Escapats a Sabadell, tot pedalant

Una botiga-taller de bicis i el restaurat Tourmalet, negocis de la passió ciclista de Ramon Escapa

David Ramon (text)

Un dels epicentres vallesans del ciclisme és la botiga i taller que Ramon Escapa va obrir fa trenta-cinc anys a Sabadell. Aleshores pràcticament no es venia allò de convertir una passió en negoci, però en aquest cas és una realitat pedalada. El Ramon es recorda de jove com un “bitxo raro”: “Als quinze anys, la bicicleta em dona la possibilitat de descobrir Sabadell més enllà del centre. Començo a fer sortides pel que aleshores en dèiem ‘les barriades’: Ca n’Oriac, la Plana del Pintor, les Termes...” I descobreix que, sens dubte, “la bicicleta és el vehicle de la llibertat per antonomàsia”.
De les escapades per la ciutat, va començar a voltar més enllà: “Les carreteres del Vallès des de Sabadell donen molt de joc: pots sortir cap a Sentmenat i Caldes; cap a Castellar i Sant Llorenç; cap a Matadepera i el coll d’Estenalles; tirar cap a Terrassa i fins a Montserrat... per això han sortit tants bons ciclistes i per això l’afició aquí és important”, argumenta.
Seguint aquesta fal·lera, Ramon Escapa acompleix el propòsit d’anar a l’Índia amb bicicleta, i en tornant treu partit de la passió juvenil. El 1985, al costat del parc de bombers de la carretera de Barcelona, hi obre el taller-botiga. Això era quan “l’oci de la bici era molt minoritari”, tot i que para esment en l’admiració popular que causaven els biciclistes professionals, fins al punt que “l’enterrament d’en Pere Pla i Alentà, el 1953, va ser el més multitudinari del segle passat a Sabadell”.
Bona part de la popularitat del ciclisme no només era fruit de la privilegiada geografia vallesana, sinó també al fet de tenir instal·lacions com el Velòdrom de la Creu Alta. Pere Pla, a banda d’un important palmarès en curses de carretera, va ser campió d’Espanya en pista. Ramon Escapa recorda que “a l’època dels 600, la bicicleta era una cosa de pobres” i que “els rics se’n reien de la gent que anava amb bicicleta a la feina o a comprar”. Ara, però, assegura que “els rics són els que ostenten la bici que tenen per fer esport.” “Mira aquesta bici de muntanya amb pedalada assistida de 10.000 euros!”, diu, a tall d’exemple. Assenyala una bici entre desenes de ben exposades en unes instal·lacions espaioses: una antiga nau industrial convertida en aparador de les millors marques, accessoris i... un restaurant (!).

Per agafar forces
La gran superfície de l’antiga fàbrica acull també un espai per vitaminar-se, abans o després de pedalar. El Tourmalet és un restaurant temàtic entorn de la bicicleta, que acull una entranyable exposició de fotografies històriques de Sabadell vinculades amb les dues rodes. Són imatges que el Ramon ha tret de l’Arxiu Històric de la ciutat: el Velòdrom, amb les curses pel mig de la ciutat, els ciclistes,... i vistes espectaculars de les traçades mítiques del ciclisme, com la que dona nom al restaurant. La il·luminació són llandes envoltades per cintes de LED, els mànecs de les portes són pedals,...: “Tant el restaurant com la botiga és un concepte de negoci temàtic. Volem que la gent descobreixi el record de la bici, un lloc de culte”, indica. La fórmula és tan prou bona que s’ha exportat a Girona, on hi haurà un altre espai amb història convertit en botiga de bicicletes i restaurant temàtic.
Escapats a Sabadell,  tot pedalant

Una imatge de Ramon Escapa al restaurant Tourmalet de Sabadell, presidit pel vell velòdrom que va tenir la ciutat .

Una imatge del Torumatet.

Ciclistes sabadellencs d’inicis del segle xx, en un quadre de la paret del restaurant

El nebot de la bicicleta i manta

Ramon Escapa no ha parat de veure món amb bicicleta. Aprofita els espais de vacances per carregar el vehicle a l’avió i fer rutes ben lluny del Vallès: el nord d’Àfrica, la Patagònia, etc. Però qui li treu unes quantes milles d’avantatge és el nebot, Raimon Escapa, que des del 2013 es dedica principalment a fer la volta al món amb bicicleta, amb visites esporàdiques a Sabadell i unes aturades durant les que el seu objectiu és estalviar per afrontar els nous reptes ciclístics. Ja ha pedalat més de 50.000 quilòmetres.
Periodista de formació, explica l’experiència al bloc bicicletaimanta.cat. Fins ara ha acomplert dos grans eixos: la ruta euroasiàtica de Sabadell a Xangai, i tot Amèrica per la cresta occidental (d’Alaska a l’extrem sud de l’Amèrica austral). El proper repte és remuntar l’Àfrica des de Ciutat del Cap, amb el manillar encarat a Sabadell.

Ramon Escapa a Ushuaia, la capital de Tierra de Fuego, al sud de l’Argentina.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara