Osona, terra de contrastos i paisatges inspiradors

La comarca que conjuga escenaris naturals imponents i vestigis culturals de primer ordre

Consell Comarcal d'Osona (text i fotografies)

Osona és terra de contrastos, de paratges impressionants que us sorprendran. A mig camí entre el Pirineu i la Costa Brava i a tocar de Barcelona, aquesta comarca custodia gelosament una gastronomia de primer odre i uns vestigis culturals carregats d’història que us oferiran unes experiències úniques i de gran interès.
L’extensa plana de Vic marca la fesomia d’aquest paisatge, així com el pas del riu Ter i les serralades muntanyoses que l’envolten, amb territoris tan atractius per gaudir del silenci com el Collsacabra, Savassona, el Montseny, el Lluçanès o el paisatge prepirinenc del Gesbisaura.

Paisatge i cultura
La descoberta de la natura és una crida constant perquè durant tot l’any s’hi poden fer una gran varietat d’activitats, combinades amb la descoberta d’un patrimoni cultural llegendari. La seva història es remunta a l’època prehistòrica, i tota la comarca conserva importants vestigis del romànic, que conviuen amb una marcada influència del modernisme.
Per posar-vos algun exemple dels valors naturals d’Osona us parlarem del Parc del Castell de Montesquiu. Els seus orígens es remunten a l’edat mitjana, quan s’hi va construir el castell de Montesquiu, avui reconvertit en un equipament cultural. Deixar-se perdre pels densos boscos de roure, faig i pi roig és una experiència sensorial extraordinària.
Un altre exemple de la brillant combinació de paisatge i cultura osonenca és l’espai natural de les Guilleries-Savassona, que conserva l’harmonia entre uns recursos naturals de primer ordre amb una transformació paisatgística ordenada, deguda a l’activitat humana al llarg de la història. I quan parlem de terra de contrastos, ens referim a espais com aquest, que combina amb excel·lència uns boscos espessos i misteriosos amb emergents cingleres de roca nua i l’ordre cromàtic de prats i conreus. I a l’horitzó, el pantà de Sau, oasi de tranquil·litat i equilibri visual.

Osona combina un esplendorós patrimoni natural amb la descoberta constant d’un ric patrimoni cultural


Patrimoni i arquitectura
El punt culminant de la comarca és al Parc Natural del Montseny, que s’aixeca airós amatent a tot el que passa a la gran plana de Vic, i guardià d’altres formacions muntanyoses destacades com el Collsacabra o el Lluçanès. Precisament aquesta última és una zona d’històries i llegendes, amb indrets idíl·lics que guarden els secrets de les aquelarres de bruixes que expliquen que s’hi celebraven, emmarcades per una calma i tranquil·litat que es palpa només arribar-hi
I com a contrapunt a un entorn rural tan privilegiat hi trobem ciutats com Vic, monumental i amb un centre històric impressionant, o Manlleu i Torelló, que també us sorprendran pel dinamisme comercial dels seus carrers i places, fires i mercats. Totes carregades d’un patrimoni arquitectònic i cultural que ens parla de la seva trajectòria mil·lenària, i on podreu passejar pels seus carrers estrets i revirats, que són testimoni d’un passat amb temples romans, catedrals medievals, cases modernistes i l’arquitectura més contemporània.
Osona, terra de contrastos  i paisatges inspiradors

Una imatge del castell de Montesquiu, documentat des de l’any 1285.

L’espectacular claustre del monestir de Santa Maria de Lluçà, declarat bé cultural d'interès nacional.

Una imatge Bisaura, entre Osona i el Ripollès i amb el Pirineu al fons.

Una imatge del castell de Tona, amb el Montseny al fons.

Racons amb història i un paisatge imponent

Tota la comarca està impregnada d’antics vestigis culturals i racons autèntics de gran interès, que transmeten la màgia de la terra i la seva cultura. Poblets amb encant com Rupit o Tavertet, el monestir de Sant Pere de Casserres, el monestir de Santa Maria de Lluçà, l’espai natural del Collsacabra o el poblat ibèric i medieval de l’Esquerda són algunes de les propostes d’imatges de postal que amaguen grans històries.

Un carrer de Tavertet, ben al caire dels cingles.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara