Com bufant 18 espelmes i amb un desig

Teniu a les mans, benvolgudes lectores i lectors, un nou número de la revista-llibre Vallesos amb un punt de simbòlic; el que fa divuit. El 18 és un número emblemàtic ja que és el que per les nostres terres marca la majoria d’edat de les persones i que, en el cas d’una publicació tan singular com la nostra ,que surt dos cops a l’any, ens encamina cap al desè any d’existència, que no deixa de ser tota una fita que ens arriba a sorprendre i tot. I ho fem amb una edició que, com totes, vol oferir-vos moltes propostes per llegir-la a poc a poc, agafant-la i tornant-la a deixar a la prestatgeria, col·leccionant-la, com ens consta que fan la majoria dels nostres lectors i lectores, sabedors que el seu contingut no es passa i que fins i tot s’interessen per tenir números anteriors que els puguin faltar.
És una publicació amb una carpeta-dossier aprofundida –en aquesta ocasió dedicada a repassar la trajectòria i la vigència del ric teatre amateur vallesà, sota les indicacions de l’autor i director teatral Eloi Falguera–, però que també inclou molts altres apartats que volen atraure l’atenció d’un públic divers i ampli, que s’estima el patrimoni i la memòria popular vallesana, des d’un conte fins a una llarga entrevista, passant per glosses de personatges i retalls d’història viva i acabant amb els romanços sempre irònics de Jaume Arnella.
La veritat és que tenim la sort d’haver aplegat una colla de col·laboradors valuosíssima que ens assorteix d’articles tan ben documentats i atractius com el que l’historiador expert en numismàtica Miquel de Crusafont ens ofereix sobre la moneda i els bitllets que els ajuntaments vallesans van emetre durant la Guerra Civil, que il·lustrem amb una mostra de cada poble i ciutat. I no és debades que ho fem ara, en l’any que ha fet 80 anys del final d’aquella infausta guerra.
Mirant pàgines enrere, costen de pair les que vam dedicar a Carme Forcadell, Jordi Cuixart i Raül Romeva –així com a la malaurada Muriel Casals–, llavors activistes cívics per la cultura i la llibertat, des del Vallès, ara tan indignament maltractats –amb totes les altres preses i presos, exiliats i exiliades– en un calvari iniciat el 16 d’octubre de 2017. No, no ens els traiem del cap, ni a ells ni a cap de les persones que també al Vallès han estat detingudes i empresonades de forma totalment arbitrària els darrers mesos, en una repressió que no cessa i que s’enquista tossudament contra una població que malda per viure en llibertat. Ens solidaritzem amb tothom i continuem lluint modestament el nostre llaç groc a la solapa.
L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), de la qual forma part Vallesos, enguany ha fet una campanya sota l’eslògan ben trobat de “Sigues lliure, llegeix” que avui fem vivament nostre, a punt de mig bufar 18 espelmes amb un desig de llibertat.
Com bufant 18 espelmes  i amb un desig

Els Pastorets del Centre Parroquial Sagrada Família de Terrassa, l’any 1954. Foto: Autor desconegut, Arxiu Municipal de Terrassa, ref. 1124986