Centre d’Observació de l’Univers: a tocar del cel, des del Montsec

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) constitueix l'equipament divulgatiu i educatiu del Parc Astronòmic Montsec (PAM) que acosta el visitant al món de l'astronomia i al medi natural del Montsec, establint un nexe d'unió entre turisme i ciència

Pep Gonzalez i Creu (text)

El COU aprofita les característiques naturals del firmament, el millor cel de Catalunya, les condicions meteorològiques i el cel lliure de contaminació lumínica del Montsec per fer observació del cel, tant de dia com de nit, en un entorn natural. El cel del Montsec ha estat certificat com a Reserva i Destinació Turística Starlight pel Programa Home i Biosfera de la UNESCO.
De fet, el Parc Astronòmic Montsec (PAM) està format per l'Observatori Astronòmic del Montsec (OadM), pel que fa al vessant científic i de recerca, i el Centre d'Observació de l'Univers (COU), pel vessant formatiu-educatiu i divulgatiu-turístic. A l'estiu, es posa en marxa a l’Edifici Central del Centre d’Observació de l’Univers la nova exposició permanent amb un espai d'astronomia i un espai dedicat al cel fosc. També destaca l’apartat de medi natural, on es descriuen les característiques particulars de la geologia i la fauna i flora del Montsec.

L’ull del Montsec
L'Ull del Montsec és una instal·lació excepcional, única al món. Consisteix en un planetari digital equipat amb un sistema de projecció 3D full dome (o en cúpula completa) que permet recrear el cel en qualsevol moment i projectar espectacles de realitat immersiva amb les més altes prestacions gràcies al sistema 3D actiu.
Aquest equipament és alhora una plataforma per a l'observació del cel en directe. La seva cúpula de 12 m de diàmetre i la paret frontal s'obren completament (open), de manera que deixen el visitant sota l'espectacular cel del Montsec.

Parc de telescopis
El Parc de Telescopis és l'espai exterior del Centre dedicat a l'observació del firmament, tant de dia com de nit. El configuren tres edificis amb cúpules astronòmiques que contenen dos telescopis catadiòptrics, un de 50 cm i un altre de 40 cm, un telescopi refractor de 15 cm, un celòstat per a l'observació del Sol i un conjunt de telescopis portàtils. Tots ells van equipats amb càmeres i accessoris per a poder mostrar els objectes més variats del firmament. El telescopi de 50 cm s'allotja en un observatori-aula que té una capacitat per a 68 visitants asseguts.

Música i estrelles
Carlos Garcia, conseller de Turisme del Consell Comarcal de la Noguera, comenta que durant els dos primers mesos des de l’obertura del Centre d’Observació de l'Univers (COU), ja l’han visitat unes 7.000 persones, el mateix nombre que l’anterior temporada amb pràcticament un 100% d’ocupació, malgrat la climatologia.
També Carlos Garcia destaca l'important salt que ha fet la demanda dels paquets turístics del Montsec, que tenen al PAM com a principal destinació. En aquest sentit, ha dit que "el PAM s'ha convertit en un motor de potenciació del turisme astronòmic i del coneixement que està donant un gran dinamisme a la comarca. L’any 2015 es van contractar 442 paquets turístics, l'any 2016 es van vendre 610 paquets, l’any 2017 vàrem arribar als 1.000 i en el desè aniversari esperem superar aquesta xifra”. “S’ha consolidat la línia ascendent de visitants de les últimes temporades", agrega el conseller, qui afegeix que "l'impacte econòmic per al sector turístic del Montsec està proper als 2,5 milions d'euros".
Centre d’Observació de l’Univers:  a tocar del cel, des del Montsec

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) acosta el visitant al món de l'astronomia i al medi natural del Montsec, establint un nexe d'unió entre turisme i ciència.

Música i estrelles

El 9 de juny comença el "Cicle de Música sota les Estrelles", al qual es preveu que assisteixin més de 1.000 persones en els set concerts programats fins al 24 de novembre de 2018. La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, ha assenyalat que aquests concerts, impulsats pel Parc Astronòmic Montsec (PAM), s'han consolidat en l'oferta cultural de Catalunya, sobretot en l'agenda de la música independent i projecció de grups i cantautors catalans.
“El Cicle de Música sota les Estrelles ja és un referent en el panorama musical de Catalunya i des de la primera edició fins avui hi han assistit unes 8.500 persones de tot Catalunya i l’Estat i destaca per la varietat d'estils musicals que presenta en el seu programa: folk, jazz, rock acústic, clàssica, d'autor, pop; que el fa únic a Catalunya”, afegeix Cañadell. "El Parc Astronòmic -diu la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera- està col·laborant en la difusió de la cultura al territori per seguir impulsant una oferta turística diferenciada que posicioni el Montsec com un referent en astroturisme, cultura i turisme de natura".
El "Cicle de Música sota les Estrelles" està organitzat pel Consell Comarcal de la Noguera, entitat gestora del Parc Astronòmic Montsec (PAM), i compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Aquest any hi participaran: Joan Masdéu amb el concert “L’ordre dels planetes” (9 de juny); Falsterbo amb “50 anys i una nit amifa” (7 de juliol); Xavier Pié & MACC amb “Connexions” (4 d’agost); Nuria Graham amb “Cloud Fifteen” (8 de setembre); Jordi Montañez amb “La lluna plena, aquest foc” (13 d’octubre); Marcel Lázara amb “Dormirem sota estrelles d’umbú” (27 d’octubre); i El Petit de Cal Eril amb “Tants i tants planetes com hi ha al cel...” (24 de novembre).

Foto: Balaguer TV.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara