Granollers commemora els vuitanta anys del bombardeig del 1938

La ciutat organitza nombroses conferències, concerts i exposicions durant tot l’any

Vicenç Relats (text)

Un any més, el 31 de maig passat l’Ajuntament de Granollers va organitzar l’acte en memòria de les 224 víctimes documentades del bombardeig feixista de l’any 1938, en plena Guerra Civil, en una commemoració especial del vuitantè aniversari, farcida de conferències, concerts i exposicions durant tot l’any.
A les 9.05 va fer exactament 80 anys del moment tràgic en el qual cinc avions italians, de l’exèrcit de Mussolini, van atacar la ciutat. Seixanta bombes llançades en un minut van causar un mínim de 224 víctimes mortals, més d’un centenar de ferits i la destrucció del centre de la ciutat. I en aquella mateixa fatídica hora, i com cada any al cementiri de la ciutat, es va fer l’acte ciutadà de record i homenatge. Va ser presidit per l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i aquest any va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i de l’alcalde Guernika, José María Gorroño, en nom d’unes ciutats també damnificades per les bombes, així com amb la presència d’alcaldes i alcaldesses de localitats veïnes i de nombrosos ciutadans i representats d’entitats ciutadanes, que van participar en l’ofrena floral.
El jove estudiant Pau Garcia, l’historiador Joan Garriga i la supervivent dels bombardejos Lola Gadea van ser algunes de les persones que van fer-hi parlaments, intercalats amb peces de música clàssica, que van ser tancats amb un emotiva interpretació de l’Emigrant per part de la cantant Marina Rossell. Lola Gadea tenia 8 anys quan es va produir l’atac aeri i va explicar que aquell “era el primer dia que anava sola a l’escola”, que va viure com el seu pare va ajudar les víctimes i el pànic que va agafar a les sirenes. Va concloure la seva emotiva intervenció afirmant que “això no hauria de passar mai més. Tothom ho diu però sembla que els governs no ho senten. Només tinc en ment les persones d’aquells països que fa molts anys que ho pateixen”.
La directora general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Carme Garcia, va destacar que “Granollers és i ha estat una ciutat sensible i exemplar en la recuperació de la memòria i en l’homenatge a les víctimes”. Per la seva part, l’alcalde va deixar clar que la commemoració pretén “plorar els morts però també tot el que va passar després, els silencis” i va afirmar que “les ciutats que han vist sang als seus carrers tenim l’obligació de no callar, aixecar la bandera del mai més per totes les ciutats del món”.

Visita al refugis
Els actes commemoratius van continuar el cap de setmana següent amb l’obertura al públic dels refugis antiaeris, que va ser visitats per un miler de persones, així com amb la tradicional caminada al bosc de la Pau, un espai verd situat al marge dret del riu Congost, que es va plantar el 2008, quan es va commemorar el 70è. aniversari del bombardeig.
Les activitats de ‘Granollers vila oberta a la pau’ es van iniciar el gener passat amb la senyalització dels llocs on havien viscut set granollerins que van morir als camps nazis i són diversos els concerts i actes commemoratius que s’han anat fent des de llavors a la ciutat, juntament amb les entitats locals. Un actes que continuen els propers mesos amb diverses exposicions, com les que hi ha al Museu de Granollers –“Desenrunar emocions”, del 17 de maig al 18 de novembre i “Sota les bombes”, del 17 de maig al 8 de juliol– mentre que al vestíbul de l’ajuntament s’hi pot visitar fins al 31 de juliol “Guerra i bombardeig”, entre d’altres activitats.
Granollers commemora els vuitanta anys  del bombardeig del 1938

Una imatge de l’acte ciutadà de record i homenatge a les 224 víctimes documentades del bombardeig feixista de Granollers de l’any 1938, en commemoració especial del vuitantè aniversari. Foto: Vicenç Relats.