és més que plàstic!) i patir un dia com feien ara fa cent anys aquells sonats que, per no tenir, no tenien ni carreteres?” Aquell curs se celebrava el centenari del cinema i volien recordar les bicicletes que apareixien a les primera pel·lícules de la història, per riure com a “bojos en folls trastos” i gaudir com a “lladres de bicis”.
Van sortir del passeig de la Plaça Major de Sabadell, van continuar pel pla de la Bruguera i Castellar del Vallès, Sant Feliu del Racó, les Arenes –on van esmorzar–, els revolts del Dalmau i el pont de la Roca, per arribar a Sant Llorenç Savall. La inscripció era de 1.000 pessetes, que donava dret a un record, a esmorzar i a avituallament. Hi van participar 35 bicicletes antigues, entre les quals una rèplica perfecta d’una draisina –vehicle de dues rodes, de fusta i sense pedals, precursor de la bicicleta–, un velocípede i una rickshaw índia, totes autèntiques peces de museu que no passaven desapercebudes. I els acompanyaven tricicles, tàndems, bicis amb camàlic, bicicletes xineses... A més, per arrodonir la jornada festiva, alguns ciclistes anaven disfressats d’època.
Un any després, el diumenge 6 d’abril de 1997, ells mateixos van convocar la “Segona pujada”, en aquesta ocasió amb una variant: es van endinsar a la vall d’Horta, abans d’arribar a Sant Llorenç Savall. I van tornar a repetir l’èxit de l’any anterior, tot i que potser amb no tant ressò mediàtic.
El Pedal era una associació que alternava les activitats reivindicatives –com ara les primeres demandes de carrils bici– amb les culturals i d’oci relacionades amb la bicicleta. Aquell mateix any van participar en la rua de Carnestoltes amb una comparsa que plagiava unes brigades municipals que acolorien amb pintura plàstica Sabadell de nord a sud, davant la mirada atònita de l’alcalde Antoni Farrés.
Cursa de “ferragots”, de  Sabadell a Sant Llorenç Savall

Tota una colla de biciclistes amb tota mena de bicicletes antigues, pujant cap a Sant Llorenç Savall en la primera edició de la pujada.

Cartell anunciador de la primera edició de la pujada sofrent i a l’antiga a Sant Llorenç Savall.

Una imatge de pujada.

Un recull de fotografies de persones participants en la pujada sofrent i a l’antiga a Sant Llorenç Savall.

Memorial Josep Carreras i Costajussà

Les dues sortides les van dedicar en forma de memorial a Josep Carreras i Costajussà (Sabadell, 1908-1989), germà de l’intel·lectual Miquel Carreras i del músic Francesc Carreras. En Josep va ser un gran amant de la bicicleta i un divulgador de pes, malgrat que la seva figura encara no s’ha estudiat prou.
Seguint els passos del cicloturista occità Paul de Vivie, Vélocio, Carreras reivindicava el vessant cultural del món de la bicicleta. Preparava a consciència les seves sortides i n’escrivia l’itinerari, que publicava en un full acompanyat d’aforismes, poesies... Des dels anys 1930 fins que es va morir –damunt d’una bicicleta d’excursió cap a Sentmenat, per cert–, va escriure milers d’articles en publicacions diverses amb el pseudònim Jussà. Amb voluntat pedagògica, organitzava sortides amb joves perquè s’afeccionessin a conèixer l’entorn tot pedalant. Durant anys, va ser l’únic delegat de les entitats de cicloturisme a l’Estat espanyol i per casa seva passaven ciclistes europeus quan venien a l’Estat. El 1984 va obtenir la Medalla al Mèrit Esportiu que atorga el Consell Superior d’Esports i, des de l’any 2013, els Randonneurs de Catalunya atorguen els Premis Jussà en homenatge a Josep Carreras, “el més gran cicloturista que mai hem tingut entre nosaltres”, diuen.

Josep Carreras i Costajussà. Foto: Família Carreras.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara