L’Estació Biològica del Montseny, al servei dels científics i la recerca
La Diputació de Barcelona posa a disposició dels investigadors el xalet de Fontmartina i el refugi del Puig
Diputació de Barcelona
(text i fotografies)
Al cor del Parc Natural del Montseny, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa l’Estació Biològica del Montseny (EBM), un equipament destinat a proporcionar un lloc adequat per a investigadors que vulguin estudiar l’imponent entorn natural en qualsevol dels seus vessants com ara la fauna, la flora o la climatologia.
L’estació Biològica del Montseny està integrada per dos equipaments, el xalet de Fontmartina, antiga oficina del Parc Natural, i l’alberg del Puig, situat a prop de Sant Marçal, i la seva gestió va a càrrec de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO).
Els dos centres constitueixen uns espais idonis per a universitats, entitats i estudiosos per fer-hi formació, jornades o reunions tècniques. Els dos edificis són propietat de la Diputació de Barcelona, que els cedeix en concessió per fer-hi aquest tipus d’activitats amb un objectiu diferenciat de l’oferta d’allotjaments rurals o cases de colònies ja existent al Parc Natural del Montseny.
Els equipaments
El Centre de Fontmartina consta de sala de formació i presentacions, accés a Internet, sala de reunions, 14 places per dormir en lliteres, dutxes, cuina totalment equipada i calefacció.
Està situat a 950m d’altitud en un petit prat envoltat d’alzinar i bosc mixt d’arbres caducifolis i coníferes, a un kilòmetre més amunt del poble de la Costa del Montseny, en la carretera que va al Turó de l’Home i Santa Fe.
Més auster i amb unes característiques més pròpies de refugi de muntanya, l’alberg del Puig està situat al coll de Sant Marçal, a 1.090m. d’altitud. Les instal·lacions estan perfectament equipades per fer estades de dotze persones (lliteres, calefacció, cuina) amb una sala condicionada per grups de treball però no compta amb accés a Internet i aula pròpiament dita.
La gestió de l’EBM correspon a l’ICO, que assumeix els costos de l’explotació i està fent una inversió en el seu condicionament per les característiques amb les que es volen dotar els equipaments. Amb tot, moltes de les activitats es realitzen en associació amb altres institucions, com el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès, amb qui s’han planificat activitats de formació i recerca en el camp de les papallones, ratpenats, rèptils, amfibis i micromamífers, entre d’altres.
Les activitats
Durant els primers cinc mesos del present any 2019 s’han començat a realitzar activitats de diferents tipus a l’EBM, com ara estudiar els insectes pol·linitzadors (per part de Vivium); recerca sobre vegetació de muntanya (CREAF - Centre Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals); s’ha fet una Trobada per al seguiment del Projecte Life del Tritó del Montseny; una reunió internacional del projecte Life FAUNAPYR, projecte transpirinenc de seguiment de fauna (ICO); una Trobada d’entitats participants al projecte multitaxo ORNITHO (ICO), així com activitats de formació sobre papallones del Butterfly Monitoring Survey i sobre ratpenats (Museu de Ciències Naturals de Granollers). També s’hi ha dut a terme una Jornada sobre rèptils i amfibis de Catalunya (GRENP – Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès), pràctiques del 3r any del curs Mediterranean Ecosystems de la Universitat d’Aberdeen o una estada per observació d’ocells forestals i de muntanya (ICO).
L’estació ha estat activa enguany amb força activitats i la intenció és consolidar aquesta oferta de caire científic, tot ampliant-la a altres camps de l’estudi de les ciències naturals.
El xalet de Fontmartina, antiga oficina del Parc Natural.
Membres dels diferents equips investigadors.
Membres dels diferents equips investigadors.
L’alberg del Puig, situat a prop de Sant Marçal.