El Vallès es mobilitza per la llibertat dels presos polítics i els exiliats

La meitat dels dirigents independentistes represaliats tenen arrels vallesanes: Toni Comin, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull

Els pobles i ciutats vallesanes s’han bolcat els darrers mesos en tota mena d’actes de suport als dirigents polítics catalans que estan tancats a presons madrilenyes–tot i estar pendents de judici– o a l’exili fora de l’Estat espanyol, pendents de processos d’extradició que han resultat fallits, denegats o ajornats per les justícies belga, britànica i alemanya. Uns processos judicials instruïts pel president del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que demanen fins a trenta anys de presó per a la majoria, per la seva participació al procés d’autodeterminació culminat amb la proclamació de la independència de Catalunya el passat 27 d’octubre.
El fet que pràcticament la meitat de les setze persones empresonades o a l’exili siguin vallesanes ha fet que els actes generals que es fan arreu del país s’hagin ampliat amb actes particulars per a cadascunes d’elles a les localitats a les quals resideixen o amb les quals estan vinculades. El principal d’aquests actes va tenir lloc el 22 d’abril a Santa Perpètua de Mogoda, d’on és fill Jordi Cuixart, president d’Òmnium, entitat que hi va organitzar un macroconcert que va durar tot el dia i que va congregar milers de persones. Així mateix, però, s’han dut a terme actes de diferent format per a Toni Comin a Castellterçol, per a Carme Forcadell a Sabadell, per a Clara Ponsatí i Raül Romeva a Sant Cugat (i també a Caldes de Montbui, per a Romeva), per a Lluís Puig i Josep Rull a Terrassa i per a Jordi Turull a Parets del Vallès. Uns actes que han reclamat també la llibertat per a la resta de personalitats represaliades: el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, l’exconseller Joaquim Forn, les exconselleres Dolors Bassa i Meritxell Serret, les exdiputades Marta Rovira i Anna Gabriel i l’expresident de l’ANC, Jordi Sánchez, que juntament amb Cuixart, van ser els primers empresonats el 16 d’octubre de l’any passat.

Eleccions 21-D
Totes aquestes persones estan essent perseguides judicialment, tot i haver sortit elegides majoritàriament a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre, convocades extraordinàriament pel govern espanyol, en les quals les forces independentistes van tornar a aconseguir la majoria absoluta de la cambra.
Al Vallès Oriental ERC, JxC i CUP van sumar 116.943 vots (47,51%), índex superior als 106.545 vots (43,29%) obtinguts per la suma de Cs, PSC, PP, mentre que al Vallès Occidental el resultat es va invertir, amb 262.988 vots (48, 22%) per a les forces unionistes, respecte als 223.033 vots (41%) de les independentistes. En Comú Podem, no definida entre els dos blocs, va obtenir 18.427 vots (7,51%) al Vallès Oriental i 49.095 (9%) a l’Occidental.
El Vallès es mobilitza per la llibertat dels presos polítics i els exiliats

Els pares i la dona de Jordi Cuixart, presidint el concert per la llibertat que Òmnium va organitzar a Santa Perpètua de Mogoda, el seu poble. Foto: Òmnium Cultural.