El Vallès Oriental genera benestar

El benestar és un concepte vinculat a la qualitat de vida i pot ser ben diferent per unes i altres persones: una passejada per la natura, un bon àpat, Una visita cultural o un espectacle esportiu. Tot això, i molt més, al Vallès.

Pep Gonzalez i Creu (text)

El Vallès Oriental és una comarca que compta amb un ampli ventall de recursos i propostes que són a tocar de Barcelona i que ofereixen la possibilitat de generar qualitat de vida a totes les persones que en volen gaudir. La diversitat d’ofertes de lleure que ofereix es centren en el benestar i en la capacitat de mostrar la rica complexitat d’un territori culturalment privilegiat i que compta amb un patrimoni ben ric.

Benestar que es comparteix
Amb el Montseny, que presideix la vall i s’enfila cap amunt, la riquesa ecològica d’aquest territori es manifesta amb la presència de quatre parcs naturals, dos espais d’interès natural i un gran nombre de boscos i camps de conreu a la plana. Entre altres, atractius, el Montnegre-Corredor enlluerna amb la frondositat dels boscos de fulla perenne i, juntament amb els parcs de la Serralada del Litoral i la Serralada de Marina, separen la comarca del mar, mentre l’encaminen cap a Barcelona. I encara, el congles de Bertí, amb la barreja de colors i la vermellor de la terra argilosa que els fa únics i atractius. O l’espai natural de Gallecs, només separat per un pont de Mollet, és un espai rural d’unes 700 hectàrees i que encara conserva camps conreats, boscos i masies en funcionament.
La situació geogràfica del Vallès Oriental, una gran vall entre el Montseny i la Serralada Litoral, ha convertit el territori en el millor nexe de comunicació entre Barcelona i les comarques de Girona i França. Aquest emplaçament estratègic, unit al bon clima i a la gran varietat de paisatges que originen una agricultura ufanosa, han fet de la comarca un indret ideal per viure-hi des de temps molt remots, circumstància que es tradueix en una rica història i en una qualitat cultural i antropològica de primer ordre. Així, per tota la comarca s’hi troben testimonis artístics, històrics i arqueològics, que formen part de l’herència cultural dels vallesans.

Festes populars i repòs reparador
A més, durant tot l’any trobem a diferents punts del territori la celebració de festes populars de tot tipus. En són exemples: les festes majors, la Diada de Corpus, les trobades de puntaires, els aplecs, els mercats medievals, l’Escaldarium, la Festa d’Herbes Remeieres i Culinàries, el Carnestoltes, les festes de Nadal, la Diada de Catalunya, les Trobades de Bestiari Festiu i Popular i la Castanyada, entre altres.
Des de temps molt antics, La Garriga i Caldes de Montbui han sabut aprofitar el do natural de l’aigua termal i actualment el termalisme es pot constatar en els diversos balnearis que ofereixen des de les teràpies més avançades fins al repòs d’un anhelat descans. Al Vallès Oriental, també es pot admirar una espectacular mostra del Modernisme, amb construccions espectaculars a Cardedeu, la Garriga, l’Ametlla, Figaró-Montmany o Granollers, entre altres.
D’un caràcter popular, els mercats del Vallès Oriental, són el reflex fidedigne d'una comarca de passat agrícola i ramader esplendorós que, tot i la indústria creixent, sobreviu en les tradicionals i en les sempre ben proveïdes parades dels diferents mercats. Els amants de l'esport poden gaudir d'esdeveniment de gran rellevància com per exemple com la Mitja Marató de Granollers-Les Franqueses-La Garriga, la Granollers Cup o les 24 h de la Vall del Tenes. Benestar per a tothom.
El Vallès Oriental genera benestar

La Pedra Gentil, al Parc del Montnegre i el Corredor, és un dòlmen de fa uns 4.000 anys, situat al municipi de Vallgorguina.

Una colla de caminaires al Parc Natural del Montseny. Foto: Manel Cuesta.

La casa Viader de Cardedeu, una mostra del Modernisme d’estiueig, de gran difusió al Vallès. Foto: Manel Cuesta.

La mongeta del ganxet, tan vallesana i exquisida i que té categoria de Denominació d'Origen Protegida. Foto: Manel Cuesta

El Pont trencat, que fa de límit entre els termes de Sant Celoni i Santa Maria de Palautordera, i travessava la Tordera seguint el traçat de l'antiga via Augusta romana i el camí ral medieval. Fotos: Consell Comarcal del Vallès Oriental.

PassMuseum obre les portes de la cultura

El Vallès Oriental gaudeix de nombrosos museus al llarg dels diferents municipis que el formen, i que exposen el passat, pressent i futur de la comarca. Restes i vestigis de l'època romana, història i objectes estretament relacionats amb el món del termalisme i l'univers de les ciències i la naturalesa, són només algunes de les temàtiques que es poden trobar en la varietat museística del Vallès Oriental.
El PassMuseum, és un passaport que obre les portes del món de la cultura a través de cinc museus –Museu Thermalia de Caldes de Montbui; el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, el Museu de Granollers, el Museu Abelló de Mollet del Vallès i el Museu de Montmeló– i que combina visites guiades amb degustacions gastronòmiques i activitats de descoberta de l’entorn.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara