Aigua per al turisme actiu

La companyia Endesa manté un cabal específic als rius per facilitar la pràctica dels esports d’aventura principalment al Pirineu i les Terres de l’Ebre

Pep Gonzalez i Creu (text) , Endesa (fotografies)

Amb el bon temps els rius passen a ser protagonistes dels esports d’aventura. I és que la sensació de llibertat i adrenalina que proporcionen les activitats d’aigua fa que any rere any augmenti aquest tipus de turisme actiu. Per a fer-ho possible, la companyia elèctrica Endesa s’encarrega de mantenir un cabal específic als rius, el qual depèn, en gran mesura, de la situació climatològica que hi hagi hagut durant l'any. En moltes ocasions, però, aquestes condicions que hi ha de forma natural no són suficients per poder practicar esports com el ràfting, el piragüisme, la canoa o el descens de barrancs, de manera que es fa necessari l’ajust de cabals mitjançant centrals hidroelèctriques i embassaments.
Per garantir aquest ajust Endesa allibera fins a 100.000.000 de m3 d’aigua i realitza prop de 1.500 treballs perquè aquest tipus d’esports disposin d’un cabal circulant òptim i es garanteixi, alhora, la total seguretat i el respecte pel medi ambient.
La demarcació de Lleida és, amb diferència, el territori de Catalunya que concentra més activitats d’aigua –gràcies a les condicions naturals i a l’entorn paisatgístic–, seguida de les Terres de l’Ebre o de la Selva, entre d’altres. Tot plegat fa que les comarques lleidatanes hagin tingut una dinàmica temporada 2019 de turisme actiu i d’esports d’aventura. Segons la Diputació de Lleida, les activitats d’aventura generen un volum de negoci del voltant de 29 milions d’euros i la contractació de prop de 2.000 persones.
L’aigua ha esdevingut un motor econòmic i social del territori, i per poder practicar aquesta modalitat d’esports, n’és indispensable la seva regulació. Així, Endesa –mitjançant la seva divisió d'energies renovables Enel Green Power– treballa per crear un valor que repercuteixi directament a la societat i col·labora amb nombroses administracions i entitats culturals i esportives.

L’aigua ha esdevingut el motor econòmic i social del territori i per poder practicar esports cal que els cursos fluvials estiguin regulats


Esports d’aigua
La temporada d’esports d’aigua, tant a nivell amateur com professional, s’allarga pràcticament tot l’any, encara que la primavera i l’estiu són els mesos on es concentren més activitats. La que té més èxit a les comarques lleidatanes és el ràfting (amb més de 169.000 serveis durant el 2017 –segons dades oficials–), mentre que la segona i la tercera posició l’ocupen els barrancs (més de 107.000) i el caiac (prop de 35.000). En aquest sentit, es preveu que la xifra s’incrementi després que aquesta primavera el riu Noguera Pallaresa hagi ampliat la seva navegabilitat de 15 a 50 quilòmetres entre les comarques del Pallars Sobirà i Jussà, i que hi hagi la previsió de prolongar-ne 6 quilòmetres més.
A la Selva, el producte estrella també és el ràfting a l’entorn del riu Ter; mentre que a les Terres de l’Ebre, en canvi, les activitats a l’Ebre es concentren a l’estiu i es centren principalment en les regates de muletes, tant en la vessant més lúdica com en la de competició. Actualment es fan curses impulsades per quatre remers, però tradicionalment l’ús d’aquestes embarcacions antigues era per al transport de mercaderies i persones, fins que als anys seixanta i setanta del segle xx van passar a tenir un paper més secundari.

La regulació de l’aigua per a ús lúdicosocial requereix un manteniment periòdic de les 54 centrals que Endesa té a Catalunya


Regulació del cabal
La regulació del cabal dels rius es converteix en una part essencial a l'hora de poder realitzar els diferents esports. Per aquest motiu, Endesa realitza les actuacions necessàries per garantir no només les condicions òptimes necessàries per dur a terme cadascuna de les activitats, sinó també per garantir la seguretat i la sostenibilitat tant dels esports com del territori.
La regulació d'aigua per a ús lúdicosocial requereix un exigent manteniment periòdic de les 54 centrals hidroelèctriques que Endesa té a Catalunya, així com de les infraestructures hidràuliques associades, juntament amb un sistema de comunicacions fiable entre les centrals i el Centre de Control d'Hidràuliques de la Companyia, situat a Lleida, des del qual es fa un estudi previ i es valora la quantitat d'aigua sol·licitada i disponible tenint en compte, d'una banda, l'estat actual dels rius i, per una altra, les condicions del medi ambient que garanteixin l'èxit de les activitats, sempre tenint en compte altres servituds que puguin haver-hi (aigua de boca, cabal ecològic dels rius i regadiu).
A partir d'aquest estudi, i segons el punt de l'orografia en què sigui necessari fer la regulació del cabal, s’activen els treballs per controlar-lo gràcies per mitjà dels embassaments i les centrals hidroelèctriques. Al llarg de l’any, La companyia elèctrica realitza al voltant de 1.480 operacions per fer-ho possible, ja sigui per turbinatge o mitjançant l’obertura directa de les comportes.
El turbinatge compatibilitza l'ús lúdicosocial del riu amb la generació d'energia elèctrica a partir de la força de l'aigua, la qual cosa suposa l'obtenció d'energia d'origen 100% renovable. Aquesta via requereix acumular aigua al llarg d'un període determinat (dia, setmana o mes, depenent del tipus d'embassament) i alliberar-la durant el temps necessari en el qual s'hagi de desenvolupar l'activitat, generant electricitat de manera simultània. Això depèn sempre del riu en qüestió i de l'activitat que es realitzi. Per exemple, per l'activitat de ràfting diària a el Noguera Pallaresa es necessita alliberar aigua al llarg de 4 hores, durant les quals s'està generant de manera simultània electricitat.
L'obertura directa de les comportes permet una regulació del cabal que prèviament s'ha embassat però sense que l'aigua passi per les turbines, de manera que no es produeix generació hidràulica.
Aigua per al turisme actiu

Una imatge de la Diada dels Raiers que, aquest any, ha celebrat la seva quarantaunena edició i que commemora l’antic ofici de raier, que traginava la fusta del Pirineu a la plana pel Noguera Pallaresa.

Un moment dels campionats mundials de piragüisme en aigües braves celebrats a Seu d’Urgell i Sort.

Una de les 54 centrals d’Endesa a Catalunya.

Els raiers aprofitant el curs del riu per fer baixar la fusta.

Moment del procés de regulació de l’aigua que fan possible l’existència d’activitats lúdiques als cursos fluvials.

Moment del procés de regulació de l’aigua que fan possible l’existència d’activitats lúdiques als cursos fluvials.

Un moment dels campionats mundials de piragüisme en aigües braves celebrats a Seu d’Urgell i Sort.

Tres Mundials al Pirineu

La Seu d’Urgell i Sort han estat escenari aquest 2019 dels Campionats del Món de Piragüisme d'aigües braves. Es tracta d’una candidatura conjunta on s’han disputat tres modalitats: estil lliure o FreeStyle, eslàlom i descens esprint. Així mateix, de l’1 al 6 de juliol es va realitzar el Mundial de FreeStyle al nou camp de regates l’Aigüerola de Sort, mentre que del 24 al 29 de setembre el Parc Olímpic del Segre de la Seu d’Urgell va acollir el XL Campionat Mundial de Piragüisme d’Aigües Braves en les modalitats d’eslàlom i de descens esprint. I és justament en aquesta competició on es van disputar les places d’eslàlom per anar als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, essent la primera vegada que Catalunya assumia, on va tenir lloc l’organització d’un Mundial de piragüisme on es va fer una classificació per als Jocs.
En aquest sentit, la regulació del cabal del Noguera Pallaresa va resultar clau per poder practicar el campionat d’estil lliure, amb actuacions per regular el cabal d’aigua a les centrals hidroelèctriques de la Torrassa i Llavorsí, al Pallars Sobirà, amb l’objectiu d’assegurar un cabal de 30m3/s.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara