L’Ajuntament de Sabadell i Fem Vallès lideren el debat per crear l’àrea metropolitana vallesana

La proposta té el suport de municipis, patronals, sindicats, associacions i col·legis professionals

L’Ajuntament de Sabadell i la plataforma Fem Vallès, integrada per patronals, sindicats i col·legis professionals, han solemnitzat la proposta de crear una àrea metropolitana del Vallès, en un acte que va tenir lloc el 4 de desembre passat, a l’Auditori Fira de Sabadell, amb participació de noranta representats municipals i d’entitats tant del Vallès Occidental com de l’Oriental.
S’hi va presentar el Manifest per una Àrea Vallès que defensa una aposta dels municipis del Vallès Oriental i Occidental per avançar cap a una organització administrativa que vertebri i cohesioni amb visió global un territori amb més d’1,3 milions d’habitants, que és un motor industrial amb un gran potencial, que ja genera el 36% del PIB català i que té una gran qualitat paisatgística que cal preservar.
Actuant com a amfitrió i promotor del debat, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, va argumentar que les administracions es troben superades diàriament per dinàmiques de caràcter metropolità i això fa que el Vallès no pugui desenvolupar les seves potencialitats amb els instruments que avui es disposen. Va remarcar que “després d’anys de rondar el debat metropolità ha arribat l’hora d’encarar el repte com a Vallès”. Setmanes abans, el 2 de novembre, l’alcalde sabadellenc havia fet arribar la proposta de manifest als alcaldes del conjunt del Vallès, que ja ha rebut les primeres adhesions consistorials. El text havia rebut també l’aval de la plataforma Fem Vallès, que agrupa patronals com Cecot i la UEI, els sindicats CCOO i UGT, els col·legis professionals d’arquitectes i d’enginyers i l’associació de reflexió territorial Via Vallès, entre altres.
El text reclama una institucionalització de l’Àrea Vallès amb la voluntat de millorar l’eficàcia i eficiència de les administracions que actuen en el territori metropolità, garantint la capacitat de gestió dels serveis públics i de l’ordenació territorial i dels seus espais lliures, així com la millora de les polítiques públiques d’ocupació i de formació, en el si d’una dinàmica de cooperació territorial del conjunt dels municipis que pugui donar resposta als serveis que els són comuns.