Jordi Ribó: la mirada neta d’un fotògraf

El fotògraf granollerí Jordi Ribó va barrejar-se amb els periodistes de TV3 durant els dies més tensos de la tardor passada. El resultat és una mirada franca de l’ànima dels informatius de TV3

Ramon Vilageliu (text) , Jordi Ribó (fotografies)

Durant els dies previs al referèndum de l’1 d’octubre i les hores greus que van venir després, el nervi informatiu del país, sempre pendent de l’actualitat, atent i puntual, va estar potser més que mai a l’imaginari de la població catalana.
I aquest nervi, aquesta pulsió tan humana de buscar i elaborar les informacions que al cap i a la fi generen els criteris de la gent, es basen en un compromís ferm, viscut apassionadament pels homes i les dones que cada dia de cada dia veiem a l’aparell de televisió, escoltem a la ràdio o llegim als diaris. Són homes i dones que, com un membre més de la família entren al menjador de casa i ens expliquen la realitat, ens en donen dades perquè ens l’expliquem nosaltres mateixos o opinen sobre aquest dia a dia. Són homes dones compromesos, doncs.

L’Ànima dels informatius
Tot plegat és el que el fotògraf granollerí Jordi Ribó va poder viure durant els dies en què va poder viure –i veure!– com treballa l’equip de periodistes que formen la redacció de TV3. “Durant aquests dies tan complicats i tan decisius”, explica Ribó, “em vaig camuflar entre la gent que forma part de Els Matins, els telenotícies, el 3/24, l’Info-K, el Sense Ficció i el 30 Minuts, fotografiant mirades de preocupació, somriures de complicitat, moments de concentració i espais de distensió”. Efectivament, van ser dies de gran càrrega emocional en què la gent del país exigia veracitat i rigor en les informacions que rebia. Dies en què els nformatius es van allargar fora del seu horari habitual i en què els homes i les dones de TV3 van ser, més que mai, cares que acompanyaven la població en els seus neguits, desitjos i esperances. Jordi Ribó era allà, barrejat i els va poder retratar, en va mostrar l’ànima.
De la mà del cap d’informatius de TV3, el també granollerí David Bassa, Jordi Ribó, amb mirada neta, va saber captar el seu compromís i el de l’equip de periodistes que dirigeix Bassa, el debat intern per fer el treball ben fet en un moment tant complex. Uns dies intensos que, tot i això també van tenir moments de distensió quan, per celebrar els quatre anys del nou TN vestre i els 34 del primer TN a la televisió pública, van bufar les espelmes i van beure cava.
De tot plegat, a les següents pàgines us n’oferim una mostra: la mirada de Jordi Ribó.
Jordi Ribó: la mirada neta  d’un fotògraf

Foto: X. Solanas

David Bassa i tot l’equip de periodistes reunits, analitzant l’actualitat.

La fotografia ... i la mare que els va parir.

En Ribó no para mai. Jordi Ribó va començar a retratar el món de ben jovenet i ara tot just fa trenta anys que va obrir les portes del seu estudi fotogràfic al centre de Granollers. Amb l’aparador de la seva botiga dissenyat pel germans Castells i el logo de l’efemèride creat per Miquel Llach, celebra aquesta data amb un nou llibre La fotografia ... i la mare que els va parir. Amb pròleg de David Bassa i epíleg de Màrius Serra, Ribó fa una mirada de l’evolució d’aquest complex món de la fotografia, amb un deix irònic que s’adiu a la seva manera de ser. De fet, amb Màrius Serra ja havia col·laborat en el llibre Quiet, amb fotografies sorprenents a Lluís, el malaurat fill de Màrius Serra, i amb Davd Bassa, va publicar el llibre La memòria de l’infern, fotografiant vint-i-un supervivents catalans dels camps d’extermini nazis.
I és que en Jordi Ribo no para mai.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara