Museu al carrer: testimonis de la societat industrial

El projecte del mNACTEC és una iniciativa participativa que reuneix fotografies i informació dels elements visuals, paisatgístics i corporatius de la societat industrial

Pep Gonzalez i Creu (text)

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), amb seu al Vapor Aymerich, Amat i Jover de Terrassa, ha engegat el projecte de participació ciutadana ‘Museu al carrer’, que té per objectiu inventariar, georeferenciar, documentar i posar en valor el patrimoni de la societat industrial que es conserva als carrers i els paisatges de Catalunya. El projecte es materialitza en el web mnactec.cat/museualcarrer, en què es recullen i es poden visualitzar les aportacions de la ciutadania.
La iniciativa vol aplegar fotografies i informació dels elements identificatius, visuals i corporatius de la societat industrial que es troben als carrers i els paisatges del nostre país. Encara que conserven un important valor testimonial d’una època, molts d’aquests elements no estan documentats, valorats ni protegits, i alguns corren risc de desaparèixer.
S’entén per patrimoni de la societat industrial el llegat cultural, social, científic i tècnic de la societat que va néixer amb la revolució industrial (s. xix) i va entrar en crisi amb la globalització i les noves tecnologies de la informació (1970-1980). Aquesta societat va viure el sorgiment de la indústria i totes les conseqüències que se’n van derivar: mecanització del treball, èxode rural cap a les ciutats, expansió de la publicitat, naixement dels esports i el turisme, etc.

Transport, publicitat, comerç i lleure
El projecte ‘Museu al carrer’ se centra en quatre àmbits: el transport i les comunicacions; la publicitat i la informació; el comerç, i el lleure. Es volen recopilar elements com ara antics traçats de carreteres, antigues benzineres i estacions de trens, rètols publicitaris i de senyalització antics, comerços tradicionals i elements de patrimoni ferroviari.
Aquest patrimoni, un cop documentat i inventariat, passarà a formar part del patrimoni de la societat industrial en què intervé el mNACTEC, que inclou també els elements mobles preservats a les col·leccions dels museus i els béns immobles (edificis industrials, xemeneies, etc.).
El projecte Museu al carrer compta amb l’assessorament tècnic de Jordi Pablo, Pere Sala, Enric Satué i Sisco Farràs, i amb la col·laboració del Sistema Territorial del mNACTEC, l’Observatori del Paisatge de Catalunya, la Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret i les Botigues Museu de Salàs.

Participació
Museu al carrer està pensat com un projecte de participació ciutadana, que es construeix gràcies a la col·laboració de persones d’arreu de Catalunya que fan arribar imatges dels elements recollits en la iniciativa.
Els ciutadans i les institucions que vulguin contribuir al projecte Museu al carrer han de fer arribar les fotografies dels elements i la documentació mínima necessària (nom i descripció de l’element i la població en què es troba) a través del formulari del web o de les xarxes socials Twitter i Instagram amb l’etiqueta #museualcarrer.
Museu al carrer: testimonis  de la societat industrial

A sobre, el rètol de la Sociedad General de Electricidad, de Terrassa. Foto: Àngels Solsona

Un anunci del licor Flors del Remey, a Caldes. Foto: Jordi Canals.

El rètol de la farinera Moretó, a Mollet. Foto: Teresa Llordés.

Una imatge de la façana de l’empresa Teneria Moderna Franco Española, a Mollet del Vallès. Foto: Teresa Llordés.

Passejar pel patrimoni científic i tècnic català des de Terrassa

Situat en un impressionant edifici industrial modernista de Terrassa, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) proposa un interessant recorregut pel patrimoni industrial, la tecnologia i la ciència d'una forma amena, combinant una col·lecció excepcional d'objectes i uns espais expositius atractius i adaptats al públic familiar.
L'exposició “estrella” del Museu és “La fàbrica tèxtil”, que mostra als visitants el procés productiu de la llana a través dels espais de l'antiga fàbrica Vapor Aymerich, Amat i Jover, construïda l’any 1907, i que actualment és la seu del Museu. La visita inclou les antigues carboneres, les calderes, la xemeneia, la sala de la màquina de vapor i tota la maquinària industrial relacionada amb la fabricació de teixits.
En els 11.000 metres quadrats de l'antiga nau industrial, el mNACTEC presenta també una col·lecció sorprenent de vehicles antics, que inclou automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes. La mostra es complementa amb l’exposició “Viva Montesa”, amb tots els models de la històrica marca de motocicletes catalana Montesa.
Entre les propostes expositives del mNACTEC també destaca la mostra “Enérgeia”, un recorregut interactiu per les diferents fonts d'energia com a motor de l'activitat humana. Així mateix, un viatge per la història de l'ordinador, des de les primeres eines de càlcul (5.000 aC) fins a l’eclosió tecnològica actual, mostra una de les col·leccions d'ordinadors més importants d'Europa i la més completa de Catalunya.
Per als més petits, el Museu també proposa un atractiu complementari: l’exposició interactiva “El cos humà. Com sóc jo?”.

La seu del mNACTEC, al Vapor Aymerich, Amat i Jover de Terrassa.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara