Publicada la biografia del paleontòleg sabadellenc Miquel Crusafont

Cesc Prat Fernàndez (text)

L’eminent paleontòleg Miquel Crusafont i Pairó (Sabadell, 1910-1983) ja disposa d’una biografia com cal. L’encarregat de recopilar els materials i d’escriure-la és el seu fill, Miquel Crusafont i Sabater, historiador, enginyer industrial i col·laborador de la revista Vallesos. L’ha editada Comanegra i porta per títol Miquel Crusafont i l’origen de l’home. La passió d’un pioner de la paleontologia catalana. David M. Alba, director de l’Institut Català de Paleontologia, n’ha redactat el pròleg.
El llibre consta de dues parts. La primera, de 183 pàgines, descriu l’home i el científic a partir de la recerca en arxius i de la lectura de cartes i de documentació diversa, tot tamisat per la visió d’un familiar directe, que hi aporta records i una interpretació fidedigna dels fets. La segona part, de 113 pàgines, és un apèndix que enumera per primera vegada tot el cosmos bibliogràfic que hi ha entorn d’aquest especialista en mamífers que era en Crusafont, a més de detallar les relacions internacionals que va establir –amb 292 investigadors–, les conferències i parlaments que va pronunciar, les 32 espècies que li van dedicar i les 98 que ell va descobrir i publicar.
En el número 13 de Vallesos Crusafont afirmava: “Últimament he llegit flagrants inexactituds sobre el meu pare; gent que li atribueix coses que no són, per això ara vull escriure qui era i documentar tot el que va fer”. Ara que ja ha acabat la feina es pot ben dir que ho ha fet amb matrícula d’honor! “Confesso que he escrit aquest llibre amb molta il·lusió”, assegura en la introducció, la qual cosa traspua en la redacció d’aquest llibre, que retrata un home enamorat de la recerca, de la docència i també de la seva ciutat, Sabadell.