L’Estació Biològica del Montseny, al servei dels científics i la recerca

La Diputació de Barcelona posa a disposició dels investigadors el xalet de Fontmartina i el refugi del Puig

Diputació de Barcelona (text i fotografies)

Al cor del Parc Natural del Montseny, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa l’Estació Biològica del Montseny (EBM), un equipament destinat a proporcionar un lloc adequat per a investigadors que vulguin estudiar l’imponent entorn natural en qualsevol dels seus vessants com ara la fauna, la flora o la climatologia.
L’estació Biològica del Montseny està integrada per dos equipaments, el xalet de Fontmartina, antiga oficina del Parc Natural, i l’alberg del Puig, situat a prop de Sant Marçal, i la seva gestió va a càrrec de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO).
Els dos centres constitueixen uns espais idonis per a universitats, entitats i estudiosos per fer-hi formació, jornades o reunions tècniques. Els dos edificis són propietat de la Diputació de Barcelona, que els cedeix en concessió per fer-hi aquest tipus d’activitats amb un objectiu diferenciat de l’oferta d’allotjaments rurals o cases de colònies ja existent al Parc Natural del Montseny.

Els equipaments
El Centre de Fontmartina consta de sala de formació i presentacions, accés a Internet, sala de reunions, 14 places per dormir en lliteres, dutxes, cuina totalment equipada i calefacció.
Està situat a 950m d’altitud en un petit prat envoltat d’alzinar i bosc mixt d’arbres caducifolis i coníferes, a un kilòmetre més amunt del poble de la Costa del Montseny, en la carretera que va al Turó de l’Home i Santa Fe.
Més auster i amb unes característiques més pròpies de refugi de muntanya, l’alberg del Puig està situat al coll de Sant Marçal, a 1.090m. d’altitud. Les instal·lacions estan perfectament equipades per fer estades de dotze persones (lliteres, calefacció, cuina) amb una sala condicionada per grups de treball però no compta amb accés a Internet i aula pròpiament dita.
La gestió de l’EBM correspon a l’ICO, que assumeix els costos de l’explotació i està fent una inversió en el seu condicionament per les característiques amb les que es volen dotar els equipaments. Amb tot, moltes de les activitats es realitzen en associació amb altres institucions, com el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès, amb qui s’han planificat activitats de formació i recerca en el camp de les papallones, ratpenats, rèptils, amfibis i micromamífers, entre d’altres.

Les activitats
Durant els primers cinc mesos del present any 2019 s’han començat a realitzar activitats de diferents tipus a l’EBM, com ara estudiar els insectes pol·linitzadors (per part de Vivium); recerca sobre vegetació de muntanya (CREAF - Centre Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals); s’ha fet una Trobada per al seguiment del Projecte Life del Tritó del Montseny; una reunió internacional del projecte Life FAUNAPYR, projecte transpirinenc de seguiment de fauna (ICO); una Trobada d’entitats participants al projecte multitaxo ORNITHO (ICO), així com activitats de formació sobre papallones del Butterfly Monitoring Survey i sobre ratpenats (Museu de Ciències Naturals de Granollers). També s’hi ha dut a terme una Jornada sobre rèptils i amfibis de Catalunya (GRENP – Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès), pràctiques del 3r any del curs Mediterranean Ecosystems de la Universitat d’Aberdeen o una estada per observació d’ocells forestals i de muntanya (ICO).
L’estació ha estat activa enguany amb força activitats i la intenció és consolidar aquesta oferta de caire científic, tot ampliant-la a altres camps de l’estudi de les ciències naturals.
L’Estació Biològica del Montseny, al servei dels científics i la recerca

El xalet de Fontmartina, antiga oficina del Parc Natural.

Membres dels diferents equips investigadors.

Membres dels diferents equips investigadors.

L’alberg del Puig, situat a prop de Sant Marçal.

Pla d’estratègia

L’estratègia a curt i mitjà termini és consolidar el tipus d’activitats que ja s’estan duent a terme amb els col·laboradors implicats i ampliar substancialment aquesta oferta establint noves sinèrgies amb altres centres d’investigació. A més llarg termini, els esforços aniran dirigits a fer que l’EBM esdevingui referència en el camp de la recerca, formació i divulgació del món de les ciències naturals no només a Catalunya, sinó també en l’àmbit internacional.
Fins al finals d’octubre de l’any 2009, l’anomenat “xalet forestal” de Fontmartina, edificació dels anys seixanta del segle passat feta pel Patronat de la Muntanya del Montseny, va acollir les oficines del Parc natural del Montseny. Pel que fa a l’alberg del Puig, ha vingut funcionant des de mitjans de la dècada dels noranta com a alberg dedicat a estades destinades a la recerca o a la formació i divulgació científiques, amb allotjament per a dotze usuaris.
L’alberg del Puig s’ha gestionat de manera directa i els cursos o activitats, sempre amb una finalitat científica o acadèmica, s’han desenvolupat, bé com a resultat d’estades d’investigadors, bé a través de la organització de cursos.
Quan el personal tècnic del Parc va desplaçar-se a l’Oficina de Masia Mariona, es va considerar estratègic potenciar la recerca i seguiment del patrimoni natural com a font d’informació essencial per la gestió de l’espai natural protegit.

Per continuar llegint... Registra't a Vallesos per només 12€ l'any

Tindràs accés il·limitat als continguts de totes les edicions digitals Registra't ara