Rocafort, una colònia d’estiueig vallesana

El poble bagenc ha acollit tradicionalment una nombrosa colònia sabadellenca

David Ramon (text i fotografies)

Més enllà dels límits del Vallès hi ha fenòmens que són l’oposat a l’objecte de la present carpeta: pobles d’estigueig que tenen una inqüestionable petjada vallesana, però fora de la comarca. Un cas emblemàtic n’és Rocafort, nucli de les Valls del Montcau pertanyent al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, al Bages. A les seves cases, o fent-la petar al carrer, a ple estiu, hi trobem més gent de Sabadell que d’enlloc. I no tant sols això: el més probable és que entre aquests rocafortins d’adopció hi trobem la mateixa beta genètica: la prole del fabricant de cordes Francisco Casañas.
La raó la podríem trobar en la injusta dita “Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort”. Potser la brama corre per la devastadora pesta negra del segle xiv, però la veritat és que la vall va quedar gairebé abandonada a finals del segles xix pel pas de la fil·loxera i per la industrialització de la conca del Llobregat i del Vallès.
La colonització sabadellenca va començar l’any 1950, quan Casañas va adquirir a baix preu dues cases de Rocafort, sense aigua ni llum ni telèfon. El sabadellenc, reconegut documentalista, s’havia enamorat de la contrada a rel dels seus safaris fotogràfics enllà del Coll d’Estenalles. Mica en mica, va anar condicionant els dos habitatges i més endavant va comprar quatre cases més per a l’estiueig dels seus fills. L’estesa sabadellenca s’entén més pel fet que l’avi Francisco va tenir deu fills, i que –només– una de les seves filles en té set.
Rocafort, una colònia  d’estiueig vallesana

Una imatge de Rocafort.

Rocafort.

Una cinquantena

La mida ideal d’un entorn vacacional és la que permet que la canalla campi lliurement i confiada, entre ells la cinquena generació de Casañas. És el cas de Rocafort, on alguns d’aquests estiuejants s’hi han establert i formen part de la cinquantena estable d’habitants
La majoria hi continua pujant el cap de setmana. A l’estiu, el parlar sabadellenc s’apodera dels carrers de Rocafort, amb permís del deix manresà. El veïnatge associat permet, entre diferents activitats, una lluïda festa major per Santa Maria.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara